Assessors, caps de gabinet i de premsa: qui són els càrrecs de confiança dels consellers?

Consulta aquí tots els nomenaments relacionats amb l'arrencada del Govern i quina trajectòria té el personal més proper als responsables de cada departament

Aragonès es dirigeix per primera vegada als secretaris generals de cada departament.
Aragonès es dirigeix per primera vegada als secretaris generals de cada departament. | Adrià Costa
Ferran Casas / Oriol March
07 de juny del 2021
Actualitzat el 08 de juny a les 17:17h
L'etapa de formació del Govern sempre implica hiperactivitat en l'apartat de càrrecs i personal que apareix publicat cada dia en el marc del Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC). Observar-lo amb deteniment aquests dies permet fer una composició de lloc de quins entorns s'està construint cada departament, inclòs l'àmbit reservat a la presidència de la Generalitat. La majoria de perfils ja tenen acreditada trajectòria en càrrecs de confiança a l'administració i es mouen d'una conselleria a l'altra. Aquests són els nomenaments confirmats pel DOGC i les trajectòries de bona part dels qui acompanyaran els nous consellers als seus gabinets després que es nomenessin els secretaris generals, els números dos de cada conselleria, i que hagin començat també els nomenaments dels secretaris i directors generals sectorials

- President de la Generalitat. Pere Aragonès és un dels que primer es va activar per nomenar les peces clau del seu entorn. A la tria de Sergi Sabrià, fins ara president del grup d'ERC al Parlament, com a director de l'Oficina del President i ja visible en el dia a dia a Palau- s'hi suma que Helena Ricomà serà la cap de gabinet d'Aragonès. Ricomà havia estat cap de gabinet d'Ester Capella quan era consellera de Justícia i abans havia treballat a l'Ajuntament de Badalona amb Oriol Lladó, en una consultora i al segon tripartit a les ordres de Josep-Lluís Carod-Rovira. Anna Palahí, fins ara al món universitari i amb responsabilitats a la Univeritat de Girona, serà assessora de Sabrià. Sílvia Sabat, amb qui Aragonès ja havia treballat a Economia i que té experiència al costat d'Oriol Junqueras -en va ser assistent a l'ajuntament de Sant Vicenç dels Horts-, s'ha situat com a secretària del nou president. David Camps, dirigent d'ERC al Baix Empordà, assumeix la responsabilitat de les relacions institucionals.

Els periodistes Marçal Sarrats i Marta Alcolea, que ja havien treballat amb Aragonès a vicepresidència, assumeixen les principals funcions comunicatives, amb Sarrats com a director de l'oficina de comunicació i Alcolea com a adjunta. Sarrats havia treballat a la Cadena Ser i va deixar l'emissora per col·laborar amb Ernest Maragall -tant a Exteriors com en l'aposta per l'Ajuntament- i Alcolea prové del grup parlamentari d'ERC al Senat. Arnau Albert, un dels més estrets col·laboradors del president i amb qui va compartir anys de militància a les JERC, ha estat designat assessor en polítiques estratègiques. De la seva ploma en surten molts discursos del president.

Jordi Vera, fins ara cap de premsa d'ERC, també desembarca a Palau com a coordinador internacional de comunicació i relacions públiques. El mateix pas fa Aida Tudó, encarregada de comunicació en xarxes socials a les files republicanes i que ara farà la mateixa tasca a la Generalitat dins l'equip de Sabrià.

Anna Teixidó, que ja havia treballat amb Junqueras a Economia, és la nova adjunta al gabinet de relacions externes i protocol que lidera, una legislatura més, Carles Fabró. Compta amb experiència en presidents de tots els colors polítics. A l'equip també hi serà Clara Lobo, fins ara a Educació. Gaietà Enrich, responsable de la Casa dels Canonges -on Aragonès ja té com a costum dinar, perquè amb mitja hora ho pot tenir resolt-, continua en el càrrec.

- Vicepresidència, Polítiques Digitals i Territori. Jordi Puigneró, que estrena etapa com a home fort de Junts al Govern, s'ha envoltat de dues persones amb qui els uneix una trajectòria llarga. La primera és Ivan Monforte, amb passat a la JNC, que continuarà com a cap de gabinet. La segona, Vanessa Hernàndez, que seguirà desenvolupant les tasques de directora de comunicació.

- Presidència. Laura Vilagrà és nova a Palau i està cridada a ser un dels puntals d'Aragonès al Govern, on també s'haurà d'encarregar de tasques de coordinació. S'ha envoltat de dirigents provinents d'ERC, com el santcugatenc Bernat Picornell, que va ser senador dels republicans fins fa uns mesos. Laura Ribalaiga, regidora dels republicans a Alella i també procedent de les JERC, serà la seva adjunta. Oriol Sánchez es convertirà en el cap de protocol. Marc Bataller, que va liderar la comunicació del departament de Salut amb Alba Vergés, serà el responsable de premsa al costat de Vilagrà. Bataller havia estat redactor de Política d'El Punt-Avui abans de ser nomenat cap de comunicació de Toni Comín a Salut el 2016. Patrícia Plaja, portaveu del Govern, ha estat tècnicament nomenada com a cap de l'oficina de comunicació del departament de la Presidència.

Completen l'equip Anna Nebreda, secretària general de la federació de Barcelona d'ERC, que assumeix el càrrec de cap de relacions institucionals; i Gemma Espanyol, regidora dels republicans a Santa Coloma de Gramenet, que converteix en la cap de la secretaria. Totes dues havien treballat per Esquerra en altres conselleries.

- Economia i Hisenda. Jaume Giró, que ve del sector financer, ha confiat en peces amb experiència a Junts per formar el seu equip. Com a secretari general ja va escollir Jordi Cabrafiga, que va exercir la mateixa tasca a Empresa i Coneixement amb Ramon Tremosa i abans havia treballat a Presidència i a Governació. Josep Vicenç Mestre, fins ara assessor de Laura Borràs al Parlament i abans de Josep Costa, serà el cap de gabinet de Giró, mentre que Sira Torrecillas, fins ara a Presidència, serà la cap de relacions institucionals. Abans havia ocupat aquest càrrec al departament de Cultura amb Ferran Mascarell i abans de tornar a l'Administració va estar un temps treballant al Liceu. Gisela Enseñat, amb experiència a Interior, serà la cap de l'oficina de protocol. A comunicació, la responsable de l'oficina és Anna Grabalosa, que fins ara era la cap de premsa de Junts al Parlament. També s'ha recuperat Carles Mas, excap de gabinet de Ramon Tremosa a Empresa, com a assessor especial en polítiques estratègiques.

- Educació. Bona part del nucli del departament que fins ara liderava Josep Bargalló continuarà sota el comandament de Josep Gonzàlez-Cambray com a nou conseller. És el cas, per exemple, de Neus Fornells -cap de gabinet-, Gavina Garcia -cap de l'oficina de relacions institucionals-, Elisenda Ribé -cap de l'oficina de protocol-, Rosario Alonso -cap de l'oficina de secretaria- i Eduard Illa, que ja portava comunicació. Gemma Domínguez, fins ara a l'àrea de comunicació de Salut, ha estat nomenada com a assessora en polítiques educatives comparades. Immaculada Cabré, que havia estat al Consell de l'Audiovisual de Catalunya, serà assessora en matèria de seguiment i comunicació.

- Acció Exterior i Govern Obert. Victòria Alsina és una de les noves conselleres que s'han apressat més a procedir als nomenaments. Jordi Moreso, amb àmplia experiència a Palau en l'etapa d'Artur Mas i Francesc Homs i que hi ha continuat en les dues últimes legislatures, serà el cap de gabinet d'Alsina, que va militar a la JNC de Gràcia. De la mateixa entitat juvenil provenen Moreso -que tindrà Eva Doya, politòloga, com a adjunta- i també Laura Costa, la seva cap de comunicació, que també va acumular experiència a l'exili. Helle Kettner, periodista danesa que viu des de fa anys a Catalunya, serà assessora especial en comunicació d'acció exterior, mentre que Marina Borrell, exdirectora general al departament, serà assessora en acció exterior. La consellera també ha mirat a les joventuts de Junts per triar cap de l'oficina de relacions institucionals. Es tracta d'Andrés da Silva, cap de la JNC de Badalona, fins ara assessor de Junts al Congrés i que havia treballat al Parlament Europeu. 

Rahma el Badoui, que era assessora de Puigdemont en la seva etapa com a president, és la nova responsable del programa d'innovació i qualitat, mentre que Sara Culubret s'encarregarà de l'oficina de relacions internacionals. Sandra Hernández, amb experiència a Empresa i Coneixement, és la cap de l'oficina de protocol. Pere Almeda, amb passat en el sector catalanista del PSC, continua com a director del Centre d'Estudis de Temes Contemporanis, mentre que Gerard Vives ha estat nomenat com a assessor d'anàlisi i estratègia.

- Empresa i Treball. Roger Torrent s'ha endut bona part del seu equip al Parlament, institució que va presidir fins al març, en el seu desembarcament al Govern. L'advocat Oriol Sagrera, que era el seu cap de gabinet i abans havia treballat per Carles Mundó, és ara el secretari general d'Empresa i Treball. Jordi Martínez, s'ha convertit en el seu cap de gabinet, amb Anna Rubio com a adjunta, i Joan Serra en el cap de comunicació del departament. Martínez i Serra van aterrar al Parlament el 2015 de la mà de Carme Forcadell procedents de l'equip tècnic de l'ANC. 

Marina Sagarra, que era la responsable de secretaria amb Torrent a la cambra, també desenvoluparà les mateixes funcions, mentre que Xavier Roger, provinent de les JERC del Maresme, serà el cap de relacions institucionals. Marta Espasa, periodista, serà assessora en projectes de comunicació. Òscar Domènech ho serà en polítiques sectorials.

- Drets Socials. Violant Cervera debuta a Drets Socials amb un equip de persones amb trajectòria en l'administració. Maria Rosa Pons, que va ser cap de gabinet de Laura Borràs a Cultura i fins ara ho ha estat d'Àngels Ponsa, ho serà ara a Drets Socials. És advocada i havia estat assessora de Xavier Trias a Barcelona. Xavier Jordà, responsable de premsa de CiU al Parlament i després a Presidència amb Jordi Turull -proper a Cervera-, serà el cap de comunicació de la conselleria. Fins fa uns mesos treballava al gabinet de comunicació d'Aigües de Barcelona. Joana Nieto, que havia estat secretària de Quim Torra, assumeix el càrrec a Drets Socials. Laura Méndez, fins ara a Interior, es converteix en la cap de relacions institucionals de la consellera, mentre que Laura Gual, que era cap de protocol a Cultura, ho serà ara a Drets Socials.

- Interior. Joan Ignasi Elena es fa esperar per publicar nomenaments al DOGC però ja se'n saben alguns. Oriol Duran, que havia estat director general a Exteriors, on va arribar després de fer camí amb Alfred Bosch a Madrid i a l'Ajuntament de Barcelona, està ajudant-lo a organitzar el gabinet. Raül Murcia, de la màxima confiança de Junqueras i fins ara a Vicepresidència amb Aragonès, serà cap de gabinet del conseller. Mònica Casals serà la cap de secretaria. Igual que Susana Cucurella, ve del departament de Justícia. El periodista Bernat Gimeno, que era cap de premsa d'Exteriors, serà nomenat assessor especial de xarxes de la conselleria.

- Cultura. Primers nomenaments a la conselleria recuperant assessors que estaven a departaments que ara han passat a Junts. Tània Fontanet, que fins ara estava a la secretaria d'Alba Vergés a Salut, passa ser al cap de l'oficina de secretaria de la consellera Natàlia Garriga. Andreu Lallana, al seu torn, serà el cap de protocol de la conselleria, on ja havia estat en anteriors etapes. També Havia dut a terme aquesta tasca al costat de Raül Romeva en la seva etapa a Exteriors, on ja hi era Jordi Foz, secretari general de Cultura i fins ara responsable de Govern Obert. La periodista Clàudia Rius, amb experiència en el camp de la informació cultural -treballava al diari Nuvol.com- i impulsora de diversos projectes per potenciar la llengua com el canal Malaia, assumeix la direcció de comunicació.

El gabinet de la consellera el dirigirà Oriol Cases, que fins ara era assessor de Diana Riba, eurodiputada d'Esquera al Parlament Europeu.

- Recerca i Universitats. Gemma Geis s'estrena com a consellera i ho fa amb Joan Manso, exalcalde de Campdevànol i coordinador de Junts al Ripollès, de cap de gabinet. Roberto Fernández, assessor al grup parlamentari, es convertirà en el cap de l'oficina de relacions institucionals, mentre que la periodista Lluna Baltasar, també enrolada a Junts des de l'inici del projecte i amb responsabilitats internes a la cambra catalana, serà la cap de protocol de la conselleria.

- Salut. Per ara, a Salut se sap ja la cap de gabinet de Josep Maria Argimon. Es tracta de Montserrat Morante, fins ara a Presidència amb Meritxell Budó. Morante formava part de la direcció del PDECat i es va convertir en la primera a abandonar-la quan s'estava gestant l'escissió de Junts. També va compaginar la militància a l'efímera Crida amb la pertinença a les files postconvergents. Núria Ribas en serà la cap de relacions institucionals i Alexandre Figueras el de l'Oficina d'Anàlisi i Estratègia. Anna Maria Gutiérrez, que havia estat assessora a Presidència, passa a ser cap de la secretaria.

- Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural. Una de les novetats del departament que lidera Teresa Jordà és que al capdavant de l'oficina de comunicació hi ha Oriol Burgada, fins ara a Justícia al costat d'Ester Capella en la mateixa tasca. El 2016 va aterrar al Govern com a cap de premsa de Carles Mundó després de fer de cap de societat de l'Agència Catalana de Notícies.

- Igualtat i Feminismes. La consellera Tània Verge tindrà Marina Garcia, provinent d'ERC, com a cap de gabinet, i la periodista Isabel Muntané com a responsable de comunicació. Mònica Morros, que fins ara era cap de l'oficina de relacions institucionals d'Alba Vergés a Salut, assumeix el mateix càrrec en el nou departament. Pel que fa a la responsabilitat de la secretaria, se n'encarregarà Sheila Vidal, mentre que María Escrivá, fins ara responsable d'alumni a la UPF -d'on prové Verge- s'encarregarà de l'oficina de protocol.

- Justícia. La consellera Lourdes Ciuró s'ha envoltat de personal amb experiència per comandar Justícia. Pep Montané, que havia estat cap de gabinet de Miquel Buch i de Miquel Sàmper a Interior, assumeix ara aquesta responsabilitat amb Ciuró. Rosa Maria Mestres, fins ara responsable de comunicació a Presidència, ho serà de Justícia. Elena Domènech, que en l'última legislatura treballava amb Puigneró a Polítiques Digitals, serà la cap de relacions institucionals. Ciuró recupera Olga Solé, fins ara amb Damià Calvet a Territori, com a assessora en matèria de formació, tecnologies de la informació i comunicació interna.

[El directori s'anirà ampliant a mesura que es vagin formalitzant els nomenaments al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya]
Arxivat a