LA PATUM

La comparseria de la Patum, en alerta pel risc de desgast

L'Ajuntament deixa clar que han de ser els veïns els que decideixin si volen o no rèpliques de la imatgeria

per NacióDigital, 29 de maig de 2021 a les 12:55 |
Els Gegants i els Nans als baixos de l'Ajuntament de Berga. | Pilar Márquez Ambrós
Enguany Berga viurà el segon any seguit sense Patum, però la festa continua marcant l'agenda de la ciutat. La comparseria de la acumula anys de desgast i el seu estat és molt fràgil. Els episodis d'humitats que han sofert les peces a la Casa de la Patum –on s'han guardat durant 12 anys-, les vicissituds que pateixen quan surten al carrer i una manca d'inversió han fet que cada cop hi hagi més veus que reclamin una actuació integral. Una d'elles és la de Gemma Rodríguez, restauradora de les comparses des del 2010, que n'exposa els motius en declaracions a l'ACN.

Cada any és l'encarregada de fer una actuació "d'urgència i manteniment" de les peces, però reivindica que es faci una "actuació integral i exhaustiva" i un "estudi científic i tècnic de cada figura". El problema és que la restauració de totes les figures s'enfilaria als 200.000 euros i l'Ajuntament ja ha dit que és un cost que no pot assumir sol.


Rodríguez explica que la restauració que pot fer amb el pressupost municipal és "de manteniment" i "d'intervenció d'urgència" per reparar els danys que hagin patit les peces durant la Patum. En cap cas, però, deixa clar que no es tracta de cap restauració integral ni exhaustiva. Per això, la conservadora reclama que es posi fil a l'agulla i s'actuï per fer un estudi científic i tècnic de cada figura per acabar fent una restauració integral de tot el conjunt.

Una de les propostes de Rodríguez és replicar l'estudi que Centre de Restauració de Béns Mobles de la Generalitat va fer de l'àliga el 2020 a la resta de la imatgeria, formada per 28 figures i 53 objectes.


El regidor de Patrimoni Cultural de l'Ajuntament de Berga, Ivan Sànchez, explica que enguany s'ha pogut fer una restauració "més exhaustiva" gràcies, en part, a la pandèmia. Tot i això, és conscient que aquestes restauracions anuals després de cada festa no són suficients i planteja una ajuda econòmica de la Generalitat.

Per això Rodríguez reclama obrir el debat sobre la possibilitat de duplicar tots els elements de la imatgeria. La restauradora deixa clar que les rèpliques "no substituirien" les peces originals sinó que "conviurien". De fet, la restauradora explica el cas de la comparseria de les maces, que tenen el conjunt més antic –que data dels anys trenta- i un de més nou, dels anys setanta.


El consistori també obre la porta a que es pugui fer aquest debat i deixa clar que "ha de ser la ciutadania de Berga qui esculli si vol rèpliques o no". El regidor de Patrimoni creu que la gent de la ciutat cada cop és més conscient del patiment de les comparses quan surten al carrer i assegura que "si s'ha de fer aquesta reflexió, l'ha de fer la societat berguedana, no només l'Ajuntament i el Patronat".

 

Mostra el teu compromís amb NacióDigital.
Fes-te subscriptor per només 59,90€ a l'any, perquè és el moment de fer pinya.

Fes-te subscriptor

 

Participació