Prohibit fumar a quatre platges de Barcelona

L'Ajuntament defensa l'impacte positiu de la mesura per a la salut i el medi ambient

Platja de Barcelona
Platja de Barcelona | Ricard Novella
29 de maig del 2021
Actualitzat el 01 de juliol del 2023 a les 16:44h
Aquest dissabte entre en vigor la prohibició de fumar a quatre platges de Barcelona, almenys fins que acabi la temporada alta de bany, el 12 de setembre. Es tracta de les platges de Sant Miquel, Somorrostro, Nova Icària i Nova Mar Bella.

L'Ajuntament, l’Agència de Salut Pública de Barcelona (ASPB) i Barcelona Cicle de l’Aigua SA (BCASA), defensen l'impacte positiu de la mesura per a la salut i el medi ambient. Concretament, el consistori insisteix que la prohibició de fumar busca protegir la salut de les persones no fumadores, especialment les més vulnerables. A més, assegura que les burilles de les cigarretes són residus altament contaminants que triguen una dècada a degradar-se.

El regidor d'Emergència Climàtica, Eloi Badia, va concretar els detalls de la prohibició el passat dimecres en roda de premsa. Badia ha insistit que la prioritat no serà multar qui no respecti la normativa, sinó que s'apostarà per la "pedagogia". L'Ajuntament ha presentat la figura dels "informadors ambientals", que seran els encarregats d'informar de la prohibició als banyistes.

Les multes no s'interposarien pel fet d'estar fumant, sinó en el cas que algú que hagi rebut un avís previ per apagar la cigarreta per part de la Guàrdia Urbana, no ho fa. Un escenari que Badia qualifica d'"excepcional".

El govern municipal té l'objectiu que la prova pilot es converteixi en una mesura estructural. Badia, no ha descartat que si el balanç al final de la temporada de bany és positiu, la prohibició de fumar es pugui estendre a altres platges.

L'Ajuntament també engega el nou servei de platges accessibles i suport al bany a persones amb discapacitat a les platges de la ciutat de Barcelona. L’import d’adjudicació és de 298.000 euros per a aquests tres anys i representa un increment d’un 48% respecte al pressupost anterior. Per tant, s’augmentarà les hores i els dies de servei totals per cada temporada i es dotarà amb més material de suport els diferents punts distribuïts a les platges.

El servei s’estructura en torns a 3 punts d’atenció a les platges de Nova Icària, de Sant Miquel i  Zona de Banys del Fòrum. Cadascun d’aquests punts comparà amb un tècnic o tècnica de bany i dos monitors o monitores per atendre els i les banyistes que sol·licitin el servei. L'horari serà de dos quarts d'onze del matí a dos quarts de tres de la tarda i de dos quarts de quatre a dos quarts de set de la tarda. 
Arxivat a