El PSOE vota en contra de parlar d'autodeterminació i d'amnistia a la taula de diàleg

La CUP havia acceptat l'esmena d'Unides Podem, que parlava de "no excloure" aquestes opcions, i no exigir-les, com demanaven en un principi els anticapitalistes; el PSOE, però, també ho ha refusat

Pedro Sánchez, en una compareixença al Congrés.
Pedro Sánchez, en una compareixença al Congrés. | Congrés dels Diputats
27 de maig del 2021
Actualitzat a les 10:26h
Ni plantejar-s'ho. El PSOE ha votat en contra aquest dijous al Congrés dels Diputats de parlar d'amnistia i d'autodeterminació en la futura represa del diàleg entre el govern espanyol i el nou executiu català. A més dels socialistes, un total de 272 diputats dels 350 que componen la cambra baixa espanyola s'han oposat a què l'executiu de Sánchez pugui parlar de dos eixos fonamentals en l'estratègia independentista.

La proposta de la CUP, que "emplaçava" a l'executiu de Pedro Sánchez a portar aquestes dues propostes a la taula de diàleg, havia quedat rebaixada després d'un acord el passat dimarts en què els anticapitalistes acceptaven l'esmena que havia fet Unides Podem. Tot i això, els socialistes no han votat a favor de la proposta que si ha rebut l'aval dels seus socis de govern.

Amb el canvi acordat entre la CUP i Unides Podem, la proposta deia textualment el següent: "El Congrés insta al govern a què presenti a la taula de diàleg amb el Govern de Catalunya una proposta de treball i calendari per abordar el conflicte polític a Catalunya. En el debat sobre les propostes de solució no s'exclourà, entre d'altres, la del referèndum d'autodeterminació i l'amnistia". Des del PSOE, la portaveu Adriana Lastra ja va confirmar el vot contrari a la proposta inicial de la CUP, i també va advertir que s'oposarien a aquest canvi en el text acordat abans del ple. D'aquesta manera, els socialistes tanquen la porta a la celebració d'un referèndum i a una amnistia per als presos polítics. La CUP també va intentar que el ple del Congrés es pronunciés a favor de l'admissió a tràmit de la Llei d'Amnistia registrada pels partits independentistes, però va ser bloquejada per la mesa en considerar-se inconstitucional, amb els vots de PSOE, PP i Vox.

Tot això arriba després que el Tribunal Suprem es posicionés aquest dimecres en contra dels indults als presos polítics a través d'un informe que no és vinculant. La decisió dependrà del ministeri de Justícia, i l'última paraula la tindrà el consell de ministres. Els socialistes, tot i la negativa del Suprem, sembla que segueixen disposats a concedir els indults.