Sánchez, al Marroc: «Serem ferms davant qualsevol eventualitat»

El president espanyol viatjarà a Ceuta i Melilla i ha subratllat que formen part de "la integritat de la nació espanyola"

L'exèrcit espanyol, a les platges de Ceuta
L'exèrcit espanyol, a les platges de Ceuta | Europa Press
18 de maig del 2021
Actualitzat a les 14:12h
En una declaració institucional des de la Moncloa, el president espanyol, Pedro Sánchez, ha proclamat que "serem ferms davant qualsevol desafiament, qualsevol eventualitat i davant  qualsevol circumstància". En un missatge que ha volgut ser molt directe cap a Rabat, Sánchez ha assegurat que "la integritat de Ceuta com a part de la nació espanyola està garantida per l'acció del govern espanyol".

Sánchez ha recordat que "l'exèrcit ha estat desplegat" a la zona i ha anunciat que viatjarà a Ceuta i Melilla per mostrar la "determinació" dels eue xecutiu davant una crisi que ha definit com a "inusitada". Ha dit que ha parlat amb el rei Felip VI, amb el president del Consell Europeu, Charles Michel, i amb el líder de l'oposició, Pablo Casado, als qui anirà informant dels esdeveniments. 

El president espanyol ha volgut enviar un missatge a la població de Ceuta i Melilla i ha dit que "els espanyols i residents a Espanya han de saber que la integritat d'Espanya, la seva seguretat i tranquil·litat seran garantits amb tots els mitjans necessaris". 

Ha afirmat que es procedirà a la "devolució immediata de tot aquell que entri il·legalment" a Ceuta. Finalment, ha destacat que el Marroc és "un amic d'Espanya i així ha de seguir sent".   

Abans de la intervenció de Sánchez, el govern espanyol ha assegurat que "Ceuta és tan espanyola com Barcelona o Madrid", després que dilluns uns 6.000 immigrants, la majoria marroquins, travessessin la frontera de Ceuta. Així ho ha assegurat aquest dimarts el ministre de l'Interior, Fernando García-Marlaska, que ha comparegut junt amb la ministra portaveu, María Jesús Montero, després del consell de ministres. El ministre visita Ceuta aquest dimarts.  

Grande-Marlaska ha afirmat que "som i continuarem sent contundents en la defensa de les nostres fronteres" i ha explicat que s'ha procedit la devolució de 2.700 persones que han entrat il·legalment en territori espanyol. Ha informat també que s'han desplegat efectius de les forces armades, que fan patrulles conjuntes amb Policia i Guàrdia Civil.
El ministre ha explicat que fa tres anys que aquest govern està duent a terme una política migratòria que està plenament coordinada amb la de la UE, ja que la frontera de Ceuta és també frontera de la Unió. 

Mentre l'exèrcit -amb efectius de la Legió i Regulars- ha pres els carrers de Ceuta, l'executiu espanyol ha enviat a Ceuta un contingent de reforç de 200 agents, 150 de la Policia Nacional i 50 de la Guàrdia Civil. La crisi s'està estenent també a Melilla, on han entrat les darreres hores 86 subsaharians. 

Els ministres no han volgut donar detalls dels contactes diplomàtics que Sánchez està duent a terme en aquests moments. Tant Montero com Grande-Marlaska sí que han fet una crida a evitar expressions d'"odi" a partir d'aquesta crisi, en referència a comentaris sorgits des de sectors de l'extrema dreta en contra de la població nord-africana. 

La recent hospitalització a Espanya del líder del Front Polsario, Brahim Gali, va generar una profunda irritació a Rabat, que ja va anunciar que el fet "tindria conseqüències". Es considera que aquest episodi té una relació directa amb aquesta crisi diplomàtica amb Rabat. Tot i així, els dos membres de l'executiu s'han resistit a relacionar de manera directa la presència de Gali a Espanya amb aquesta crisi.  

Fins a 6.000 persones van travessar dilluns la frontera entre el Marroc i Ceuta, de les quals unes 1.500 menors d'edat. És la xifra que ha confirmat aquest dimarts al matí en una entrevista a TVE el ministre de l'Interior, Fernando Grande-Marlaska, que ha destacat que és un nombre "molt important" i que es tracta sobretot de ciutadans marroquins. Marlaska ha dit que l'Estat espanyol ja ha obligat 1.500 persones a retornar al Marroc i que "continuarà amb les devolucions". El titular d'Interior també ha dit que hi ha més persones esperant per intentar passar la frontera i arribar a Espanya i que al llarg d'aquest dimarts arribaran 200 efectius policials per "completar" la plantilla que hi ha a Ceuta.

"Tornar la normalitat a Ceuta"

Fonts de La Moncloa han comunicat que el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, farà una declaració institucional sobre la qüestió aquest dimarts després del Consell de Ministres després de cancel·lar el viatge que tenia previst a París per participar en una cimera. En una piulada a Twitter, Sánchez ha dit que la seva "prioritat és tornar la normalitat a Ceuta".

Les mateixes fonts traslladen que l'executiu dona "suport absolut" als ciutadans de Ceuta "per vetllar per la seva seguretat i garantir l'ordre públic". "Actuem ja per restablir la normalitat amb la màxima celeritat possible", afirmen. A Twitter, Sánchez ha remarcat que ho faran amb la "màxima fermesa".

A la ciutat autònoma hi ha uns 1.100 efectius de les forces de seguretat als quals se sumaran 150 agents de la Policia Nacional i 50 de la Guàrdia Civil. Marlaska ha remarcat que es tracta d'entrades "il·legals" a Espanya i ha remarcat que hi ha una "crisis migratòria extraordinària a Ceuta".

"Estem treballant per revertir la situació actual" i prendrem les "mesures necessàries i precises", ha afirmat. Marlaska ha dit que "fruit de la col·laboració" amb les autoritats marroquines s'estan "materialitzant les devolucions". Marlaska també ha explicat que unes 300 persones han tractat de saltar la tanca de Melilla i una vuitantena va aconseguir creuar.

Preguntat per si el fet que Espanya hagi acollit el líder del Front Polisario, Brahim Gali, té relació amb aquests fets, Marlaska ha evitat relacionar-ho.