Aquesta és la pregunta que farà Junts a la militància per decidir si avala o no l'acord amb ERC

Si les bases tomben l'entesa, la formació investirà Aragonès i el deixarà governar en solitari

Míting final de Junts.
Míting final de Junts. | Junts
18 de maig del 2021
Actualitzat a les 12:52h
"Dones suport a la proposta de l'executiva de Junts per Catalunya d'avalar l'acord de legislatura i govern amb ERC per posar en valor el 52% del vot independentista?". Aquesta serà la pregunta que farà l'executiva de Junts als 6.518 afiliats del partit, que hauran de validar l'acord amb els republicans segellat ahir. Si les bases s'hi oposen, diu el text que es durà a votació, "Junts investirà el candidat d'ERC i passarà a l'oposició". Per tant, votin el que votin les bases del partit de Carles Puigdemont, Pere Aragonès serà investit president i no hi haurà repetició electoral. La votació comença avui a les 14h i s'allargarà fins dimecres a les 13h. 

La consulta es va perfilar ahir i, tal com va avançar NacióDigital, es va decidir platejar a la militància un aval de l'acord de coalició o bé cedir els vots a Aragonès i deixar-lo governar en solitari. La consulta a les bases es va anunciar fa exactament dues setmanes, quan Junts va refredar l'acord amb ERC malgrat els avenços que els republicans havien observat en les converses en els primers dies de maig. La votació arriba després de l'entesa a la qual han arribat les formacions independentistes per desbloquejar la investidura i reeditar un executiu de coalició. Aquí hi teniu tots els detalls en clau sectorial

El Govern tindrà 14 conselleries i estaran repartides al 50% entre els dos partits. Salut, per exemple, canviarà de mans i Educació es mantindrà com fins ara. Aquest és un dels detalls del preacord al qual han arribat ERC i Junts aquest cap de setmana per desbloquejar la investidura de Pere Aragonès i reeditar un Govern de coalició. Encara no s'han detallat els noms que ocuparan les carteres, però n'hi ha que sonen amb força, com el de Laura Vilagrà, Elsa Artadi, Josep Rius o Josep Maria Argimon

Una de les prioritats de Junts en la negociació del nou executiu de coalició era recuperar pes social en el global pressupostari. En el Govern que ara hi ha en funcions, sorgit de mesos de converses entre els dos espais, el partit de Puigdemont va acabar cedint el control sobre Ensenyament -així es deia abans la conselleria- per agafar les regnes de Cultura, al capdavant de la qual s'hi va acabar situant Laura Borràs. Això, sumat al fet que ERC mantenia Treball, Afers Socials i Famílies, feia que els republicans disposessin de la pràctica totalitat de les competències socials de l'executiu. Junts havia aspirat a disposar també d'Educació, però finalment quedarà en mans d'ERC.

La principal aposta dels de Puigdemont, però, es podrà fer realitat si acaben situant Argimon al capdavant de Salut. Es tracta d'un departament estratègic en aquesta legislatura, perquè lidera la campanya de vacunació -més accelerada que mai, amb previsió de tenir el 70% de la població immunitzada a finals de juliol- i, a banda, continuarà contenint les competències sobre residències, que van passar a control d'aquesta conselleria en el pitjor moment de la primera onada de la pandèmia. Argimon ha cultivat perfil polític des que va arribar al càrrec -Quim Torra el va suggerir com a secretari de Salut Pública- i Laura Borràs el va convèncer de ser conseller en un dinar a mitja campanya.