La dinamització del territori, pendent d'un nou Govern

El projecte País Viu, que havia de servir per "evitar el despoblament i l'envelliment del món rural", ha quedat paralitzat per la pandèmia i la manca d'un executiu amb plenes funcions

Vista general d'un parc eòlic al nord de la Conca de Barberà.
Vista general d'un parc eòlic al nord de la Conca de Barberà. | ACN
14 de maig del 2021
Actualitzat el 23 de gener del 2022 a les 18:10h
"Cal un Govern per afrontar les urgències del país". Una frase repetida en moltes ocasions per diferents formacions polítiques, que sembla tan abstracta, perquè no s'acaben de concretar quines són les "urgències". Una d'elles és al territori, al món local. Com reduïm les diferències que es perceben entre els diferents territoris del nostre país? Això és el que plantejava el programa País Viu. Un projecte de dinamització del territori que, segons la consellera en funcions, Meritxell Budó, significava "treballar de la mà del territori per evitar el despoblament i l'envelliment del món rural i la concentració de persones a les metròpolis".

El problema és que, el que podia haver estat una iniciativa contundent per dinamitzar el territori i proposar solucions implicant-hi l'administració, ha quedat aturat per la pandèmia i per la falta d'un Govern amb plenitud de funcions. Així ho va exposar Miquel Àngel Escobar, secretari d'Administracions Territorials i Relacions amb l'Aran de la Generalitat, en una trobada amb diversos mitjans organitzada aquesta setmana per l'Associació Catalana de la Premsa Comarcal (ACPC).

Escobar va analitzar el context actual, amb "dues percepcions" sobre el territori: "A moltes comarques es percep que s'inverteix més en l'Àrea Metropolitana de Barcelona i a la inversa", unes declaracions que, pel secretari d'Administracions Territorials, es poden sentir de "dirigents de qualsevol partit polític". Això, segons Escobar, demostra que en les últimes dècades "s'ha construït el país de manera dual; com si fossin dos espais diferents".

El que plantejava el projecte País Viu era crear l'espai on es prenguin les decisions que afecten les comarques més castigades per la despoblació i la manca de model econòmic de forma "consensuada" i tenint en compte els diferents actors. L'objectiu, va explicar Escobar, és gestionar la complexitat de coordinar tots aquests interessos i trobar un consens en les propostes per dinamitzar el territori.

Optimisme des de Presidència

Encara que el projecte estigui aturatEscobar es va mostrar optimista, tot defensant que el projecte "va impregnar" el Govern: "Va ser una gran acció per situar assumptes com el despoblament en l'agenda política", va indicar. Es va arribar a constituir en algunes comarques del Pirineu o del pla de Lleida. En altres va acabar abruptament, com ara a la Terra Alta, quan els agents que hi participaven se'n van despenjar com a protesta per la proliferació de parcs eòlics dissenyada pel Govern.

Un dels reptes pendents i que, aquest projecte -sigui quina sigui la forma en la qual es refloti- haurà d'assumir, serà doncs la problemàtica de les energies renovables. El cap de setmana passat hi va haver protestes arreu del país per un model sostenible en la gestió d'aquestes energies. La CUP va portar l'assumpte al ple del Parlament d'aquest dijous, amb una reacció no gaire positiva per part del conseller de Territori i Sostenibilitat en funcions, Damià Calvet.