ERC reprendrà les reunions amb Junts però només hi abordarà la investidura

Els republicans també tenen previst citar-se per segona vegada amb els comuns quan queden només dues setmanes per evitar les eleccions automàtiques

Jordi Sànchez i Pere Aragonès, en una imatge d'arxiu.
Jordi Sànchez i Pere Aragonès, en una imatge d'arxiu. | ACN
11 de maig del 2021
Actualitzat a les 20:44h
Queden 15 dies per evitar una repetició electoral i ERC multiplica els contactes per obtenir els suports necessaris per investir Pere Aragonès. Els republicans, en aquest sentit, tenen previst reunir-se en les properes hores amb els comuns, amb els quals ja es van citar ahir i van acordar treballar a l'entorn de cinc grups de treball, però també amb Junts. Aquesta trobada, segons fonts parlamentàries, seria la primera presencial després de la trencadissa del cap de setmana, quan Aragonès va anunciar la seva voluntat de governar en solitari després de constatar les dificultats per arribar a una entesa de coalició amb el partit de Carles Puigdemont després de dos mesos i mig.

En aquesta trobada, segons les mateixes fonts, ERC hi acudirà amb voluntat de pactar la investidura, però deixant al marge qualsevol acord de coalició. Si Junts ha d'entrar al Govern, ressalten des de les files republicanes, només es tractarà després de la investidura del seu presidenciable. Una investidura, segons ERC, a la qual els de Puigdemont ja s'hi van comprometre a mitjans de març. Com ho argumenten? Quan els republicans es van avenir a triar Laura Borràs com a presidenta del Parlament, la contrapartida era "conjurar-se" -així consta en el document signat- per escollir Aragonès com a màxim dirigent a la Generalitat a finals de març. ERC entén que Junts no ha complert amb la seva part del pacte i la situació és ara pitjor que mai.

Els republicans, en tot cas, necessiten els vots afirmatius dels de Puigdemont per ser investit. Jordi Sànchez, secretari general de la formació, ha apuntat la possibilitat de cedir quatre escons sempre i quan Aragonès rebi el suport dels nou escons de la CUP i els vuit dels comuns. Això faria que en tingués 50 i, amb quatre diputats de Junts, ja obtindria més sufragis a favor que en contra. Tot i això, aquesta opció no compta amb gaire simpaties dins de la formació de Puigdemont, que es manté en silenci i ha tingut contactes escassos amb Aragonès per abordar la negociació. El dia a dia l'ha portat Sànchez, una figura reforçada en tot aquest procés -ha estat líder de la delegació de Junts- però que ara també ha generat crítiques per la trencadissa amb ERC.

"Hi ha temps", sosté Budó

El Govern viu aquests dies una situació paradoxal. Els partits que l'integren, ERC i Junts, es reuneixen cada dimarts amb una certa normalitat per abordar les qüestions del dia a dia, marcades fonamentalment per la pandèmia i pel fet d'estar en funcions, i al mateix temps els consellers observen com les princpals formacions de l'independentisme han embarrancat en les negociacions per reeditar la coalició. Meritxell Budó, portaveu de l'executiu, ha apuntat que encara "hi ha temps" per encarrilar la negociació i ha volgut expressar "confiança" cap als equips negociadors. Tot i això, ha volgut indicar que el Govern té intenció de poder-se "aïllar" de la polèmica en un moment en què queden només quinze dies per evitar la convocatòria d'eleccions automàtiques.

"L'executiu estarà en funcions fins que n'hi hagi un de nou, i no dimitirà. Hi ha el termini fins al 26 de maig per fer un debat d'investidura i que hi hagi un nou Govern", ha apuntat Budó, que no ha volgut contemplar l'escenari de noves eleccions. "Afrontem aquest període amb màxima confiança i deixant treballar els equips negociadors", ha ressaltat la consellera de la Presidència. Es tracta d'una de les dirigents de Junts que més a favor s'ha posicionat a favor de la reedició de la coalició amb ERC, juntament amb altres consellers com Damià Calvet. Això contrasta amb l'opinió d'altres dirigents del seu partit, que alimenten el relat d'unes noves eleccions de resultat incert.