CaixaBank guanya 514 milions en el primer trimestre sense incorporar l'impacte de la fusió amb Bankia

El resultat atribuït se situa en 4.786 milions, un cop afegits els efectes extraordinaris associats a la fusió, al generar-se un fons de comerç negatiu de 4.300 milions d’euros

Les torres de Caixa Bank a l'avinguda Diagonal.
Les torres de Caixa Bank a l'avinguda Diagonal. | Helena Margarit
06 de maig del 2021
Actualitzat a les 12:55h
CaixaBank va registrar un benefici de 514 milions d'euros durant el primer trimestre de 2021. És una xifra que suposa gairebé sis vegades més respecte del mateix període de l'exercici anterior, quan els guanys van ser de l'entorn de 90 milions a causa dels efectes de la pandèmia. El resultat no té en compte l'impacte extraordinari derivat de la fusió amb Bankia, ja que l'operació es va formalitzar a finals de març. 

El conseller delegat de CaixaBank, Gonzalo Gortázar, ha explicat els resultats, assegurant que la nova entitat neix "molt forta". El ràtio de morositat és molt satisfactori i es manté en un 3,6%, i la solvència i liquiditat de l'entitat és "elevada i satisfactòria". Gortázar ha destacat la "bona activitat comercial" del primer trimestre, tot i les restriccions. El resultat recorrent millora gràcies a un augment dels ingressos i una reducció dels costos i de els dotacions. 

Els comptes presentats aquest dijous inclouen Bankia tan sols en el referent al balanç, amb els ràtios de capital, de morositat i el volum de negoci. En la part de compte de resultats, com que la fusió es tanca el 31 de març, no s'inclouen l'activitat ni els ingressos recurrents de Bankia en el primer trimestre. 

El Grup CaixaBank supera els 663.000 milions en actius i presta servei actualment a 21,1 milions de clients a Espanya i Portugal. Això respon a la culminació del procés de fusió, a finals de març, amb Bankia, una operació ambiciosa que ha permès consolidar el seu lideratge en el sistema financer espanyol. Aquest matí, el conseller delegat, Gonzalo Gortázar, explicarà els resultats en una compareixença amb els mitjans.

Si es comptabilitza, el resultat atribuït del grup fins al març se situa en 4.786 milions, després que l'operació hagi generat un fons de comerç negatiu de 4.300 milions (l'anomenat badwill). Pel que fa als ingressos core de l'entitat, aquests van créixer un 1% en termes interanuals, fins als 2.066 milions, impulsats pels resultats de les participades i pels ingressos procedents de la branca asseguradora.

Quant al resultat atribuït únicament a CaixaBank -sense tenir en compte l'efecte extraordinari de la integració de Bankia-, fins a 444 milions corresponen de l'activitat bancària i d'assegurances, 58 provenen de l'entitat portuguesa BPI i els 12 restants, de participacions. Si es té en compte l'impacte de la fusió, aquesta va generar un fons negatiu de 4.300 milions, una partida que computa com a benefici en el compte de resultats.

El fons de comerç és el resultat d'agafar el patrimoni net de Bankia (13.088 milions) i descomptar-li el preu d'adquisició pagat per CaixaBank (5.314) i un seguit d'ajustos comptables a l'hora de fer la valoració d'actius i passius (3.474 milions). Aquesta quantitat, unida a les despeses derivades de la integració i al resultat ordinari, dóna lloc a un benefici atribuït comptable de 4.786 milions entre gener i març. 

CaixaBank ha enfortit les seves quotes de mercat després de la fusió, amb un 25,3% en crèdits i un 25,2% en dipòsits de llars i empreses, i un 24,9% en fons d'inversió.
L'entitat financera manté una sòlida posició de solvència i liquiditat, molt per damunt dels nivells exigits. La mora se situa en el 3,6% i la ràtio de cobertura es manté en el 67%. A més, el cost del risc en els últims 12 mesos se situa en el 0,61%. 

L'entitat va plantejar el 20 d'abril passat un Expedient de Regulació d'Ocupació (ERO) que afectaria un total de 8.291 treballadors, el que representa el 18% de la seva plantilla. La retallada de plantilla que proposa l'entitat seria el segon més gran de la història de Catalunya, per darrere del de Seat l'any 1993, que va afectar 9.000 treballadors.