coronavirus

Salut afegeix tres noves ciutats al cribratge massiu amb PCR d'automostra

L'objectiu és detectar asimptomàtics entre les persones d'entre 16 i 60 anys

per NacióDigital , 3 de maig de 2021 a les 16:58 |
Una noia agafant-se ella mateixa la mostra nasal per a la PCR | ACN

Salut estén aquesta setmana els cribratges amb PCR d'automostra nasal a Roses (Alt Empordà) i a Tossa de Mar i Lloret (Selva). A cada municipi s'habilitaran espais exteriors per a la recollida i retorn dels kits. A Tossa, on el cribratge començarà demà, qui ho vulgui podrà recollir els tests davant el Casal del Jubilat. A Roses, on els equips es desplaçaran dimecres i dijous, les PCR d'automostra s'entregaran a l'exterior del teatre municipal. El mateix lloc que a Lloret, on els cribratges seran dijous i divendres.

Les PCR d'automostra nasal, que van començar la setmana passada a Girona, es dirigeixen a persones d'entre 16 i 60 anys, que no hagin passat la Covid-19 en els darrers tres mesos i que no tinguin la pauta de vacunació completada. També se'n fan en diversos punts de la Catalunya Central i de les comarques de Lleida, amb l'objectiu és detectar asimptomàtics de Covid i tallar les cadenes de contagi.
Qui es pot fer les proves? Es poden fer el test les persones sense símptomes i no vacunades. En cada municipi o barri es determina la franja d'edat i altres condicionants.


Quin cost té la prova? La prova diagnòstica de la Covid-19 és gratuïta i els resultats es poden consultar en 24/72 hores a través de La Meva Salut

Què necessito per fer-me la prova? Cal facilitar noms i cognoms, adreça, telèfon de contacte i, si se’n disposa, presentar la Targeta Sanitària Individual (TSI).

Em puc fer més d'una prova? El cribratge serà seriat, de manera que cada participant podrà fer-se una PCR cada quinze dies mentre duri la realització del cribratge al territori.
Demà, el cribratge es farà a Tossa de Mar. Es podrà recollir el kit per a fer-se la PCR al Casal del Jubilat, entre les 10 i les 14 hores, i de 15 a 18. A Roses, el cribratge s'ha planificat dimecres al matí (de 9 a 15 hores) i dijous a la tarda (de 13 a 19h). En aquest cas, el punt de recollida i retorn de les mostres serà al Teatre Municipal. Per últim, a Lloret de Mar els equips mèdics entregaran els kits i recolliran les automostres el dijous i el divendres. L'espai habilitat serà el Teatre Municipal, en horari tant de matí com de tarda (de 10 a 14h, i de 15 a 19).

La PCR es pot fer en el mateix moment o emportar-se-la a casa i lliurar-la posteriorment al mateix punt on s’ha recollit. El temps màxim des de la presa de la mostra fins la seva entrega és de mitja hora per raons de conservació. El cribratge serà seriat, és a dir, cada participant podrà fer-se una PCR cada quinze dies mentre duri la realització del cribratge en el territori.

En el moment de la recollida del kit, un gestor Covid s’encarregarà de registrar les dades dels participants per fer-ne el seguiment. El kit per a l'autopresa conté una bossa amb tancament hermètic, un escovilló, un tub on s’haurà de dipositar la mostra, una tovalloleta desinfectant i dues etiquetes. El procediment és senzill i l’estoig conté una guia on es detalla pas a pas el procediment a seguir.

Els participants en el cribratge rebran un SMS amb el resultat de la prova, que també podran consultar a La Meva Salut, entre les 48 i 72 hores posteriors des de la seva recollida. Si el resultat és positiu, se’ls contactarà des del Servei de Vigilància Epidemiològica per fer l’estudi de contactes i dictar l’aïllament pertinent.

L’acció complementa l’estratègia de cribratges poblacionals en centres universitaris, així com la campanya de vacunació, que segueix avançant a la Regió Sanitària i els llocs se seleccionen en funció de la seva situació epidemiològica.

Altres notícies que et poden interessar
 


 

Mostra el teu compromís amb NacióDigital.
Fes-te subscriptor per només 59,90€ a l'any, perquè és el moment de fer pinya.

Fes-te subscriptor

 

Participació