Un Sant Jordi per degustar

Comprem llibres i llegim, regalem roses i estimem. Connectem-nos, sempre, amb la cultura. També són notícia la gestació d'un nou partit constitucionalista d'abast estatal, Quim Monzó, Florentino Pérez i una nova edició dels Oscars

23 d'abril del 2021
Actualitzat a les 6:38h

Rep el butlletí cada matí al teu correu

La setmana que tanquem convida a l'optimisme. Un optimisme moderat, si voleu, però suficient per començar a veure rajos de llum després de tants mesos de grisor per culpa del coronavirus i els seus efectes. La vacunació s'està accelerant -ara ja amb les dosis de Janssen-, les restriccions de mobilitat tornen a relaxar-se a partir de dilluns i els indicadors epidemiològics continuen retrocedint. I avui és Sant Jordi, una diada que tornem a celebrar al carrer, en la data que toca, i amb parades de llibres i roses. Sant Jordi per Sant Jordi.

Aquest és un divendres per degustar, per celebrar el compromís amb la lectura, per renovar el compromís amb les persones que estimem. Un dia per recuperar el somriure després d'un any per oblidar, que ens deixarà ferides que tardaran a cicatritzar -pel degoteig de víctimes- i una crisi amb enormes derivades socials i econòmiques, que l'executiu espanyol i el nou Govern de la Generalitat faran bé d'atendre amb sensibilitat i mirada panoràmica. Per entendre'ns, caldria cometre menys errors dels que es van produir en els primers mesos de la pandèmia, quan les administracions van actuar a contrapeu, amb dosis d'improvisació i sense desplegar els recursos necessaris. Ho saben les milers de persones afectades per expedients de regulació, l'allau d'autònoms que van quedar a la intempèrie i les famílies que continuen patint desnonaments malgrat les moratòries que fan aigües.

Però fixem la mirada en el Sant Jordi que tenim ganes de celebrar, el que l'any passat es va commemorar des del recolliment forçat de casa. Comprem llibres i llegim, regalem roses i estimem. Connectem-nos amb la cultura, que ha patit -especialment el teatre i la música en directe-, però que també ha viscut brots verds, com l'aparició de noves llibreries en temps de crisi

A NacióDigital us hem fet una tria de 10 llibres de ficció i 10 títols de no-ficció que tindran protagonisme aquest divendres -a càrrec de Pep Martí-, perquè són novetats rellevants o formaran part del rànquing dels més venuts. També us hem preparat una selecció de còmics del mercat, elaborada per Josep Maria Llauradó. I, en la secció Futbolítica, Ramon Usall ha recollit llibres imperdibles sobre el món del futbol, que inclou títols de gestació periodística i d'altres amb mirada històrica.

Entre les recomanacions d'aquest Sant Jordi, deixeu-nos-hi afegir els treballs dels companys del diari que són novetat a les estanteries de les vostres llibreries. Sara González ha publicat Per raó d'Estat (Ara Llibres), Roger Tugas Vilardell ha escrit -conjuntament amb Mònica Hernández- Ferides d'exili (Pagès Editors) i Àlvar Llobet ha coordinat Picar pedra (Saldonar), amb Joan Puigcercós, Josep Huguet i Francesc Codina. Tres bons títols per a un dia especial.
 

Avui no et perdis

»Un Sant Jordi per a l'optimisme; per Lluís Girona.

» De Junyent a Serés, què ens han explicat els imprescindibles de Sant Jordi; per Pep Martí.

»Les llibreries sí que se'n surten; per Àlvar Llobet.

» Quan la lectura es converteix en una finestra per a la salut mental; Carles Fiter.

» Barcelona enceta Sant Jordi amb Irene Vallejo: «Els llibres han estat unes vacances del realisme»; per Lluís Girona.

» Guia | Preguntes i respostes sobre Sant Jordi 2021.

» Lliure mobilitat i reobertura de la restauració als centres comercials a partir de dilluns; per Andreu Merino.

»Salut engega un cribratge massiu per tot Catalunya amb tests que es faran els mateixos ciutadans.

»ERC i Junts acorden crear cinc espais de coordinació per tota la legislatura.

» Opinió: «Europa i la resolució del conflicte»; per Oriol March.

»El TC es divideix per avalar la condemna de Jordi Turull; per Bernat Surroca.

» El túnel de les Glòries podria ser una realitat a finals d'any.

»El BBVA planteja acomiadar 3.798 treballadors i tancar 530 oficines.
 

 El passadís

En els propers mesos es presentarà un nou partit constitucionalista d'abast estatal. L'impulsen exmilitants provinents de diverses formacions, com Javier Marín, exmembre del PSC i fins ara vicepresident de Societat Civil Catalana; el catedràtic de Filosofia de la UB i exmilitant del PSUC Miguel Candel; i Vicente Serrano, que prové de Podem. Marín ha aglutinat la plataforma Aliança de l'Esquerra Republicana d'Espanya (AIRE), que fa mesos que manté contactes amb grups de Madrid (com El Jacobino) i Andalusia (el col·lectiu Ahora España, escindit del PSOE de Susana Díaz). Fa temps que Marín manté posicions crítiques amb Societat Civil, que considera que hauria d'evitar tota relació amb Vox, i creu que hi ha espai per un partit d'esquerra crític amb les "concessions" de Pedro Sánchez als sobiranistes. Una de les figures amb qui han tingut contactes ha estat l'exfiscal anticorrupció Carlos Jiménez Villarejo, amb qui hi ha molta sintonia.

Vist i llegit

Quim Monzó ha viscut uns quants Sant Jordi, dia de contacte entre escriptors i lectors. Amb el permís de les restriccions de la pandèmia, els lectors tornaran a demanar signatures aquest divendres i els escriptors agrairan la confiança o faran paciència, en funció de la correcció de qui demani la dedicatòria. En la seva columna a La Vanguardia -titulada Instruccions per a demà-, Monzó repassava la transformació de Sant Jordi des del punt de vista de l'escriptor i oferia una guia per a lectors entusiastes. Recordava que no tots els autors fan servir la firma primigènia per signar llibres -reconeixia que ell mateix n'és un- i recomanava als qui vulguin fer cua per obtenir una signatura que s'assegurin de sol·licitar que, en el llibre comprat, hi quedi estampada la firma original. Una mirada irònica per aquest 23 d'abril.  

 El nom propi

Florentino Pérez ha estat el nom propi més citat durant la setmana. El president del Reial Madrid ha capitalitzat la desfeta de la fallida Superlliga europea, un campionat en forma de vedat privat dels clubs rics que ha nascut mort, per la fuga de bona part dels equips que integraven el projecte -començant pels anglesos-, després de la contestació d'aficionats, futbolistes i entrenadors. El dirigent madridista ha acabat admetent que la Superlliga queda en "stand-by", però ha esquivat l'autocrítica. A Florentino se li han escoltat crítiques a la UEFA i la Lliga espanyola, per la bel·ligerància exhibida davant la proposta dels clubs rics. "Semblava una cosa orquestrada", va afirmar en una entrevista a la Cadena Ser. La congelació del projecte deixarà pas a una negociació entre la UEFA i els clubs per reformular les competicions europees. Sobre el ridícul de Florentino, en vaig escriure aquesta opinió. El president blanc vol inflar la bombolla dels ingressos mentre es desinfla la pilota, l'essència del joc.  

 Els imperdibles

L’Acadèmia de Hollywood atorga aquest diumenge els Oscars. Serà la cerimònia més atípica de la història, per les restriccions per la pandèmia de coronavirus. Tot i això, la 93a edició dels Oscars és una de les més importants de l’última dècada i evidencia un canvi de paradigma en la indústria del cinema. Més dones, rècord de presència d'afroamericans i un conjunt de pel·lícules nominades de caràcter social són els principals ingredients dels guardons, que assoleix la paritat en les categories principals. El film de Netflix Mank parteix amb més nominacions (10), però les favorites per aconseguir els guardons més importants són Nomadland, The Father i Promising Young Woman. Netflix ha assolit el rècord de 37 nominacions en una desena de categories i és la punta de llança de la consolidació de les plataformes a Hollywood. En Víctor Rodrigo ha publicat crítiques dels films més destacats en els darrers dies. Feu-li confiança per estar orientats. Bon cap de setmana!

 
Joan Serra Carné
redactor en cap de NacióDigital

Vols rebre els butlletins de NacióDigital cada matí al teu correu electrònic? 
Fes clic aquí per subscriure-t'hi