Endesa invertirà un 30% més a Barcelona després de les protestes pels talls de llum

La companyia i l'Ajuntament acorden un pla de 43,2 milions d’euros per reforçar el servei i millorar 164 punts de la xarxa de baixa tensió

Un treballador a la subestació de Mata del Poble-sec
Un treballador a la subestació de Mata del Poble-sec | ACN
NacióDigital
20 d'abril del 2021
Actualitzat a la 13:34h
L'Ajuntament de Barcelona i Endesa han acordat un pla d’inversió a la ciutat per millorar i garantir la qualitat del subministrament elèctric dotat amb 43,2 milions d’euros. El pressupost engloba els 15,8 milions d’euros de manteniment ordinari i una inversió específica de 27,4 milions d’euros per reforçar la xarxa elèctrica, que suposa un 30% més del que es va aportar l'any anterior.

L'augment arriba al 60% en les xarxes de mitjana i baixa tensió, que es relacionen de forma directa amb el servei que es presta a la ciutadania. L'empresa preveu millores a 164 punts de la xarxa de baixa tensió, amb especial èmfasi a Ciutat Vella, Sants-Montjuïc i Nou Barris.

Les actuacions s'han acordat entre Endesa i l'Ajuntament de Barcelona en una taula de treball creada amb el consistori a finals de gener, que ha permès d'intensificar la coordinació i prioritzar accions en tots els districtes. El govern municipal havia posat sobre la taula aquell mateix més que calia una resposta "urgent" als talls de subministrament que s'havien donat a Ciutat Vella i Nou Barris que l'equip d'Ada Colau atribuïa a "una mala adequació de la infraestructura de distribució elèctrica d'Endesa".

En aquell moment, l'alcaldessa de Barcelona va demanar tant a l'empresa com al Govern i a l'Estat per carta millores per revertir la falta d'inversió i manteniment "estructural". Posteriorment, el consistori va assegurar que s'havien detectat 31 incidències de talls de llum a la ciutat en els últims mesos, dels quals 9 a Ciutat Vella i 5 a Nou Barris. Els veïns també es van organitzar per reclamar compensacions pels talls, així com un augment de la inversió de la companyia als barris

"La companyia treballa per tenir cada cop menys avaries i que, quan aquestes es produeixin, durin el menor temps possible", afirma Endesa, que assegura que "la disponibilitat de la xarxa a la ciutat de Barcelona va ser del 99,992%" durant el 2020. Així i tot, l'empresa presidida per Juan Sánchez-Calero reconeix que "entre mitjans de desembre i gener van produir-se incidències excepcionals i per causes diverses que van afectar zones concretes de la capital catalana i, com a subministradora d'un servei essencial, lamenta la situació que van viure alguns veïns i veïnes".

L'empresa energètica es va comprometre a desplegar un pla d'inversió que ha donat a conèixer aquest dimarts i que té com a objectiu garantir el servei amb la construcció i renovació d'infraestructures elèctriques tant a la xarxa elèctrica d'alta, mitjana i baixa tensió. El Pla de Contingència vol reforçar les accions i la inversió en relació amb els punts de la ciutat on es van concentrar les incidències, "totes resoltes avui dia", afegeix Endesa.
Arxivat a