El protocol sobre el foam diu que es pot disparar contra les extremitats

Els antiavalots dels Mossos han d'utilitzar la llançadora després d'esgotar el diàleg i poden fer-ho sense avís previ als ciutadans

Una nit d'aldarulls a Barcelona per l'empresonament de Pablo Hasél
Una nit d'aldarulls a Barcelona per l'empresonament de Pablo Hasél | Martí Urgell
19 d'abril del 2021
Actualitzat a les 16:18h
Els Mossos han fet públic finalment aquest dilluns el protocol sobre l'ús dels projectils de foam. Detallen en quines situacions s'han de fer servir, què cal tenir en compte abans de fer-ho i en el marc de quina normativa se'n regula l'ús. El protocol, difós al web dels Mossos, estableix que les llançadores de foam "s'han d'emprar sempre sota els principis de congruència, oportunitat i proporcionalitat" i abans de disparar cal "haver esgotat les vies diàleg i mediació" i "caldrà avisar les persones" abans d'utilitzar-la, sempre que no es produeixin "alteracions de la seguretat ciutadana amb armes o qualsevol altre mitjà d'acció violenta". Fonts d'Interior i dels Mossos han precisat que la publicació és el "protocol sencer" però "adatpat" i "sense transcripció literal". 

El foam, diu el document, s'ha de disparar de l'abdomen cap avall i, en cas que la persona tingui un objecte "llancívol, contundent o arma blanca" es pot adreçar també a les extremitats. En les protestes per l'empresonament de Pablo Hasél una noia va rebre l'impacte d'un projectil de foam que li va fer perdre l'ull. La publicació dels Mossos també assegura que les llançadores "permeten la traçabilitat i control posterior" del seu ús. "A cada operador i comandament se'ls requereix informar del nombre de projectils que han disparat en cada intervenció, el tipus de projectil, l'hora i el lloc el més exactes possibles de la utilització i les possibles incidències detectades", diu el protocol. 

El document detalla també quines persones estan autoritzades a utilitzar el foam. El comandament l'assigna a un agent per a tot el servei i com a norma general cal l'autorització expressa de la persona que exerceix el comandament abans d'utilitzar-lo.  El protocol també precisa que "en casos d'extrema necessitat amb perill molt greu per a les persones, els agents o els bens" es podrà utilitzar sense autorització del comandament de l'equip. En aquests casos caldrà informar "el més aviat possible" de l'ús, les circumstàncies que han provocat la necessitat d'utilitzar-lo i els resultats de la intervenció.

El conseller d'Interior, Miquel Sàmper, ha afirmat que els protocols d'ordre públic "segur que són revisables i es revisaran" i ha assegurat que "sempre"es fa. Sàmper ha explicat s'havia compromès en fer-los públics davant Irídia, Amnistia Internacional i el Síndic de Greuges. "Jo no puc tenir un compromís des del mes de gener i no donar una resposta", ha indicat. Ha reconegut que comissaris dels Mossos volien esperar "dos o tres mesos més" en fer públic el document, però ha defensat que treballen conjuntament. "Quan la pròpia prefectura està creant el portal de transparència, és evident que hi ha la coordinació per fer-ho", ha reblat.

Armes "per a l'ús menys lesiu de la força"

Les llançadores són una arma de tipus subfusell, de 40mm "dissenyada per a l'ús menys lesiu de la força" i que utilitza municions de diferents tipus. El model concret dels Mossos és el Brugger & Thomet BT-GL06, que utilitza cartutxos del calibre 40x46. Les municions que es poden fer servir són d'impacte de curta i llarga distància "per neutralitzar o controlar una situació". Els projectils de curta distància van dels 5 als 25 metres, i els de llarga distància dels 20 als 50 metres. També poden disparar bales de fum per dispersar persones, o bales de gas. 

Tot aquest protocol es basa en la llei de creació dels Mossos d’Esquadra del 1994, la d’ordenació del sistema de seguretat pública de Catalunya del 2003, la llei de transparència del 2014 i el decret de transparència el 2021, a més del protocol de reparació del dany i indemnització a les víctimes policials, del 2014, el Codi d’Ètica dels Mossos del 2015 i la resolució del Parlament de Catalunya que va prohibir l’ús de boles de goma.

D'altra banda, les disposicions internes del cos que regulen l’ús del foam no es fan publiques per raons de seguretat, però són una instrucció del 2008 sobre l’ús d’armes de foc per part dels agents, una del 2013 sobre l’ús d’armes i eines policials i la del 2014 que la modificava, una del 2014 sobre l’establiment del número operatiu policial (NOP) a la Brimo i les ARRO, i una de l’octubre passat que modificava el NOP per fer-lo encara més visible.

La presentació del protocol ha coincidit amb la inauguració de l'oficina conjunta dels Mossos d'Esquadra i la Guàrdia Urbana de Barcelona a l'Eixample. Les dependències es troben al carrer Aragó en el xamfrà amb el carrer Girona, i responen a la voluntat d'oferir un servei de "proximitat" per a totes aquelles persones que viuen i transiten per la ciutat. D'aquesta forma, davant de qualsevol problemàtica, la ciutadania s'hi pot adreçar per interposar una denúncia penal, sigui quina sigui la seva tipologia.

La CUP i Irídia ho consideren insuficient

Entitats com Irídia feia temps que reclamava que es fessin públics aquestes normes d'ús del foam. L'acord d'ERC i la CUP, de fet, estableix també que s'han de prohibir les bales de foam fins que no se'n faci públic el protocol, que s'haurà de complir estrictament. El diputat de la CUP Xavier Pellicer ha criticat el "suposat protocol" i ha dit que només és un document que podria haver escrit qualsevol persona sense "massa coneixement". "Això no és un protocol i va tard i malament", ha dit Pellicer en roda de premsa al Parlament, que ha lamenta que el Govern en funcions "desobeeixi" el Parlament. El diputat ha dit que les armes de foam s'han de prohibir de "manera immediata" i ha recordat que han provocat lesions greus com ara la pèrdua d'ulls.

"El document no concreta les mesures per garantir els drets dels manifestants, tampoc es publiquen elements de rastreig, seguiment i fiscalització de les eines", ha dit Pellicer, que també ha assenyalat contradiccions en el mateix document difós pels Mossos. El text diu que cal autorització prèvia de l'agent superior, però també diu que es pot fer sense autorització i també que s'ha d'avisar la població abans d'utilitzar-ho, però també no fer-ho. "És un insult a les persones que es mobilizen i que han patit lesions per bales de foam. Exigim la prohibició immediata d'aquestes armes", ha reblat Pellicer.

El portaveu d'Irídia, Andrés García Berrio, també s'ha mostrat molt crític amb el protocol. En concret, Berrio ha alertat que permetre disparar aquesta munició contra extremitats "pot portar a situacions molt greus com poder disparar a la zona propera al cap". En aquest sentit, ha reclamat una rectificació als Mossos i que revisin aquest protocol. "És imprescindible que es prohibeixi el llançament més enllà de l'abdomen en qualsevol cas", ha dit, i també ha demanat que no es permeti el foam contra manifestants en general sinó que es limiti a persones concretes en casos puntuals. Berrio també ha dit que la publicació d'un "fragment" del protocol és "absolutament insuficient" i ha demanat complir amb els estandards de transparència de la policia catalana i publicar la instrucció completa.