Aragonès anima l'independentisme a «continuar el llegat» dels valors republicans

El vicepresident en funcions recorda, en l'acte del Govern pel 90è aniversari de la Segona República, que no hi ha "transformació" si la llibertat nacional i el progrés social "no van de la mà"

Pere Aragonès intervé en l'acte del 90è aniversari de la proclamació de la República
Pere Aragonès intervé en l'acte del 90è aniversari de la proclamació de la República | Europa Press
14 d'abril del 2021
Actualitzat a les 19:53h
El vicepresident en funcions, Pere Aragonès, ha defensat que el llegat republicà "mantingut durant molts anys a l'exili avui està més vigent que mai" i que cal defensar-lo des de "diferents òptiques", en l'acte del Govern per commemorar el 90è aniversari de la proclamació de la República Catalana, celebrat aquest dimecres i que ha comptat també amb la presència de la consellera de Justícia, Ester Capella, i del conseller d'Empresa i Coneixement, Ramon Tremosa.

Aragonès també ha volgut destacar que la república ha aconseguit avenços històrics i una "verdadera transformació social" quan "la llibertat nacional i el progrés social han anat de la mà". Tot i això, també ha recordat que tota lluita té els seus "moments dolorosos" i que "avui n'és un d'ells". "Seguim reclamant la llibertat dels presos polítics i el retorn dels exiliats", ha sentenciat, tot just abans de finalitzar el seu discurs amb un "Visca la República i Visca Catalunya."

L'acte, celebrat a l'escola Casa, al Clot de Barcelona, ha comptat també amb la intervenció de la consellera Ester Capella, recordant "un esclat de gents celebrant la victòria dels drets i de les llibertats" avui fa noranta anys, però també lamentant que el "totalitarisme" tombés el projecte republicà. La consellera de Justícia ha volgut posar l'èmfasi en el valor "feminista i educatiu" de la república, reivindicant la figura de la pedagoga Rosa Sensat.

Capella, però, també ha lamentat que encara avui la defensa dels drets i les llibertats republicanes tinguin com a resposta "la repressió, l'exili i la presó". La consellera ha tancat el seu discurs afirmant que "la Generalitat es compromet a actuar d'acord amb els sentiments i l'anhel del poble". "Serem dignes del poble de Catalunya", ha sentenciat.

Més enllà dels parlaments institucionals, l'acte també ha comptat amb la participació dels actors Carme Sansa i Jaume Comas, que han llegit textos d'autors referents de la cultura catalana de l'època, com són Aurora Bertrana, Josep Pla o Maria Aurèlia Campany. Els cantants Cesk Freixas i Gemma Humet, per la seva banda, han ofert una actuació musical i, com a cloenda, un octet de veus del Conservatori del Liceu de Barcelona ha interpretat Els Segadors.

Aquest 14 d'abril s'han complert noranta anys de la proclamació de la República Catalana. Aquell dia de 1931, després de la victòria de les candidatures republicanes a les eleccions municipals del 12 d'abril, Macià va proclamar la República des del balcó de la Generalitat. El relat d'aquella convulsa setmana de fa gairebé un segle el podeu consultar en el dietari especial que hem preparat a NacióDigital.