coronavirus

La CUP veu «mancances greus» en l'estratègia de vacunació del Govern

Laia Estrada demana replantejar qui es considera sector essencial i reforçar el paper de l'atenció primària

per Bernat Surroca , 12 d'abril de 2021 a les 17:10 |
Una sanitària posant una vacuna | ICS Pirineu
La diputada de la CUP Laia Estrada ha criticat aquest dilluns l'estratègia de vacunació dissenyada pel Departament de Salut. La formació hi veu "mancances greus", tant pel que fa a la definició dels col·lectius essencials com al poc paper que s'ha donat a l'atenció primària a l'hora de coordinar la vacunació massiva que ha de començar en les properes setmanes, a mesura que arribin les dosis. De fet, el fet de dependre del subministrament de les farmacèutiques també és un element que ha criticat la CUP, que ha reclamat una empresa pública que pugui fabricar vacunes i ha plantejat la necessitat de retirar les patents dels injectables per evitar que "s'especuli amb la salut".

Estrada ha criticat les decisions adoptades pel Procicat i que no hi hagi actes de les reunions. La població, ha dit, esta "cansada" de decisions "contradictòries". "Lamentem que no es prenguin les decisions que calen i es responsabilitzi la gent per eludir les pròpies responsabilitat", ha criticat la diputada cupaire, que ha constatat que l'única "esperança" és que el procés de vacunació avanci ràpidament. La CUP considera que el pla de vacunació "presenta mancances" i, a més, depèn de si arriben les dosis o no. "Veiem mancances greus pel que fa als criteris per prioritzar la població. Es té molt en compte el criteri de sector essencial, però de manera parcial i limitada", ha alertat.


Estrada ha dit que els treballadors de les cures o les caixeres de supermercat, per exemple, "també són essencials", però l'estratègia s'ha centrat a vacunar, entre d'altres, personals directius d'hospitals que no fan atenció al pacient o personal de recerca que no té a veure amb la Covid. "En un moment que cal prioritzar perquè malauradament hi ha limitació de dosis, pensem que es podria haver afinat molt més a l'hora de definir qui és sector essencial", ha dit la diputada. Així mateix, ha demanat tenir en compte els "determinants socials de la salut". "Els sectors més vulnerables són els que han patit més contagis", ha remarcat.

Per la CUP, hauria de ser l'atenció primària qui hauria de "liderar" l'estratègia de vacunació i ha qüestionat que es vulguin potenciar grans espais per fer la vacunació massiva perquè perjudica la gent que viu en l'àmbit rural o té dificultats per desplaçar-se. "Ens preocupa que no es tinguin en compte qüestions importants com l'historial clínic. Hauria de ser l'atenció primària qui hauria de fer la coordinació", ha dit Estrada. La idea de Salut, creu la CUP, "incrementa la despesa" amb uns recursos que s'haurien de destinar a enfortir l'atenció primària. 


Actuar de manera "sobirana" en clau de salut

El farmacèutic i candidat de la CUP, Jordi Trapé, ha demanat al Govern que "actuï de forma sobirana" i comenci a fer els tràmits per adquirir la vacuna russa o altres marques que siguin efectives. "Aquesta mesura és una necessitat vital. Com més ràpid en tinguem, més aviat sortirem d'aquesta situació", ha dit Trapé. També ha constatat la "guerra bruta" de la Unió Europea i AstraZeneca, i ha reclamat que el govern espanyol reprengui la vacunació per a totes les franges d'edat. Trapé ha dit que s'està pagant "dues vegades" les vacunes: primer per investigar i trobar la vacuna i després per adquirir-ne les dosis al preu que decideixen les farmacèutiques.


Per això, des de la CUP es demana eliminar les patents en el cas de les vacunes, o bé expropiar-les. Els anticapitalistes han tornat a reclamar una farmacèutica pública, que permeti garantir les dosis i a un millor preu. "Més enllà del lliure mercat existeix la vida", ha dit, i ha assegurat que hi ha mecanismes legals per aconseguir-ho. Trapé ha plantejat retirar la propietat intel·lectual de la vacuna a l'empresa, o aplicar mecanismes d'expropiació "forçada" per evitar que la farmacèutica en tingui el monopoli. 

La CUP, en aquest sentit, ha plantejat tres propostes "per donar resposta a la situació actual en clau de sobirania sobirana": negociar "de manera sobirana" amb les empreses productores de vacunes, implementar la indústria farmacèutica pública i creació de l'agència catalana de medicaments i productes sanitaris. 

 

Mostra el teu compromís amb NacióDigital.
Fes-te subscriptor per només 59,90€ a l'any, perquè és el moment de fer pinya.

Fes-te subscriptor

 

Participació