Hi havia deixa? D'on surt la fortuna? TV3 aborda per primer cop en profunditat el cas Pujol

La televisió pública emet aquest diumenge un "30minuts" més extens del normal sobre els "secrets" de la família amb la veu de totes les parts

Una imatge del reportatge ''Pujol: els secrets d'Andorra'' que s'emet aquest diumenge a TV3
Una imatge del reportatge ''Pujol: els secrets d'Andorra'' que s'emet aquest diumenge a TV3 | TV3
11 d'abril del 2021
Actualitzat el 12 d'abril a les 10:14h
El juliol de 2014, Jordi Pujol va confessar l'existència d'una deixa del seu pare, Florenci Pujol, sense regularitzar a Andorra. Aquesta revelació va provocar un terratrèmol en la política catalana i va ser l'inici oficiós de l'anomenat cas Pujol, que mira de determinar l'origen de la fortuna familiar. La investigació havia començat dos anys abans, el 2012. Ara, vuit anys després, s'ha tancat la instrucció i el cas es començarà a jutjar segurament a la tardor. I també ara l'assumpte arriba per fi, i més enllà dels telenotícies, al prime time de TV3. Concretament al 30 minuts, que emetrà un programa dedicat al cas aquest diumenge a la nit. 

És cert que va existir la deixa? Eren els diners de l'avi o provenien de la corrupció i el tràfic d'influències de l'expresident i la seva família? TV3 emet Pujol: els secrets d'Andorra al 30 minuts. Vuit anys després, la producció aborda les grans incògnites de la trama que esquitxa el matrimoni Pujol Ferrusola, els set fills i una vintena més de persones. Per què TV3 ha trigat tant? "L'hem fet quan hem pogut. Fins ara ningú volia parlar", explica Carles Solà, director del 30 minuts, en declaracions a NacióDigital. La direcció ja s'havia proposat tractar el tema el 2014, quan l'expresident va confessar, però aleshores el silenci era absolut i va ser impossible fer-ho donant veu a totes les parts.

De fet, el reportatge -més llarg que un 30 minuts habitual, perquè el cas ho reclama- aconsegueix presentar totes les versions. Per part de la família, parla Josep Pujol, que fa el rol de portaveu dels Pujol Ferrusola i "deixa prou clar el seu punt de vista, des de la deixa fins als diners d'Andorra". Lògicament, el jutge i la Fiscalia no hi han participat perquè el cas encara no ha estat jutjat, però per l'acusació popular sí que hi apareix. Ho fa l'advocat Jaume Asens en representació de Podem i els comuns. "Hem volgut ser detallistes, explicar el què hi ha sense posar-hi més pa que formatge. Ens hi vam posar després de les vacances d'estiu, un cop el jutge José de la Mata va tancar la instrucció, i han estat cinc mesos llargs de feina", explica Solà.