Els Pujol esperen judici després de vuit anys d'investigació

L'Audiència Nacional vol jutjar la família de l'expresident per organització criminal, delictes contra la hisenda, blanqueig i falsedat documental

Jordi Pujol, a l'Audiència Nacional espanyola
Jordi Pujol, a l'Audiència Nacional espanyola | EFE
07 de maig del 2021
Actualitzat a les 14:41h
Fa anys que la família Pujol Ferrusola ha perdut l'aura d'intocable. El terratrèmol de 2014, amb la confessió de l'expresident, els va convertir en una nissaga imputada i la va allunyar del focus mediàtic amable. Ara, les notícies sobre els Pujol estan pràcticament sempre vinculades a les causes judicials pendents. Al juliol, el jutge José de la Mata va tancar finalment la instrucció de la peça principal, l'anomenat cas Pujol, que investiga l'origen de la fortuna familiar, i aquest abril va resoldre els últims recursos contra la interlocutòria que apuntava indicis per jutjar la família per organització criminal. Només falta resoldre la data del judici, perquè la incògnita de si Marta Ferrusola podrà asseure's al banc dels acusats ja està aclarida. La demència que té diagnosticada, que es va agreujar amb un accident domèstic a Queralbs, provocarà que no sigui jutjada. I, aquest divendres, la Fiscalia ha aclarit les penes que demanarà: nou anys de presó per a Pujol i 20 anys de reclusió per al seu fill gran, Jordi Pujol Ferrusola.

El terratrèmol per "la deixa" de l'avi Florenci arribava amb Oriol Pujol ja imputat pel cas de les ITV i portaria problemes judicials en cascada a la resta de fills del clan. El jutge havia començat a investigar la família abans, el 2012, arran de la denúncia de l'exparella de Jordi Pujol Ferrusola, Victoria Álvarez. Vuit anys ha durat la instrucció. De la Mata va haver de demanar una pròrroga el 2019 per acabar de recollir tota la documentació i proves necessàries per deixar el cas a punt per al judici. Per casualitat o no, l'Audiència Nacional va comunicar el tancament de la instrucció contraprogramant l'escàndol dels negocis foscos de Joan Carles I. 

En tot cas, el jutge proposa jutjar Jordi Pujol, els set fills del matrimoni i una vintena més de persones per quatre delictes: organització criminal, blanqueig de capitals, frau fiscal i falsedat documental. Amb 90 anys, l'expresident manté el silenci tot i l'advertència que va deixar anar al Parlament el setembre de 2014: "Si vas segant la branca d'un arbre, al final cau tota la branca i tots els nius que hi ha. Després cauran tots! I haurà estat responsabilitat de tots els que han practicat aquest tipus de política!" El judici es preveu de cara a la tardor.

Repassem a continuació la situació del matrimoni Pujol Ferrusola i els set fills: 

Arxivat a