William Aitken, empresonat per les protestes per Hasél: «La llibertat d'expressió està canviant a pitjor»

El jove escocès sosté que la seva detenció va ser un error i assegura que se'l va mantenir en presó provisional pel fet de ser estranger

Andreu Merino / Bernat Surroca
10 d'abril del 2021
Actualitzat el 12 d'abril a les 8:16h
William Aitken, en una imatge d'arxiu
William Aitken, en una imatge d'arxiu | Cedida
William Aitken va passar trenta-sis dies a la presó per les protestes arran de l'empresonament de Pablo Hasél. Escocès, fa quatre anys que viu a Barcelona on té parella, amics i feina, i aquell 16 de febrer havia anat a patinar al Prat. Quan tornava, es va trobar una de les manifestacions que durant dies van encendre els carrers de Barcelona i altres ciutats del país.

En aquesta entrevista amb NacióDigital pocs dies després d'haver estat deixat en llibertat i pendent de judici, es mostra preocupat per la llibertat d'expressió a l'Estat, cada cop més limitada. Aitken explica què va passar aquell dia i com van ser les setmanes a la presó. Sosté que tot plegat ha estat un error i que se'l va mantenir en presó preventiva per un suposat risc de fuga pel fet de ser estranger.

- Trenta-sis dies a la presó. Com està?

- Bé, ara bé. Tranquil a casa, en llibertat i gaudint de coses de la meva vida d'abans.

- El van detenir el 16 de febrer. Què va passar aquell dia?

- Havia anat a patinar amb amics al Prat. Vaig tornar amb tren i vaig arribar a Passeig de Gràcia. Sortia per les escales de l'estació i em vaig trobar de ple amb la manifestació. Policies, foc, pedres... Érem cinc amics, dos se'n van anar a casa i uns altres ens vam quedar. Jo vaig estar-hi durant una hora com a molt, no més. Vaig fer fotos, vídeos per Instagram, mirava els manifestants, cridava consignes... De cop, em trobo a terra amb tres policies secretes a sobre. 

- Només va fer fotos i vídeos i el van detenir? 

- Sí, la policia va prendre la decisió fàcil de detenir-me a mi en aquell moment.

"No m'imaginava aquesta situació. Pensava que em deixarien lliure l'endemà al matí"

- El van tractar bé els agents? 

- Sí. En un principi tres policies em van placar i em van tirar a terra. No entenia per què. Però em van tractar més o menys bé, no hi va haver violència ni res.

- Què li van dir? 

- Em van dir que tenien un vídeo meu, no sé sobre què exactament. Vaig tenir una mica de por de pensar què podia sortir en aquest vídeo. I d'un moment a l'altra, em van portar a la comissaria de les Corts.

- S'imaginava que li podia passar això?

- No, per res. Pensava que em deixarien lliure l'endemà al matí, no m'esperava que hi hauria un judici, amb un advocat i tot plegat... Pensava que només era una manifestació, que em tindrien tancat una nit i ja està. En el moment de l'arrest vaig pensar que la cosa no anava bé, però no pensava que acabaria a la presó.

"La resta d'interns em deien que estar a la presó per una manifestació era estrany"

- Va estar-se més d'un mes a la presó. Com va ser aquest temps tancat? 

- Vaig fer totes les activitats possibles. Esports, gimnàs, classes de castellà, també ajudava a aprendre anglès als altres presos, molta estona de jugar al Dòmino, de parlar amb els companys...

- Què deien la resta de presos? Veien normal que l'haguessin tancat per una manifestació? 

- Tots em deien el mateix, que estar a la presó per una manifestació era estrany. Que una manifestació no era motiu per una sentència de presó i que estava allà per la qüestió del passaport, del Brexit...

"Em van mantenir empresonat per ser estranger, pel risc de fuga"

- El van detenir per ser estranger? 

- No ho crec. Al principi, la policia em va detenir i va dir "ah, és un guiri!". Duia una roba amb molts colors i potser em van veure més a mi que a d'altres...

- I el fet que no el deixessin lliure i passés un mes a la presó, creu que era pel fet de ser d'Escòcia? 

- Sí, pel risc de fuga. 

- Coneixia el motiu de les protestes? 

- Sí, l'empresonament de Pablo Hasél. 

- I què en penseu? 

- La llibertat d'expressió està canviant a pitjor. La gent no pot dir res, no pot fer coses... Els drets humans són diferents, ara. La gent ha de sortir al carrer per canviar les coses i aquesta situació. 

- Havia participat en altres manifestacions a Catalunya? 

- Sí, una vegada per una manifestació a favor de la independència.

"La violència policial no és normal"

- En les manifestacions per l'alliberament de Hasél hi va haver actuacions policials controvertides. Com ho vau veure?

- Cotxes contra persones, les bales de foam... Ho vaig veure en directe i a través de les xarxes socials. No és normal, la violència policial no és normal. 

- També hi va haver comportaments d'alguns manifestants discutibles. Què en pensa? 

- Aquestes persones van utilitzar les manifestacions per altres motius. Aprofitaven les manifestacions com a distracció per trencar aparadors i entrar en comerços. 

- De què se l'acusa?

- M'acusen de tres delictes de desordres públics. Encara no hi ha data de judici.

- Té por d'entrar a presó un altre cop? 

- No, crec que tres delictes de desordres públics, però sense proves ni evidències crec que és impossible que torni a entrar. Però bé, és clar que és una possibilitat que em tornin a tancar. Ara com ara no tinc por.

- Tornaria a participar en una altra manifestació d'aquell estil?

- És una pregunta difícil. Potser sí, però en un altre moments, no a la nit. A les nits les manifestacions són més violentes. No crec que s'hagi d'enviar ningú a la presó per una manifestació, però potser si hagués d'anar a una altra manifestació seria en un altre moment.

- Quant temps fa que viu a Barcelona?

- Ja fa quatre anys. Tot i aquesta mala experiència em vull quedar a viure aquí. Treballo aquí, visc aquí, hi tinc la meva parella i molts amics. M'encanta viure aquí. Abans d'aquesta experiència tot anava bé i ara ja estic recuperant la normalitat.

- Va poder parlar amb la seva família durant l'empresonament? 

- Sí, estaven tranquils. Els trucava i els enviava cartes. La meva família entenia que era un error i que la raó de la presó era el risc de fuga. Em van donar suport i em van animar.