Cas Consell Esportiu: les 10 claus del judici que marcarà el futur de Núria Marín

L'alcaldessa i presidenta de la Diputació declara aquesta setmana i es veuria obligada a dimitir si la jutge manté la imputació en el judici oral, malgrat que les proves no apunten fins ara a un lucre personal

L'alcaldessa de l'Hospitalet, Núria Marín, en una compareixença.
L'alcaldessa de l'Hospitalet, Núria Marín, en una compareixença. | ACN
07 d'abril del 2021
Núria Marín, alcaldessa de l'Hospitalet, presidenta de la Diputació de Barcelona, presidenta del PSC i veïna de la Torrassa, estarà moltes hores reunida aquest dimecres i dijous amb els seus advocats per preparar la declaració davant la jutge en el cas Consell Esportiu de l'Hospitalet. Des que va ser imputada per sorpresa per la UDEF, el 10 de desembre, sap que el seu futur polític depèn de si és capaç de convèncer la magistrada que no té res a veure amb les irregularitats que investiga.

Serà aquest divendres quan finalment comparegui, malgrat que va reclamar fer-ho el més aviat possible el mateix dia que se li va comunicar la investigació i va rebutjar dimitir. Serà l'última sessió després de tres dies d'unes altres declaracions en les quals també hi tindrà un ull posat. El cas ja s'ha cobrat la dimissió d'un regidor i un tinent d'alcaldia de l'Ajuntament també haurà de donar explicacions entre una quinzena d'imputats en total.

1. Quines acusacions pesen sobre Núria Marín?

Marín està sent investigada pels presumptes delictes de malversació, prevaricació i omissió del deure de perseguir un delicte. Les proves que fins ara han transcendit, però, no apunten que tingués un paper actiu en la gestió irregular del Consell Esportiu, ni tampoc que se'n lucrés personalment. En tot cas, els dubtes rauen en si va fer prou per aturar-ho quan un altre regidor socialista, Jaume Graells, li va portar documentació que acreditaria aquestes pràctiques el febrer de l'any passat, segons detalla ell mateix en una entrevista a NacióDigital.

Llavors, Marín va reunir els principals implicats i va encarregar una auditoria a l'entitat. Com que no ho va portar a la policia i creia que es podria estar aprofitant la demora per destruir proves, Graells ho va denunciar i, en aquell moment, el cas ja es va judicialitzar i ella va mantenir dos regidors detinguts al govern. Un missatge d'un dels acusats apunta a que el secretari general de l'Esport, Gerard Figueras, l'hauria pogut contactar per maniobrar en el cas, tot i que ella nega que mai parlessin d'això. Encara no ha tingut accés a l'informe del bolcat del seu mòbil avalat per la magistrada i que podria aportar noves proves.

2. Per què hauria de dimitir Marín?

L'alcaldessa assegura que desconeixia les irregularitats al Consell Esportiu i que, abans de denunciar-les, pretenia tenir un punt de vista extern. Tot i això, el codi ètic del PSC marca que, si se li mantenen les imputacions en passar de la fase d'instrucció actual a la de judici oral, se l'ha de suspendre de militància i apartar del càrrec, sense esperar a la sentència definitiva. Si al final fos absolta, se la podria restituir, però a curt termini el risc que té és que la magistrada decideixi no mullar-se i mantenir l'acusació per a la fase final.

3. Què és el Consell Esportiu de l'Hospitalet?

Es tracta d'una entitat formalment privada que, com la resta de consells esportius de la resta del país -normalment comarcals- s'encarrega bàsicament del foment de l'esport escolar, però es nodreix de molts recursos de les administracions -més de 300.000 euros anuals-. A més, sis dels dotze membres de la junta directiva són escollits per l'Ajuntament, incloent el president, que és el regidor d'esports de torn, mentre que els altres sis són triats per les entitats esportives o escolars que hi participen.

4. Quins investigats hi ha, a més de Marín?

En total, ara mateix hi ha 14 imputats per la jutge. A banda de l'alcaldessa, ho està la seva cap de gabinet, Montserrat Pérez; el secretari general de l'Esport, Gerard Figueras (Junts); el segon tinent d'alcaldia de l'Ajuntament, Cristian Alcázar; el director del Consell Esportiu, Eduard Galí; i l'exregidor Cristóbal Plaza, dimitit arran del cas. Els tres darrers van ser els primers detinguts, el juny passat, mentre que la resta d'investigats són persones vinculades al Consell Esportiu, de la junta directiva o càrrecs que firmaven determinats documents ara qüestionats.

5. Quines presumptes irregularitats en la seva gestió s'investiguen?

La investigació inicial va apuntar a que el Consell Esportiu podria haver operat amb una caixa B o caixa opaca de prop de mig milió d'euros anuals. Això respon a que, mentre que les assemblees de l'entitat validaven un pressupost de prop de 400.000 euros, després se'n remetia un altre de més de 900.000 al Consell Català de l'Esport. En l'actual punt, perd pes la hipòtesi conforme aquest diferencial es destinés a actuacions alienes als seus fins, però igualment es manté l'acusació de falsificació documental, ja que el Consell Català de l'Esport rebia actes amb els comptes reals d'assemblees que no havien tingut lloc.

Igualment, la UDEF investiga l'acomiadament de Cristóbal Plaza com a director de l'entitat a principis del 2017 -indemnitzat amb 47.000 euros-, malgrat que mig any després va ser contractat com a assessor del PSC i el 2019 va entrar a l'Ajuntament com a regidor d'Esports i, per tant, com a president del Consell Esportiu. També té en el punt de mira pagaments de productes com tiquets de còctels o llibres d'Amazon, o bestretes que percebia Cristian Alcázar i que tem que podrien ser sobresous. La falsificació documental podria igualment afectar a actes de la junta directiva per demanar un crèdit i una pòlissa sense acord de l'òrgan.

6. Quins fets s'han pogut comprovar per ara?

La doble comptabilitat de l'entitat i la falsificació d'actes sembla molt provada, fins al punt que l'última assemblea del Consell Esportiu, el desembre passat, va admetre que l'anterior havia aprovat un pressupost "incomplert" i el va haver de tornar a validar corregit. També hi ha documentació que evidencia que determinats pagaments a col·laboradors es feien com a justificants de viatge, sense els corresponents impostos, a banda dels tiquets de pagaments recollits dels còctels, llibres o multes de trànsit. De fet, tota la comptabilitat completa està registrada en llistats, incloent els pagaments en negre.

7. Què al·leguen els implicats?

Alguns encausats haurien acceptat davant de la UDEF i de la jutge algunes acusacions, admetent que s'aprovava en assemblea només el pressupost d'aquelles partides subvencionades per l'administració i després es falsificava l'acta quan es remetia al Consell Català de l'Esport, o que alguns col·laboradors no tributaven, per facilitar les gestions en quantitats petites que haurien requerit contractes d'un sol dia.

També s'hauria admès que el pagament de bestretes a Alcázar no era regular, en la mesura que hauria hagut d'aportar els tiquets a posteriori i no rebre els pagaments per avançat. Tot i això, asseguren que cap de les decisions ha comportat un perjudici a l'entitat, atès que no s'haurien desviat fons a altres activitats o a particulars. Els còctels, segons afirmen, serien la copa final dels sopars d'empresa de Nadal i els llibres, regals per als treballadors i no per a la biblioteca de Plaza. També defensen que l'acomiadament va ser acordat en junta i legal.

8. Com ha actuat l'Ajuntament, l'equip de govern i el ple?

Després de les primeres detencions, l'equip de govern municipal va tancar files amb els regidors acusats, malgrat apartar-los de la gestió del Consell Esportiu, i només va renunciar a les competències de gestió el regidor denunciant. El PSC i Cs van vetar que el consistori es personés com a acusació particular i que impulsés una comissió d'estudi local sobre el cas, arran d'una moció d'ERC. Això, però, va canviar amb la imputació de Marín el desembre, quan un dels regidors va dimitir i el ple va aprovar per unanimitat la mateixa moció dels republicans.

Ara l'Ajuntament està pendent que la jutge l'admeti com a acusació particular, com ja ha acceptat en el cas del grup municipal dels comuns. Aquest partit i ERC, però, denuncien que PSC i Cs torpedinen la comissió d'estudi del cas en vetar-ne totes les compareixences. A nivell intern dels socialistes, el judici i les formes d'afrontar-lo han fet aflorar de nou diferències internes que ja van esclatar en unes primàries internes en què l'ara encausat Cristian Alcázar es va imposar com a primer secretari local del PSC al candidat de Marín.

9. Com seran les declaracions? On es podran seguir?

Les declaracions d'aquesta setmana davant la jutge començaran aquest dimecres, amb la presència de diversos testimonis. El dijous ho faran vuit dels investigats i finalment, divendres, serà el torn de Núria Marín, Cristian Alcázar, Gerard Figueras i Montserrat Pérez. Malgrat tot, aquestes compareixences seran a porta tancada i no es podran seguir públicament, atès que el cas es troba encara en fase d'instrucció.

10. Quins seran els propers passos?

No hi ha un termini tancat per finalitzar la fase d'instrucció i, per tant, decidir quins investigats són finalment jutjats a la fase oral i per quins càrrecs, moment en què es dirimiria el futur immediat de Marín -i d'Alcázar-. Això podria ser a curt termini o d'aquí a diversos mesos, si la magistrada es dona temps per allargar la investigació, en cas que es descobrissin noves proves.

La imputació policial de quatre persones la setmana passada, entre les quals la interventora de l'Ajuntament -a banda del cap d'esports del consistori i dos treballadors del Consell Esportiu-, evidencia que la UDEF segueix furgant en el cas. En funció del que emergís i del que es trobés en el bolcat del mòbil de Marín, també es podria dividir el cas en diverses peces, com ha ocorregut en altres ocasions, cosa que presumiblement allargaria tot el judici.