Pinça PSC-Cs a l'Hospitalet: veten totes les compareixences pel cas Consell Esportiu

ERC i comuns denuncien que les dues formacions tomben la petició perquè els investigats i el denunciant s'expliquin a la comissió local sobre les presumptes irregularitats

Núria Marín, junt al tinent d'alcaldia Cristian Alcázar, imputat en el cas Consell Esportiu.
Núria Marín, junt al tinent d'alcaldia Cristian Alcázar, imputat en el cas Consell Esportiu. | @PSCLH
01 d'abril del 2021
Actualitzat a les 18:50h
El PSC i Cs han vetat aquest dijous les compareixences dels principals implicats en el cas Consell Esportiu de l'Hospitalet. En una reunió extraordinària de la comissió local d'estudi del cas, ERC i L'Hospitalet en Comú Podem han reclamat la presència en properes sessions dels imputats, incloent l'alcaldessa, Núria Marín, i el segon tinent d'alcaldia, Cristian Alcázar, i del regidor denunciant, el socialista Jaume Graells, però els representants de socialistes i Cs ho han tombat.

Així ho han denunciat en una nota conjunta republicans i comuns, els dos grups que havien forçat aquesta sessió. La comissió va ser creada per unanimitat dels grups de l'ajuntament arran d'una moció d'ERC del desembre -després que PSC i Cs impedissin que es creés el juny, després que esclatés el cas- i s'havia reunit dos cops, la primera per constituir-se i la segona, després que els republicans critiquessin que s'incomplia el mandat de trobar-se mensualment.

En la nota conjunta, lamenten que "el govern del PSC, amb el suport de Cs, està obstaculitzant els treballs de la comissió", la qual "ha patit ja retards i incompliments", i carreguen contra "l'actitud obstruccionista, que se suma a la manca de voluntat per proporcionar als grups municipals tota la documentació relativa al cas investigat".

"Portem mesos reclamant transparència al govern municipal, però segueixen negant-se a donar cap explicació ni fer-nos arribar la documentació que reclamem", ha denunciat Antoni Garcia, portaveu d'ERC al consistori i cap de l'oposició, que retreu que la pinça entre PSC i Cs "impedeix fer seguiment de les irregularitats investigades". "Com més segueix l'alcaldessa amagada i sense donar totes les explicacions, més es perjudica la imatge de l'esport i de la ciutat", afegeix.

La portaveu de l'Hospitalet en Comú Podem, Ana González, ha recordat que van donar suport a la comissió perquè creien que "era una oportunitat d'aclarir, des de la mateixa institució, uns fets molt greus que afecten càrrecs públics del consistori i a la mateixa ciutat", malgrat que la seva formació ja està personada a la causa com a acusació particular. "Però avui ens genera molts dubtes la utilitat d'aquesta comissió", ha deplorat després del veto de PSC i Cs.

Els grups del consistori estan representants en aquest òrgan, el qual ha rebut part de la documentació sol·licitada sobre el cas, en què estan sent investigades prop d'una vintena de persones, la majoria pels presumptes delictes de falsedat documental, desviació de subvencions públiques, malversació i blanqueig de capitals. Bona part d'aquestes estaven vinculades a Consell Esportiu, entre les quals el regidor dimitit Cris Plaza, que n'havia estat director i president, o l'encara director Eduard Galí, a banda de Marín, Alcázar i el secretari General de l'Esport, Gerard Figueras.

Tant ERC com L'Hospitalet en Comú Podem volien que compareguessin aquests imputats a la comissió, així com Jaume Graells, qui encara es manté al grup del PSC tot i mostrar-se crític amb el rol de l'alcaldessa en el cas. La negativa dels socialistes -amb majoria absoluta a l'Ajuntament- i Cs a aquesta petició arriba una setmana abans que hagin de declarar els investigats davant la jutge del cas. Marín ho haurà de fer el 9 d'abril després  que la magistrada habilités el bolcat del seu mòbil per comprovar si havia maniobrat amb Gerard Figueras per tapar el cas.

Aquesta mateixa setmana, de fet, s'han sumat quatre nous investigats per la UDEF al cas, segons ha avançat l'agència Efe i han difós diversos mitjans. Es tracta de la interventora de l'Ajuntament de l'Hospitalet, el cap del servei d'esports i joventut del consistori i dos treballadors del Consell Esportius. La xifra total, per ara, és de 18 persones, malgrat que només 14 estan citades la setmana que ve per la jutge.