En Marjan, els Mossos i una gossa

Si hem de confiar, de forma cega, en els processos interns policials hem de percebre que són clars, independents, rigorosos i exigents. Avui també són notícia la taxa turística, la Setmana Santa i les restriccions que vindran, i la ressaca kosovar

01 d'abril del 2021
Actualitzat a les 6:32h

Rep El Despertador cada matí al teu correu

Dimarts al vespre Andreu Merino va publicar en exclusiva a NacióDigital que en Marjan, el sensesostre que va ser tirotejat per la Guàrdia Urbana de Barcelona el passat 21 de novembre al passeig de Sant Joan, tornava a viure al carrer després de quatre mesos hospitalitzat. Ens va fer declaracions i va explicar la seva versió dels fets, que ahir va crear un notable rebombori social i polític.

El que diu i el que sabem (per imatges o testimonis presents) fa que hi hagi un dubte més que raonable que l'actuació de la policia local de Barcelona fos proporcionada. El cas està judicialitzat perquè s'investiga si el sensesostre va intentar agredir els agents.

De la investigació interna de la urbana pràcticament no se'n sap res. Només que Albert Batlle -que en la seva línia corporativa aquesta setmana va donar explicacions més que deficients sobre la polèmica per les identificacions per motiu de raça- tanca files com a regidor de Seguretat amb la policia local i que, com si res, l'agent torna a patrullar amb arma. Malament rai quan els responsables polítics opten per la comoditat de fer de representants sindicals dels cossos policials i no per aplicar el màxim zel per vetllar pels drets de tots els ciutadans, sigui quin sigui el seu origen o condició.

A diferència d'altres àmbits de l'Administració, els processos interns de les policies són opacs. L'Administració ens ha acostumat a no explicar res, sovint assumeix de forma acrítica la versió policial i demana als ciutadans confiança cega en els seus mecanismes interns. És el que va passar, per exemple, amb l'auditoria "més gran de la història dels Mossos" que va posar en marxa Miquel Buch per la pressió popular després dels aldarulls per la sentència del Suprem i que, fins on se sap, només ha implicat la sanció a un agent malgrat que n'investigaven una cinquantena. 

Si els ciutadans hem de confiar, de forma cega, en els processos interns de les nostres policies, siguin les que siguin, hem de percebre que són clars, independents, rigorosos i exigents amb qui té el monopoli de la força per tal que l’apliqui sempre de forma proporcional.

El cas d'en Marjan també ens ha de fer pensar en quina importància donem a casos com aquests quan no hi ha grans entitats, mitjans o mòbils polítics al darrere. Poc més d'una desena de persones es van concentrar per demanar explicacions pel seu cas a la plaça de Sant Jaume. Res a veure amb les 3.500 que s'hi van concentrar quan un agent de la urbana va matar la gossa Sota. Per aquell cas un jutge va imputar dos policies, tot i que no n'hem sabut res més.

El Despertador tornarà amb el seu format habitual el dilluns 12 d'abril si no hi ha sorpreses abans (ja m'enteneu, oi?). Us desitjo que passeu una bona Setmana Santa i que l'augment d'ingressos hospitalaris per la Covid no vagi a més. Seguim les recomanacions malgrat les incomoditats i arbitrarietats que a vegades comporten.
 

Avui no et perdis

»La Guàrdia Urbana no apartarà el policia que va disparar al sensesostre tot i el testimoni de la víctima; per Andreu Merino.

» Interactiu | Com és que ara hi ha un centenar d'hospitalitzats per Covid més que fa una setmana?; per Roger Tugas Vilardell.

»Sanitat i les autonomies revisaran la llei que endureix l'ús de la mascareta.

»Els Mossos poden esbotzar la porta si creuen que estàs fent una festa il·legal?; per Víctor Rodrigo.

»
Interior no descarta tornar al confinament comarcal a partir del 10 d'abril; per Andreu Merino.

» Opinió: «Vull pagar taxes turístiques»; per Arnau Rius.

» Els EUA inclouen la situació dels presos polítics en l'informe anual sobre Espanya.

»
 Opinió: «La triple aliança»; per Josep-Lluís Carod-Rovira.

»
Marlaska, obligat a reincorporar Pérez de los Cobos al capdavant de la Guàrdia Civil de Madrid; per Bernat Surroca.

» Els malabars de TVE per no reconèixer Kosovo durant el partit contra Espanya.

»
 Futbolítica | El futbol kosovar, de la clandestinitat a la fase prèvia del Mundial; per Ramon Usall.

» Ciència en societat: Així ens afecta el canvi d'hora; per Cristina Junyent.

» Opinió: «Visibilitat cis que explica coses trans»; per Judith Juanhuix.
 
Ferran Casas i Manresa
subdirector de NacióDigital

Vols que t'arribi El Despertador de NacióDigital cada matí al teu correu electrònic? 
Fes clic aquí per rebre'l