ERC recorda a Junts que no hi ha diferències «insalvables» per investir Aragonès aquest dimarts

La portaveu dels republicans, Marta Vilalta, exigeix un "gest de responsabilitat" i sosté que el Consell per la República ja no pot ser un "escull" perquè s'ha obert a reformular-se

La portaveu i secretària general adjunta d'ERC, Marta Vilalta, aquest dilluns
La portaveu i secretària general adjunta d'ERC, Marta Vilalta, aquest dilluns | ACN
29 de març del 2021
Actualitzat a les 14:09h
L'anunci de Junts de repetir l'abstenció en la segona sessió del debat d'investidura de Pere Aragonès -comunicada en el moment en què ERC havia de comparèixer davant de la premsa- no ha alterat el discurs dels republicans, que insisteixen que el seu candidat pot ser escollit aquest mateix dimarts, perquè no hi ha diferències "insalvables" amb el partit de Carles Puigdemont. La secretària general adjunta i portaveu d'ERC, Marta Vilalta, ha demanat un "gest de responsabilitat i de confiança" a Junts per desencallar la posada en marxa del Govern i ha recordat que el Consell per la República ja no es pot considerar un "escull" en les negociacions perquè la mateixa entitat s'ha obert a reformular-se.

"No renunciem a cap oportunitat per sortir d'aquesta incertesa", ha afirmat la portaveu dels republicans, per reforçar la idea que Junts té marge per modificar el seu posicionament. ERC entén que, si hi ha una anàlisi compartida que cal una estratègia conjunta de l'independentisme i que s'ha de redefinir el funcionament del Consell per la República, la investidura és només qüestió de voluntat política. "Si estem d'acord, som-hi. Si realment aquest [el Consell] era un escull, el podem tenir encarrilat, i demà podem fer possible la investidura de Pere Aragonès", ha reblat Vilalta per instar Junts a "repensar" l'abstenció.

ERC continua pensant que el Consell per la República no és l'espai "idoni" per definir la manera d'actuar de l'independentisme, perquè la seva formulació és "partidista". Així mateix ho va dir l'exconsellera Meritxell Serret, ara diputada, en una entrevista a NacióDigital. L'organisme radicat a Waterloo està presidit per Carles Puigdemont, compta una direcció que gravita cap a Junts i la CUP no hi té representació. "No ha sigut un espai prou transversal", ha detallat Vilalta, que ha defensat la proposta de "taula de direcció estratègia" pactada amb la CUP com l'ens en el qual fixar el rumb de la nova etapa del procés.

Els republicans també han rebut amb fredor la proposta del Consell per la República de convocar Jordi Sànchez, Oriol Junqueras, Marta Rovira, la CUP i els responsables de l'ANC i Òmnium Cultural per debatre la qüestió amb urgència. L'organisme estarà representat pel seu vicepresident, Toni Comín, exconseller de Salut com a representant d'ERC i ara a l'Eurocambra com a representant de Junts. Sobre qui seria l'enviat dels republicans en el cas que es materialitzi la reunió demanada en el comunicat fet des de Waterloo, Vilalta ha preferit no pronunciar-se. Ha insistit que hi ha un consens a l'hora de "reformular" l'entitat que presideix Puigdemont.

El Consell és el nucli de la discrepància de les negociacions i durant la setmana passada, tot i que ERC va entregar dimecres una proposta per escrit de dues pàgines a Junts, no es va registrar cap avenç en aquest carpeta. Junts aposta perquè el Consell, actualment liderat per l'expresident de la Generalitat i líder del seu partit, es converteixi en l'organisme que lideri el procés. Es tracta, en essència, d'una "bifurcació", en paraules d'Albert Batet: el Govern gestionaria el dia a dia i el Consell s'encarregaria de preparar el nou embat amb l'Estat.

ERC prefereix parlar de crear una nova direcció col·legiada i, com a molt, de "reformular" l'entitat -privada- establerta a Brussel·les. L'ANC, amb matisos diferents, també s'obria aquest cap de setmana a una modificació del funcionament de l'ens. El Consell ja formava part de l'acord de legislatura del 2018 que va portar Torra a Palau, però no s'ha desplegat en els termes que estava pactat en el seu disseny.

Sense contacte amb els comuns

En la roda de premsa d'aquest dilluns, Vilalta ha detallat que ERC no ha mantingut contactes amb els comuns en les últimes hores per explorar altres aliances. Sobre la possibilitat d'estudiar altres pactes més enllà de Junts si es confirma la seva abstenció aquest dimarts, la portaveu republicana ha exposat que no preveuen "altres escenaris" que no sigui un pacte entre les tres forces independentistes. "Aquesta és la gran aposta", ha dit Vilalta, que ha requerit Junts a "completar l'acord" que ERC ja ha teixit amb la CUP.