Els comuns diuen que és «exasperant» que el Consell per la República bloquegi la investidura

Joan Mena insta a ERC a apostar per una "alternativa" per evitar que Junts condicioni la sortida de la crisi

El portaveu de Catalunya en Comú, Joan Mena, en la roda de premsa d'aquest dilluns
El portaveu de Catalunya en Comú, Joan Mena, en la roda de premsa d'aquest dilluns | Catalunya en Comú
29 de març del 2021
Actualitzat a les 11:28h
El portaveu de Catalunya en Comú, Joan Mena, ha criticat que el paper del Consell per la República bloquegi les negociacions per a la investidura de Pere Aragonès. Mena ha dit que en un context de crisi sanitària, econòmica i social, és "exasperant" que una "entitat privada" com és el Consell freni la constitució d'un nou Govern. Aquest matí, la entitat que presideix Carles Puigdemont s'ha obert a reformular la seva cúpula per mirar de facilitar el pacte enter ERC i Junts. Mena ha lamentat que els republicans insisteixin en el pacte amb Junts, que està "condemnat al fracàs", i ha instat els d'Aragonès a mirar cap a l'esquerra i buscar una "alternativa". 

Mena ha lamentat que fa 43 dies de les eleccions i Catalunya continua sense un govern amb "funcions plenes". "Portem sis mesos amb un govern sense president amb competències plenes i això ho estem pagant", ha dit, i ha remarcat que és "exasperant" que algú pensi que és més important el Consell per la República que no pas "els serveis públics, la sanitat i l'educació". "Catalunya no pot continuar paralitzada fruit d'una relació tòxica d'ERC i Junts", ha insistit, i ha criticat que els republicans vulguin acordar res amb el partit de Carles Puigdemont. Mena ha llançat una pregunta: "Si no se suporten, per què ERC no tria el camí de l'esquerra?". El portaveu dels comuns ha assegurat que hi ha una alternativa que "passa per l'esquerra" davant d'un pacte condemnat al fracàs.

Mena ha insistit que cal avançar en la vacunació i la reactivació econòmica, gestionar els fons europeus per garantir una "sortida social, feminista i verda" a la crisi del Covid, tambe dissenyar un pla de xoc contra les desigualtats, i tambe un govern que aposti pel diàleg i la negociació amb l'Estat per donar resposta al conflicte entre Catalunya i l'Estat. "Aquests dies evidenciem que a ERC li falta atreviment", ha constatat. Mena ha assegurat que algunes propostes de Pere Aragonès al discurs d'investidura "sonen bé" però "no les podrà aplicar si al Govern hi ha Junts". "Junts treballarà contra les propostes socials d'Aragonès", ha assegurat.

Segons el portaveu dels comuns, els catalans no es mereixen que Junts marqui el camí de la sortida de la crisi. Així, ha llançat un missatge a ERC per deixar clar que hi ha "alternativa". Com es fa possible? Mena ha demanat a ERC i PSC que "s'atreveixin i siguin valents" per posar l'interès dels catalans davant els interessos partidistes. "L'alternativa passa perquè les tres forces d'esquerres es posin d'acord, ja veurem amb quina fórmula, per sortir de la situació de bloqueig", ha dit. Ni ERC ni PSC estan disposats a pactar res en aquesta línia.

De cara al debat de demà, els comuns mantindran el "no" a Aragonès perquè el candidat d'ERC manté la voluntat de pactar amb Junts. De tota manera, Mena ha insistit que si fracassa la investidura, ERC ha de mirar cap a l'esquerra i el PSC ha de tenir "generositat" per desbloquejar la situació. Aquest cap de setmana no hi ha hagut converses entre ERC i els comuns. Mena també ha descartat un govern en solitari amb ERC. "Seria un govern més feble per aplicar la geometria variable i pactar coses amb Junts i altres amb el PSC. Hi ha una alternativa possible d'un govern fort i ampli", ha dit.

Reforma del codi penal

En resposta a l'entrevista que aquest dilluns ha concedit el ministre Miquel Iceta a La Vanguardia, en què insinuava que no hi ha majories per tirar endavant la reforma de la sedició, Mena ha recordat que el ministre de Justícia Juan Carlos Campo va "avalar" aquest canvi. "Esperem que el PSOE compleixi l'acord per aprovar la modificació del codi penal", ha apuntat.