salut

L'Alzheimer es desenvoluparia més ràpidament en les dones

Investigadors de la Universitat sueca de Lund han descobert que les dones tendeixen a acumular més una de les proteïnes causants de la malaltia

per NacióDigital, 28 de març de 2021 a les 09:01 |
La proteïna tau és la responsable | Europa Press
La malaltia d'Alzheimer es desenvoluparia més ràpidament en les dones que en els homes a causa que la proteïna "tau" s'acumula a un ritme més gran en les dones, segons una investigació realitzada a la Universitat de Lund, a Suècia.

"Les taxes d'acumulació de tau varien molt entre individus de la mateixa sexe, però en el lòbul temporal, que es veu afectat en la malaltia d'Alzheimer, trobem una taxa d'acumulació un 75% més alta en les dones com a grup en comparació amb els homes", explica Ruben Smith, primer autor de l'estudi publicat recentment a Brain.


Més de 30 milions de persones pateixen la malaltia d'Alzheimer a tot el món, el que la converteix en la forma més comuna de demència. Tau i beta-amiloide són dues proteïnes que se sap que s'agreguen i s'acumulen en el cervell en pacients amb Alzheimer. La primera proteïna que s'afegeix a la malaltia d'Alzheimer és la beta-amiloide. Els homes i les dones es veuen igualment afectats per les primeres etapes de la malaltia i l'anàlisi no va mostrar diferències en l'acumulació de beta-amiloide.

En canvi amb la proteïna tau els resultats són diferents. La disfunció de la memòria sorgeix quan aquesta proteïna comença a acumular-se i el que van detectar els investigadors és que més dones que homes es veuen afectades per problemes de memòria perquè presenten una major taxa d'acumulació en les dones.


L'acumulació de tau és més ràpida en pacients que ja tenen una acumulació patològica de beta-amiloide i es troben en la fase primerenca de la malaltia. El descobriment que la taxa d'acumulació de tau és més gran en les dones es va mantenir fins i tot després d'ajustar per edat i els nivells de tau que tenien al principi.

Juntament amb dades de tres cohorts similars als EUA, l'estudi inclou a 209 dones i 210 homes."El següent pas seria examinar per què aquesta acumulació és més ràpida en les dones", ha assenyalat Sebastian Palmqvist, l'investigador responsable de l'avaluació cognitiva dels pacients.


L'estudi no va investigar les raons de la major taxa d'acumulació de tau en les dones. "El nostre estudi indica clarament que la propagació més ràpida de tau fa que les dones siguin més propenses a desenvolupar demència causa de la patologia d'Alzheimer en comparació amb els homes. Els estudis experimentals futurs seran importants per comprendre les raons darrere d'això", conclou el professor Oskar Hansson.

 

Mostra el teu compromís amb NacióDigital.
Fes-te subscriptor per només 59,90€ a l'any, perquè és el moment de fer pinya.

Fes-te subscriptor

 

Participació