Debat d'investidura

Aragonès insta Junts a «superar les malfiances» per fer possible el Govern de l'autodeterminació i l'amnistia

El candidat d'ERC reclama activar "sense més demora" la taula de diàleg i proposa un Acord Nacional que inclogui partits i entitats a favor del referèndum i la llibertat dels presos

per Joan Serra Carné / Bernat Surroca / Oriol March , Parlament de Catalunya, 26 de març de 2021 a les 12:20 |

La primera sessió del debat d'investidura de Pere Aragonès ha conservat alguns vestigis de l'anterior legislatura. Ha arrencat amb retard a causa d'una reunió de la mesa del Parlament necessària per validar el vot de Lluís Puig, diputat de Junts des de Brussel·les, que havia provocat les queixes del PSC, PP i també Vox. Un cop resolta la qüestió, que ha continuat portant cua en l'arrencada del ple -topada entre Laura Borràs i Nacho Martín Blanco, diputat de Ciutadans, inclosa-, Aragonès s'ha pogut dirigir a les 10.50 cap al faristol instal·lat a l'Auditori del Parlament per desgranar el discurs d'investidura. I el candidat a la presidència ha enviat un missatge a Junts per assolir un acord que no serà possible en la primera votació, després de l'abstenció anunciada pel partit de Carles Puigdemont: "Hem de superar les malfiances amb qui compartim trajecte". Aragonès ha demanat treballar conjuntament per fer possible amb "urgència" el Govern de l'autodeterminació i l'amnistia en un context de pandèmia.


"L'independentisme és majoritari i per això tenim el president Puigdemont a l'exili, la presidenta Forcadell i el vicepresident Junqueras a la presó. Cal trencar aquest espiral repressiu. No porta enlloc. No soluciona res. Només provoca dolor. Només bloqueja el conflicte. Cal retornar a la política. I cal fer-ho amb urgència", ha apuntat el candidat, que ha defensat reprendre "sense més demora" la taula de diàleg malgrat que, fins ara, no hagi estat un mecanisme capaç de dotar de solucions el conflicte. També ha proposat posar en marxa un Acord Nacional per l'Autodeterminació i l'Amnistia que serveixi per recuperar la unitat estratègica perduda l'octubre del 2017, amb l'1-O i la DUI.

La pandèmia, ha apuntat, no ha ajudat, i un "any llarg de clima preelectoral", tampoc ha servit per destensar la situació. "Però no hi ha excusa que valgui, ni tenim més temps per perdre. Cal reactivar aquest espai de negociació i cal fer-ho de forma immediata. Cal reactivar aquest espai de negociació sense més demora i cal exigir a l'Estat que hi vingui amb una proposta", ha destacat Aragonès. "Segurament és la negociació més difícil que ha fet mai la Generalitat de Catalunya. Perquè, de fet, el Govern mai fins ara ha estat en disposició de negociar un referèndum d'autodeterminació amb el govern de l'Estat", ha apuntat, mostrant-se comprensiu amb les "desconfiances" cap a la Moncloa."No els puc garantir que ens en sortim. El que tinc clar és que l'alternativa ens porta a continuar com fins ara, bloquejats en una etapa de repressió i impotència. I la meva voluntat és recuperar el lideratge per tornar a avançar", ha ressaltat al final del discurs. La CUP ha pactat amb ERC que la taula de diàleg tingui dos anys de marge, però Junts és encara més escèptica i, de fet, és l'única que defensa explícitament exercir la unilateralitat en el moment en què l'Estat barri el pas a la via pactada. Puigdemont ha estat citat una vegada en el discurs, per la seva situació d'exiliat, però l'única frase citada d'un expresident ha estat aquesta de Pasqual Maragall: "Una nova Catalunya, més desinhibida, menys sagrada i menys sacralitzadora, més arran de terra".


La "nova Generalitat republicana"

El dirigent d'ERC, que ha fet referència repetidament a la majoria independentista de la cambra catalana després de superar la barrera del 50% dels vots el 14-F, ha definit el pacte amb la CUP -que votarà sí a la investidura- com la "primera pedra de la Generalitat republicana". De fet, des del primer moment, Aragonès ha mirat de fixar la "nova Generalitat republicana" com a leitomotiv de la nova legislatura, amb el referèndum com a via de resolució del conflicte amb l'Estat i la llibertat dels presos i exiliats com a prioritats. El mínim comú denominador, ha indicat, passa pel lema "Catalunya, un sol poble" i la idea de "nació", que ha fixat com a punts de partida.

Per aconseguir "obrir una nova etapa" i "reescriure el guió dels últims anys", el candidat a la presidència ha demanat fer bona la "majoria inapel·lable d'esquerres i de progrés", sense deixar de citar els comuns coma  futurs aliats, un gest que ha afegit incertesa a la investidura en una segona votació, per com de tendra és la negociació amb Junts. El discurs s'ha empeltat de missatge social, sobretot quan s'ha referit a les receptes per sortir de la crisi econòmica provocada per la pandèmia. "Necessitem que mai més ningú es quedi enrere ni que es quedi sol", ha dit Aragonès quan ha repassat els reptes que deixa el coronavirus, amb dades d'atur disparades, poc després de recordar que és un ferm partidari de la intervenció pública. De fet, el discurs del candidat ha estat farcit de cites i noms de referents polítics vinculats al republicanisme i les esquerres. No s'ha estat de citar, fins i tot, Karl Marx.

"El Govern que vull encapçalar tindrà tres objectius: afrontar amb total determinació les urgències socials que la pandèmia ha agreujat; impulsar la reconstrucció econòmica; i encaminar la resolució del conflicte polític fent inevitable l'amnistia i l'autodeterminació", ha apuntat com a "compromisos" de legislatura. Aquests "objectius", ha indicat, es poden "resoldre" si s'aparquen les "diferències" i s'aposta per "majories compartides". "Hem de treballar des de la política per arribar a acords amb aquells de qui es discrepa. Aquesta és la nostra responsabilitat", ha indicat, al mateix temps que defensava un Govern "orientat a l'esquerra" i dirigit cap al "bé comú". El referèndum i la llibertat dels presos i exiliats l'ha situat al centre de les prioritats.

"Tots hem de ser capaços d'evitar els diàlegs de sords que no aporten res, que no ens porten enlloc. Intercanviem idees i punts de vista. Confrontem-nos amb tot l'atreviment i tota l'energia. Però fem-ho sempre amb voluntat constructiva. Fem-ho des de la complicitat dels que compartim una mateixa idea bàsica de país. Defugim el diàleg de sords. Reescrivim el guió. Parlem. Escoltem. Enraonem. Si optem per la comoditat del maximalisme, hem de ser conscients que només contribuïm al bloqueig del país. I crec que ja ha arribat l'hora d'avançar de nou", ha ressaltat en un clar missatge a Junts.

Passa de puntetes pel debat sobre la seguretat i l'ordre públic

En el seu primer missatge a la cambra catalana d'aquest divendres, Aragonès ha fet una referència mínima a una qüestió -la de la seguretat pública- que ha marcat tant el debat polític del darrer mes com la negociació amb la CUP. El dirigent d'ERC ha exposat que "és oportú abordar de nou" la millora del "model de policia democràtica" dels Mossos d’Esquadra. "Crec que tenim l’oportunitat de fer-ho en positiu, amb grans consensos i amb visió constructiva", ha verbalitzat, sense entrar en els detalls.

El que sí que ha detallat Aragonès és com pensa atendre la gestió dels fons europeus vinculats a la recuperació econòmica, sobre els quals demana a l'Estat autonomia per poder-ne vehicular les recursos. El candidat ha deixat clar que la seva idea és vincular els fons europeus a la creació d'un comissionat -adscrit a Presidència- que lideri aquesta gestió. Serà un dels elements de tensió de la negociació dels propers dies per formar Govern, perquè Junts vol tenir-ne també la gestió en el marc d'una de les seves conselleries. Aragonès pretén crear també tres noves conselleries: Acció Climàtica, Universitats i Igualtat.

El candidat d'ERC a les eleccions del 14-F ha assenyalant que està "preparat" i té "tota l'energia" per afrontar les "urgències" del futur Govern després de "massa mesos d'interinitat forçades". "Vull encapçalar la nova Generalitat republicana al costat de la gent. Serà un Govern amb creativitat per construir una Catalunya justa, feminista, verda i plenament lliure", ha ressaltat Aragonès, que ha defensat un "acord estable" per "transformar el país" i fer-lo "plenament lliure". El vicepresident en funcions ha indicat que, com més "amplis" siguin els punts d'entesa, "millor resposta" es donarà a la ciutadania "sense cap mena d'exclusió". "Som aquí per arribar a acords i començar a donar forma a la nova Generalitat republicana", ha remarcat Aragonès. Si es volen pactes, ha indicat, "tothom s'ha d'explicar amb honestedat i absoluta transparència".


El vicepresident en funcions ha ressaltat que la llibertat individual no és "plena" si no està garantida la llibertat "col·lectiva". "La fraternitat és indissociable de la llibertat econòmica. No n'hi ha si els oligopolis exerceixen una posició de domini", ha ressaltat Aragonès, que ha fet servir aquest argument per defensar la intervenció de l'administració per limitar els mercats. En clau d'igualtat, ha demanat "eradicar" totes les "violències i silencis còmplices que les acompanyen". "Hem d'acabar amb el patriarcat", ha apuntat el candidat d'ERC, que ha defensat "totes les maneres d'estimar". La lluita contra el canvi climàtic i la "lluita internacional pròpia" també han aparegut en el discurs, així com també la demanda de superar el "victimisme en cercle" del país.

Pla de rescat social

Dins dels primers 100 dies de Govern, ha dit, es promourà un rescat social per valor de 700 milions d'euros per fer front a l'emergència, contractar joves, contractar majors de 45 anys i també persones en situació de vulnerabilitat. També serviran per fer front a la "pobresa extrema" i el sensellarisme, i també per reduir les llistes d'espera dels programes d'atenció a la dependència. "Si volem reconstruir el país en clau transformadora, si realment volem impulsar una pla de reconstrucció i transformació del país, és obvi i bàsic reforçar l'estat del benestar, reforçar tot el sector públic. Si una cosa hem après de la pandèmia, és que quan tot trontolla, es fa més imprescindible la força col·lectiva dels serveis públics", ha indicat. Pel que fa a educació, ha apostat per fer completament gratuït el període de 0 a 3 anys, tal com es va comprometre durant la campanya electoral.

En clau de salut, Aragonès ha fixat com a objectiu arribar als 5.000 milions d'euros d'augment de pressupost en aquest àmbit. El primer pas és "consolidar" 2.000 milions més, i després ja es podria -sempre i quan l'Estat transferís més recursos- arribar a l'increment que demanen els professionals. L'atenció primària ha de rebre un 25% més de recursos, segons el pacte amb la CUP i ha citat el candidat durant el discurs. Pel que fa a les residències, un dels forats negres de la gestió de la pandèmia -àmbit que sempre han estat en mans d'ERC, ja fos des de Treball o, des de fa un any, a Salut-, Aragonès ha indicat que caldrà avançar cap a una "plena coordinació" entre l'atenció sanitària, la sociosanitària i la residencial. "Aquesta és una de les grans lliçons de la pandèmia", ha insistit.


"Ens fa falta un nou contracte social", ha apuntat el candidat a la presidència. Com l'ha definit? "Que ningú es vegi privat de sostre, que ningú es vegi privat d'habitatge. Que ningú es vegi privat d'elements bàsics com l'accés a l’aigua, l’energia i la connectivitat. I que tots i totes disposem d'uns ingressos mínims per viure amb dignitat, per tenir una bona vida quotidiana, que crec que, en bona part, és al que aspira la immensa majoria de la ciutadania. Tenir alguna cosa més que una vida digna. Tenir una bona qualitat de vida", ha resumit.

En clau de polítiques feministes, ha indicat que el Govern serà 100% paritari i inclourà una conselleria de Feminismes. "Des del Govern haurem d'atendre tots els canvis per revertir al màxim les opressions que es donen pel fet de ser dona, pobra, racialitzada, jove o gran, trans, gitana. Això que en diem interseccionalitat, que és atendre les necessitats de la ciutadania tenint en compte les múltiples opressions que pateixen i que agreugen les discriminacions. "Volem que el Govern sigui mil voltes útil per a totes les dones d'aquest país", ha apuntat Aragonès, que s'ha posat com a objectiu la gratuïtat dels productes necessaris per la higiene menstrual.

Aragonès ja sap que no serà investit en primera volta, perquè només compta amb els 33 escons d'ERC i els 9 de la CUP. El candidat republicà, actual vicepresident amb funcions de president després de la inhabilitació de Quim Torra -present al Parlament-, necessita els 32 escons de Junts per ser investit. De moment, el partit de Carles Puigdemont continua ancorat en l'abstenció, i existeix la possibilitat que aquest posicionament es mantingui de cara a la segona votació de dimarts. Si fracassa també en aquest intent, s'activaran els dos mesos previs a la convocatòria automàtica de noves eleccions, un escenari que cap dels implicats desitja. Jordi Sànchez, secretari general de Junts, va indicar dimarts que l'acord era qüestió de "dies o setmanes".
 

Discurs d'investidura de Pere Aragonès by naciodigital on Scribd

 

Mostra el teu compromís amb NacióDigital.
Fes-te subscriptor per només 59,90€ a l'any, perquè és el moment de fer pinya.

Fes-te subscriptor

 

Participació