El jutge inicia els tràmits perquè el TSJC investigui Dalmases per irregularitats en subvencions

El magistrat pregunta al Parlament si el diputat de Junts és aforat en el marc d'una causa sobre desviació de fons

El diputat de Junts Francesc de Dalmases del Parlament
El diputat de Junts Francesc de Dalmases del Parlament | Adrià Costa
25 de març del 2021
Actualitzat a la 13:32h
El magistrat del jutjat d'Instrucció 1 de Barcelona, Joaquín Aguirre, ha iniciat els tràmits perquè el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) investigui el diputat de Junts Francesc de Dalmases en el marc d'una causa per irregularitats en subvencions i desviament de fons. El jutge ha preguntat al Parlament si efectivament Dalmases és diputat, i per tant aforat, i presentarà un escrit al TSJC perquè se'n quedi la causa, que es troba en fase d'instrucció, tal com ha avançat El Periódico.

Aguirre investiga les subvencions per valor d'1,2 milions d'euros a dues entitats afins a CDC -CatMón i Igman- per part de la Diputació de Barcelona que controlava CiU. Dalmases és fundador de CatMón i va ser president d'Igman. La Guàrdia Civil sosté que CatMón va utilitzar les mateixes factures per justificar l'execució de projectes subvencionats, cosa que "posa de manifest que la veritable voluntat era captar fons públics, sent completament secundaris els projectes". Segons els investigadors hi ha "irregularitats greus en la tramitació i la concessió" d'aqustes ajudes. Al centre de la causa hi ha aquestes dues entitats, impulsades per Víctor Terradellas, exsecretari de relacions institucionals de CDC i que també apareix en l'operació Volhov, que instrueix Aguirre i penja d'aquesta de la causa sobre la Diputació. 

Segons els investigadors, hi hauria una "trama organitzativa dirigida des de les institucions públiques controlades per una determinada força política" que a través de subvencions a entitats sobiranistes -com CatMón i Igman- podrien haver finançat "accions polítiques, de comunicació, de participació i d'internacionalització" del procés independentista. A través de Twitter, Dalmases no s'ha sorprès del moviment del jutge i ha assegurat que està "orgullós" de la feina feta i, malgrat que la repressió "fa por", això no el "torçarà".

El març de l'any passat, el jutge va ordenar investigar 49 persones, entre elles Dalmases, per la presumpta desviació de fons de la Diputació de Barcelona a entitats afins a CDC en una causa per malversació de fons, prevaricació i tràfic d'influències.