Rajoy ho nega tot: «No hi ha caixa B del PP i mai he triturat el que mai vaig tenir»

L'expresident del govern espanyol endureix el to i qualifica de "delirants" les acusacions de Bárcenas

Mariano Rajoy durant el judici per la caixa B del PP
Mariano Rajoy durant el judici per la caixa B del PP | ND
24 de març del 2021
Actualitzat a les 20:49h
Dia fort avui al judici sobre la comptabilitat B del PP. A l'Audiència Nacional han declarat dos testimonis rellevants, els expresidents del govern espanyol i del PP José Maria Aznar i Mariano Rajoy. Tots dos s'han desmarcat de la caixa B del partit i han negat haver rebut sobresous durant la seva etapa al capdavant de la formació. Rajoy ho ha negat tot i ha carregat contra l'extresorer Luis Bárcenas. "És delirant, comença a fer vergonya tot el que estem vivint", ha dit. A preguntes de les acusacions particulars, ha dit que tot el que apareix als papers de Bárcenas és "absolutament fals", com també la confessió de l'extresorer. "No hi ha cap caixa B i jo mai he destruït allò que mai vaig tenir", ha assegurat. La Fiscalia i l'Advocacia de l'Estat no han volgut per preguntes.

En una declaració per videoconferència, Rajoy ha negat haver rebut cap sobresou a través de sobres amb diners en efectiu. També s'ha desmarcat de les qüestions econòmiques del PP i ha assegurat que ell no se n'ocupava. En els 40 anys de militància de Rajoy al PP, dels quals 14 anys en va ser president, ha remarcat que ningú li va parlar mai de la caixa B i dels mecanismes per blanquejar diners d'aquest finançament irregular. Bárcenas va dir al jutge que Rajoy era coneixedor d'aquesta caixa B i que va destruir la documentació que tenia amb una màquina de triturar papers al seu despatx, però l'expresident ho ha negat categòricament. Sobre les inicials "M. Rajoy" que consten als papers de Bárcenas, Rajoy ha dit que és "mentida". 

L'exdirigent del PP ha hagut de matisar les seves paraules, perquè en un primer moment ha dit que totes les persones que han passat pel judici dels papers de Bárcenas han negat l'existència de la caixa B. "El 95% de les persones que apareixen als papers de Bárcenas han dit que el que es diu d'ells és fals. Per exemple jo", ha dit, i ha demanat que no es posi en dubte això que diuen aquestes persones, igual que no es posa en dubte allò que diuen aquells que asseguren que el finançament irregular va existir. Rajoy ha explicat que la compra de la seu del PP al carrer Gènova l'any 2006 va ser autoritzada per ell com a president del partit. 



A preguntes de les acusacions particulars, Rajoy ha negat tenir una "relació estreta" amb Bárcenas malgrat el famós SMS de "Luis sé fuerte". I per què li va enviar el missatge? "Em va enviar un missatge, buscava comprensió. Va ser poc afortunat", ha respost. A partir de 2013 es va trencar tota relació. Rajoy ha negat haver instat a pressionar Bárcenas per no dir res sobre el finançament irregular del partit. La causa sobre les pressions i l'espionatge a Bárcenas està sota secret de sumari en el marc de la causa de l'operació Kitchen. Segons l'extresorer del partit, Rajoy va ordenar a l'exministre de l'Interior Jorge Fernadenz Díaz activar aquesta operació per robar la documentació de Bárcenas que comprometés el PP.

Aznar se'n desmarca

Abans ha declarat José María Aznar, en un clima de molta més tensió. L'expresident del govern espanyol s'ha desmarcat completament de la caixa B del PP i ha negat haver rebut cap sobresou a través de la suposada comptabilitat paral·lela de la formació. Aznar ha comparegut aquesta tarda com a testimoni al judici sobre els papers de Bárcenas i en un interrogatori tens amb les acusacions populars, ha assegurat que el "J.M." que apareix a la documentació sobre l'extresorer del PP no és ell. Aznar va ser president del PP entre els anys 1990 i 2004 i la comptabilitat B s'hauria creat suposadament durant la seva presidència. Davant del tribunal -des de casa seva i amb mascareta- l'expresident espanyol ho ha negat. 

Aznar ha preguntat a cada acusació qui representa. Així, el primer en intervenir ha estat l'acusació popular que representa l'associació d'advocats ADEDE. "Vostè ha defensat el PSOE", ha dit Aznar. Ha fet el mateix en el cas de Gonzalo Boye, que ha subratllat que és "l'advocat de Puigdemont". Finalment, el president del tribunal de l'Audiència Nacional ha censurat aquest comportament. Algunes acusacions han formulat protesta pels comentaris d'Aznar i pel fet que declari amb mascareta tot i estar sol a casa seva. "S'està burlant del tribunal", ha dit l'advocat d'Esquerra Unida.

En tot cas, Aznar ha negat cap sobresou i també haver autoritzat cap pagament i ha desmentit així les paraules de l'exdiputat Jaime Ignacio del Burgo, que ahir va dir en seu judicial que l'expresident del PP coneixia alguns dels pagaments que apareixen en la documentació de l'extresorer. "No vaig autoritzar cap pagament", ha deixat clar Aznar davant del jutge. La insistència de les acusacions ha indignat Aznar. "Ja li he respost. Em pot preguntar 500 vegades el mateix que sempre li diré el mateix", ha etzibat l'expresident als advocats.