Despesa pública

La Moncloa privatitza el servei d'habitacions i àpats a caps d'estat al Palau Reial del Pardo

Meliá Hotels percebrà més de 260.000 euros per gestionar unes estances molt poc utilitzades que fins ara eren responsabilitat de l'empresa pública Paradores de Turisme

per Roger Tugas Vilardell , 24 de març de 2021 a les 20:25 |
Façana del Palau Reial del Pardo. | Patrimoni Nacional
La recepció de caps d'estat al Palau Reial del Pardo serà des d'ara tasca d'una empresa privada. En concret, de Meliá Hotels, segons el contracte formalitzat el 18 de març i publicitat aquest dimecres al Butlletí Oficial de l'Estat. S'hi detalla que els serveis "de restauració i gestió d'habitacions a la residència oficial per a caps d'estat" quan hi hagi visites comportaran una remuneració de 262.595,4 euros durant dos anys, amb la possibilitat de pròrroga de fins a dos anys més, duplicant també la transferència.

Fins ara, se n'encarregava Paradores de Turisme, empresa pública del govern espanyol que gestiona prop d'un centenar d'hotels localitzats en espais emblemàtics, però ara canviarà de mans. El Palau Reial està gestionat per Patrimoni Nacional, però cedeix les estances a caps d'estat per un acord amb el Ministeri d'Afers Exteriors, qui ha optat per adjudicar-ne el servei pel mètode de negociació directa sense publicitat.


Es tracta d'una fórmula opaca, ja que el Ministeri ha de contactar, com a mínim, amb tres possibles interessats que triï i demanar-los-en pressupost i, per tant, no hi ha possibilitat de concurrència pública. I si bé el departament n'hauria ofert la gestió a tres empreses, una hauria declinat pugnar-hi -sense que n'hagi transcendit el nom-, cosa que només haurien intentat Meliá Hotels i Paradores de Turisme.

El primer hauria obtingut millor puntuació en els criteris valoratius i, a més, hauria presentat una oferta més econòmica -per al servei d'habitacions i per al "servei d'alimentació i cava"-, per bé que el portal de contractació pública ofereix molt poca informació. Ni les valoracions concretes de cada oferta, ni un informe sobre el servei a prestar ni els detalls del contracte subscrit, el qual sí que es publica, però sense massa concrecions.


De fet, tampoc no és públic el cost que tenia el servei mentre el gestionava Paradores de Turisme, tot i que la quantitat per la qual s'ha adjudicat a Meliá ha estat exactament el pressupost de licitació. És complicat, per tant, que la seva oferta econòmica fos més barata que la de Paradores, que hauria hagut de presentar-ne una per sobre del topall fixat inicialment pel Ministeri. L'opacitat impedeix saber també què passarà si, com va ocórrer el 2020, no arriba ni un sol cap d'estat de visita oficial que s'hi allotgi.

La pandèmia ha limitat molt aquest tipus de viatges, però és que, segons informacions periodístiques relatives a aquesta estança, la majoria de caps d'estat declinen la possibilitat d'establir-se gratuïtament al Palau Reial del Pardo durant l'estança, junt amb la comitiva, i prefereixen un hotel més cèntric de Madrid. El nombre de visites anuals a la capital espanyola d'aquest nivell, segons les mateixes informacions, és d'una o dues anuals, i l'últim mandatari en dormir al Pardo va ser l'argentí Mauricio Macri, el 2017.


Curiosament, els dos licitadors del contracte van anunciar a mitjans de febrer un acord per tal que Meliá oferia a Paradores els seus serveis com a plataforma tecnològica de distribució i sistemes de reserves digitals i amb tasques formatives per al personal de l'empresa pública. Aquest acord es feia públic escassament tres setmanes després que l'hotelera mallorquina s'imposés davant Paradores per a la gestió del Palau Reial del Pardo sense més contendents.

Reformes cares a la cuina

A banda del contracte amb Meliá, l'Estat també es va gastar l'any passat 157.480,3 euros per renovar la cuina d'aquesta residència i, segons els plecs d'aquella licitació, abans es contractaven serveis de càtering i hostaleria específics per atendre els actes oficials i visites d'estat. La justificació del cost del contracte especificava que feia quasi tres dècades que no es feien obres en aquesta instal·lació.

El Palau Reial va ser construït per ordre de Carles I el segle XVI i inclou el que va ser el despatx general de Francisco Franco i la sala on es feien els consells de ministres durant la dictadura. A partir de la transició, va ser reformat i ha esdevingut un museu i, des del 1983, la residència oficial dels caps d'estat que accepten allotjar-s'hi, envoltats per un espai natural amb bosc mediterrani.

 

Mostra el teu compromís amb NacióDigital.
Fes-te subscriptor per només 59,90€ a l'any, perquè és el moment de fer pinya.

Fes-te subscriptor

 

Participació