La direcció del PP a Barcelona intenta fer saltar Bou

El regidor ascendeix Irene Pardo, la líder de Noves Generacions que va denunciar per maltractaments un dirigent, mentre l'aparell del partit esclata contra ell

Josep Bou en un acte del PP a Barcelona.
Josep Bou en un acte del PP a Barcelona. | Bernat Cedó
25 de març del 2021
Actualitzat a les 12:02h
"Aquest cop, Bou ho ha fet amb cura". Un membre del PP considera que, a diferència d'altres vegades, Josep Bou ha preservat les formes en la seva manera d'actuar. Després de setmanes de tensió entre el cap del grup municipal popular a l'Ajuntament de Barcelona i la direcció "provincial" del partit, tot estava preparat per resoldre la crisi interna. Bou havia comunicat a la cúpula de l'organització que efectuaria canvis en el seu equip, que passaven per cessar dos consellers de districte, els més alineats amb l'altre regidor i president de la formació a Barcelona, Isaac Martín (Sarrià) i Xavier Cañigueral (les Corts). També ha cessat com a assessor d'urbanisme a Eduardo Bolaños, cap de gabinet del president del PP a Catalunya, Eduardo Bolaños.

Els canvis s'havien d'anunciar divendres. La idea, acceptada per la direcció, era evitar com sigui la ruptura del grup municipal, al preu de facilitar una millor sintonia amb Bou. Però tot s'ha precipitat. La decisió de purgar Martín i Cañigueral ha desfermat la ira dels afectats i dels partidaris de Ramírez. Dilluns a la nit, set presidents de districte van demanar la dimissió de Bou en una carta que van fer pública a les xarxes.

La ferida, que semblava tancar-se, s'ha reobert. Bou ja té decidits els noms dels nous consellers de districte. A Sarrià hi anirà un veterà militant del PP, poc susceptible de ser acusat de deslleial amb el partit. La persona designada com a consellera de districte de les Corts és una dirigent de pes: Irene Pardo, presidenta de la branca juvenil del partit, Noves Generacions, a Catalunya.

El nomenament d'Irene Pardo és un gest envers una dirigent que ha estat notícia darrerament, arran de la denúncia presentada per presumptes maltractaments contra l'exvicesecretari de comunicació del partit, Albert Fernández Saltiveri, cessat de manera fulminant per aquest motiu. 

Ningú sap en aquests moments què passarà al PP de Barcelona, que viu una de les crisis més profundes dels darrers temps. En el si de la militància, s'afirma que la major part dels presidents de districte que han demanat la sortida de Bou dirigeixen gestores i no han estat elegits per les bases. De fet, Barcelona ha de celebrar un congrés properament per elegir la seva direcció. Óscar Ramírez vol postular-se a la reelecció, però s'apunta al PP que tindrà oposició. I pot ser rellevant. 

El nom de l'exalcalde de Castelldefels, Manuel Reyes, s'apunta com una possible alternativa a Ramírez. Reyes té el suport de l'exregidor Alberto Fernández. En aquests hores, persones de l'entorn fernandista s'han posicionat en favor de Bou, mentre creix la incertesa. Una cosa sembla clara: si a algú no li interessa una ruptura del grup municipal a Barcelona -que suposaria la destrucció de l'estructura del partit a la ciutat- és Pablo Casado.