Pimec i el Col·legi d'Economistes demanen superar el model turístic per salvar el sector

Les dues entitats proposen reforçar l'atractiu de Catalunya amb visió estratègica i aprofitar l'oportunitat dels fons europeus

Un cambrer, netejant una taula d'un hotel de la Costa Brava
Un cambrer, netejant una taula d'un hotel de la Costa Brava | ACN
24 de març del 2021
Actualitzat a les 11:40h
"O rescatem sectors com el turisme o els perdrem". Són paraules del president de Pimec, Antoni Cañete, que aquest dimarts ha presentat, junt amb el degà del Col·legi d'Economistes de Catalunya, Oriol Amat, el segon informe del Grup d'Experts per a la Reactivació de l'Economia Catalana (GEREC) GEREC, amb el títol Els fons europeus, una oportunitat per al turisme a Catalunya. 

El turisme -ho ha recordat Amat- suposa l'11% del PIB català, dona feina a 400.000 persones, suposa 80.000 empreses i ocupa un milió de llits. L'any 2019, Catalunya va rebre 27,9 milions de visitants i va tenir 132 milions de pernoctacions de turistes catalans. Tot un potencial que no es pot deixar escapar. L'informe propugna passar a un concepte nou de turisme, centrat en la idea d'economia del visitant, que implica deixar enrere la visió tradicional del turisme vacacional i de negoci, molt quantitativa (com més turistes, millor)
per reforçar l'atracció de la destinació, que té un enorme potencial. 

El document proposa un seguit d'actuacions que es poden impulsar des del sector turístic per reforçar la seva competitivitat complint amb les directrius del govern espanyol per a l'assignació i distribució dels fons europeus: la transició ecològica, la transformació digital, la igualtat de gènere i la cohesió social i territorial. Així, es proposa treballar en la digitalització de les empreses del sector, estudiar sistemàticament el perfil del visitant, reforçar la capacitat d'oferir informació al turista, potenciar la gestió eficient i sostenible dels recursos hotelers, del medi i dels espais, la renovació de la flota de cotxes elèctrics, reforçar la destinació igualitàriai sostenible (amb una millor distribució fora dels grans nuclis turístics), crear nous imaginaris, etc.  

L'informe ha estat explicat pel president d'Advanced Leisure Services i membre del GEREC Àngel Díaz, qui ha destacat que a diferència de l'anterior crisi, en què el turisme ja va demostrar ser fonamental per ala reactivació, el sector està molt denostat actualment i això dificulta encara més la seva recuperació. Díaz ha assegurat que la crisi és global, "no estem davant d'una crisi del sector turístic". 

Antoni Cañete ha recordat que el turisme és el primer sector en termes d'ocupació i facturació. Ha propugnat treballar el turisme d'una altra manera, més transversal, i ha cridat a aprofitar els fons de la UE per invertir en la digitalització i la sostenibilitat del sector. El grup d'estudis va ser creat conjuntament pel Col·legi d'Economistes i la patronal Pimec. L'informe vol contribuir a l'anàlisi de la situació econòmica i social i marcar les línies estratègiques cap a la reactivació de l'economia.