Podem i la via del mig: avala les bonificacions del PSOE sense renunciar a regular els lloguers

El partit morat planteja excepcions al topall de preus i els socialistes mantenen que la regulació faria reduir l'oferta

Iglesias i Belarra en una reunió amb el Sindicat de Llogaters
Iglesias i Belarra en una reunió amb el Sindicat de Llogaters | Europa Press
23 de març del 2021
Actualitzat a les 20:33h
Les negociacions per la llei estatal d'habitatge entre el PSOE i Podem s'ha convertit en la darrera desavinença entre els dos socis a la Moncloa, sobretot després que els socialistes hagin trencat el pacte per regular els lloguers i apostin per bonificacions en l'IRPF als propietaris. El PSOE ha certificat així el seu apropament als postulats del sector immobiliari, però Podem ha reaccionat visibilitzant la regulació de lloguers com una línia vermella. Ara bé, els de Pablo Iglesias no trencaran totes les cartes.

El diputat i secretari de la mesa del Congrés, Gerardo Pisarello, defensa en declaracions a NacióDigital la possibilitat de fer bonificacions fiscals a "qualsevol particular" disposat a llogar un pis per sota del preu de mercat i a llarg termini. "A algú que vulgui especular amb l’habitatge o llogui a preus de luxe, no, com passa ara. No es pot privilegiar l’especulació", demana Pisarello, en referència a les societats a través de les quals operen els fons d'inversió que, entre altres coses, no paguen impost de societats.

"Amb la bonificació no n'hi ha prou", defensa Pisarello, que insisteix en la necessitat de regular lloguers. "La proposta d'Ábalos no és regular els lloguers. Cal posar preus màxims en determinades zones", diu. Podem ja ha accedit a matisar aquesta regulació en alguns casos i aquest dimarts ha transcendit que el partit està disposat a acceptar que en alguns casos els propietaris puguin apujar un 2,5% els preus.

Podem planteja que els índexs de preus siguin elaborats per les comunitats autònomes, que hauran de basar-se en els contractes vigents en les zones que es defineixin com a "tensades". Entre els motius que permetrien augmentar el preu per sobre del topall hi ha l'estat de conservació i manteniment de l'immoble, l'antiguitat, l'altura o l'accessibilitat. La modulació només es podria aplicar en pisos que es lloguen per primera vegada o que ara tenen preu per sobre de l'índex. En el cas dels que estiguin per sota, no podrien superar l'import de l'arrendament anterior.

El portaveu al Congrés, Pablo Echenique, ha assegurat aquest dimarts que el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, "no es pot permetre trair la seva pròpia paraula". Echenique ha assegurat que si la postura del PSOE no canvia, els socialistes hauran de buscar com a soci el PP. 

El Ministeri d'Agenda Urbana, controlat pel PSOE i sobre qui recauen les competències en habitatge, manté la seva defensa de les bonificacions en l'IRPF com a eina per intervenir en el mercat de lloguer. "No perjudica l'oferta i és una mesura realista", diuen fonts oficials del ministeri a NacióDigital. Les mateixes fonts asseguren que mantenen la "voluntat de diàleg" amb els seus socis a la Moncloa i asseguren que esperen que el partit morat fixi data per una nova reunió.

Més enllà del rebuig de Podem, la proposta d'Ábalos va tenir contestació arreu de l'Estat el passat dissabte amb manifestacions convocades pel moviment per l'habitatge que reclamaven complir el compromís de regular els lloguers. També va sortir-hi al pas el sindicat de tècnics del Ministeri d'Hisenda (Gestha), que qüestiona que la mesura serveixi per abaratir els lloguers. Preguntades per aquestes reaccions, les fonts oficials del ministeri defensen que les bonificacions serviran per aturar els increments "desmesurats". Alhora, insisteixen que la regulació reduiria l'oferta d'habitatges.

El balanç de la regulació de lloguers catalana -que el PP ha portat al Tribunal Constitucional- desmenteix el temor del ministeri. Després que la llei entrés en vigor al setembre, la quantitat de contractes firmats a Barcelona s'ha situat gairebé a nivells prepandèmia, segons dades de la Generalitat.