Junts ofereix «lleialtat» a ERC pel diàleg a Madrid però demana un rol per al Consell per la República

Sànchez reclama que l'entitat que dirigeix Puigdemont lideri el nou "embat", avisa que només formaran part d'un Govern si aparca les malfiances i situa l'acord en els propers "dies o setmanes"

Jordi Sànchez i Pere Aragonès, aquest dimarts.
Jordi Sànchez i Pere Aragonès, aquest dimarts. | ACN
23 de març del 2021
Actualitzat a les 21:23h
Lleialtat en l'estratègia del diàleg amb l'Estat, però preeminència del Consell per la República a l'hora de preparar el nou embat amb l'Estat i les grans decisions de l'independentisme. Voluntat de situar Pere Aragonès a Palau, però sense "avals a cegues" ni un acord que sigui únicament d'investidura. Pressa per formar un nou Govern, però sense concretar si ha de ser en "dies" o "setmanes". Aquests han estat els principals elements de la conferència de 34 minuts que ha pronunciat aquest dimarts Jordi Sànchez, secretari general de Junts, davant la plana major del partit i d'una representació d'ERC i CUP tan nodrida com permeten les restriccions sanitàries. Missatges que ressonen quan queden tan sols tres dies perquè Aragonès pugi al faristol del Parlament amb la intenció de sortir-ne investit com a president.

Només acabar-se la conferència, en un lateral de l'auditori ONCE de Barcelona, a la sisena planta de l'edifici de l'entitat, Sànchez i el presidenciable d'ERC han parlat durant més de deu minuts, sense cap problema perquè els fotògrafs en prenguessin imatges. Sànchez és el cap de la delegació negociadora de Junts, però la pèrdua del tercer grau i el conseqüent empresonament han dificultat que participi en tantes reunions com abans. A l'altra banda de l'auditori, Josep Rius i Marta Vilalta, negociadors de Junts i ERC, respectivament, també han comentat la jugada durant una estona mentre Laura Borràs conversava amb Marcel Mauri i Elisenda Paluzie, responsables d'Òmnium Cultural i de l'ANC. Qualsevol acord, sostenen fonts del partit de Carles Puigdemont, haurà de ser validat per la direcció executiva, de manera que no està prevista -així ho detallen les mateixes fonts oficials- una consulta telemàtica a la tota la militància.

El to de Sànchez ha estat conciliador, lluny del que traspuen alguns dels membres de l'òrbita digital de Junts i també dirigents que, en privat, mostren el seu enuig pel fet que ERC hagi anat a buscar primer el suport del soci "petit" -la CUP- i no del "gran" -Junts-. Dolors Sabater, cap de files dels anticapitalistes al Parlament, i Carles Riera, company seu a la cambra catalana, s'han desplaçat aquest dimarts fins a Brussel·les per reunir-se amb Puigdemont. Els 32 escons de Junts són indispensables per la investidura d'Aragonès, ja que no en té prou amb l'abstenció. Veus de la formació que lidera l'expresident també s'han mostrat crítiques amb la CUP per "prestar-se" a l'entesa sense esperar que Junts s'hi sumi. La negociació es fa en múltiples capes, com demostra la conversa que han tingut Elsa Artadi i Marcel Mauri just després de la conferència, menter Sànchez i Borràs parlaven a només uns metres en to baix.


"La governabilitat ha de ser efectiva i eficaç. No necessitem avals a cegues. Un Govern requereix confiances, i és el que intentem construir des de fa setmanes. Estic convençut que ho aconseguirem", ha apuntat Sànchez, que ha posat d'exemple les "tensions" del "Dragon Khan" del primer tripartit. "Nosaltres tampoc volem que el futur executiu sigui un Vietnam", ha remarcat. Com que l'independentisme ha superat el 50% dels vots, diu Sànchez, hi ha d'haver "conseqüències" per tal que s'avanci cap a la "República". Aquest objectiu, ha insistit, només serà possible des de la "unitat estratègica" dels actors polítics i socials de l'independentisme. "Ara mateix no la tenim, i per això cal construir confiances per trobar-la", ha remarcat el secretari general del partit.

En aquest punt, Sànchez ha citat unes paraules d'Oriol Junqueras i de Marta Rovira, inclosos en el seu llibre Tornarem a vèncer. "Com bé diuen, ens hem de preparar en tots els àmbits. I això s'ha de fer en el marc del Consell per la República. És aquí on s'ha de preparar l'embat, i és imprescindible una direcció coordinada", ha ressaltat el dirigent de Junts. "Estem disposats a donar una oportunitat sincera i lleial a l'actual taula de diàleg defensada per ERC. És un camí que acceptem per sumar, però manifestem el nostre profund escepticisme", ha defensat Sànchez, que ha posat com a exemple d'aquest escepticisme la decisió del PSOE de tombar la tramitació de la llei d'amnistia alineant-se amb el PP i Vox a la mesa del Congrés dels Diputats. El dirigent independentista ha certificat que els socialistes, a banda, no acceptaran el referèndum pactat.

"El PSOE no ha fet cap proposta per resoldre el conflicte. S'han mantingut persistentment en el no a tot. No parlo dels seus socis de coalició [Unides Podem], perquè el soci principal té l'actitud que manté. Però estem disposats a companyar ERC per tenir un espai de negociació amb l'Estat. Serem sincerament lleials. I ho serem malgrat que no som ingenus, com tampoc ho són Junqueras i Rovira. Creiem que caldrà preparar altres vies per resoldre el conflicte amb Espanya", ha indicat Sànchez. La credibilitat de la taula de diàleg, ha dit, no pot ser "eterna", i ha ressaltat que cal "seguir dia a dia" els resultats d'aquesta mesa. Per això hem demanat establir criteris en la direcció col·legiada monitoritzar els "avenços" de les converses amb l'Estat.

"Serem sincerament lleials. I ho serem malgrat que no som ingenus, com tampoc ho són Junqueras i Rovira. Creiem que caldrà preparar altres vies per resoldre el conflicte amb Espanya", assegura Sànchez en la conferència

Segons Sànchez, no hi ha "res" que impedeixi un acord de legislatura. "Cal voluntat política i generositat dins l'independentisme, també a Junts, per fer possible aquesta entesa de legislatura", ha ressaltat l'expresident de l'ANC, que ha volgut recordar que avui fa tres anys que van tornar a empresonar Jordi Turull, Josep Rull, Carme Forcadell, Dolors Bassa i Raül Romeva. "Aquesta legislatura ha de ser un punt d'inflexió cap a la independència amb un Govern fort i estable", ha apuntat. "Hem de poder treballar incansablement fins que no tinguem aquest acord tancat. L'oferta és que hi serem. Hi hem estat des del 15 de febrer", ha apuntat l'expresident de l'ANC. De l'estructura de l'executiu, assenyalen els negociadors, encara no se n'ha parlat.

"Només formarem part d'una majoria estable si tenim el convenciment que hem superat les desconfiances. Estem convençuts que ho farem. Hi ha il·lusió, oportunitat, horitzó, lideratge i voluntat que ens en sortim com a país. Junts, tots nosaltres, la majoria del 52% i la majoria ampliada democràtica favorable a l'autodeterminació, volem guanyar al dret a decidir el futur del nostre país. Us convido, amics d'ERC i la CUP, a treballar els propers dies i setmanes a no defraudar els qui, malgrat nosaltres, ens van donar un resultat històric a les urnes", ha remarcat el secretari general del partit de Puigdemont.

Sense càlculs amb el calendari

Sànchez ha insistit que Junts no jugarà al càlcul de noves eleccions, i s'ha compromès a no presentar cap candidat a la investidura i a no condicionar qui ha de ser el presidenciable d'ERC. "Res ens agradarà més a la gent de Junts que puguis deixar el càrrec que ara ocupes i assumeixis la presidència de la Generalitat, en dies o setmanes, amb un nou Govern del qual en formem part", ha ressaltat el secretari general de la formació, que ha arribat acompanyat d'Elsa Artadi a l'auditori de l'ONCE a Barcelona. L'esperaven tots els consellers de Junts -Miquel Sàmper, Jordi Puigneró, Damià Calvet, Ramon Tremosa, Meritxell Budó i Àngels Ponsa-, dirigents d'ERC -Marta Vilalta- i també de la CUP -Eulàlia Reguant, Laia Estrada-. La presidenta del Parlament, Laura Borràs, ha arribat sobre la botzina perquè era a Sant Cugat amb Carme Forcadell.

El dirigent independentista ha defensat un acord "sòlid" per afrontar el rescat social i, a banda, traduir el resultat electoral cap a "l'exercici efectiu" de l'autodeterminació. "A hores d'ara, però, això no és possible. Des de Junts estem ben convençuts que en els propers dies o setmanes podrem dir que sí", ha remarcat, al mateix temps que ha demanat evitar "tensions permanents" que minvin l'autoritat del Govern, la seva gestió i també la del Parlament. "No ens podem permetre i no desaprofitarem aquesta legislatura, aquest és un compromís ferm. No ens podem relaxar i no ens relaxarem davant les múltiples crisis que viu Catalunya", ha ressaltat Sànchez.

Estabilitat i urgències

El secretari general de Junts ha apuntat que els 74 escons independentistes són fruit d'una victòria "inapel·lable" a les urnes, i ha ressaltat que les "urgències" del país no es poden resoldre només amb un acord d'investidura. "L'estabilitat ens requereix a tots un acord de legislatura, amb el lideratge necessari per prendre decisions valentes", ha ressaltat Sànchez, que en tot moment ha parlat d'un període de quatre anys, el temps que queda per a les properes eleccions catalanes. L'expresident de l'ANC ha negat que Junts es dediqui exclusivament el procés i per això ha volgut referir-se a qüestions socials i econòmiques que, segons ell, són al "centre" de la seva acció política. 

"Defensem i defensarem que, després d'un any, la manera de gestionar la pandèmia és possible", ha apuntat en clau de coronavirus, tant en referència a la part sanitària com en la gestió econòmica. Ha citat explícitament els fons europeus, un dels aspectes que genera discrepàncies entre Junts i ERC perquè els primers volen que formin part de l'àmbit de la conselleria d'Economia -a la qual aspiren- i els segons defensen que depenguin de Presidència a través d'un comissionat, pensat per situar-hi Miquel Puig, tal com es va comprometre Aragonès durant la campanya electoral.

En clau sectorial, Sànchez ha elogiat la tasca del tercer sector, ha posat l'accent en l'emergència habitacional i ha estat taxatiu a l'hora d'incloure la llengua catalana entre les prioritats del futur Govern. Un executiu que també haurà de tenir un ull sempre posat en la sanitat pública arran de la pandèmia. "D'aquesta crisi en sortirem amb una salut pública més forta, més gran, més professionalitzada i amb més capacitat de donar resposta a la població", ha indicat el secretari general de Junts.

Preacord ERC-CUP

La conferència ha arribat al cap d'unes hores que s'hagi fet públic el document del preacord signat entre ERC i la CUP, que haurà de sotmetre's a la votació de les respectives militàncies. Un dels principals punts de l'entesa és que les dues formacions han acordat donar marge a la taula de diàleg fins al 2023, malgrat els dubtes expressats pels anticapitalistes pel que fa aquest mecanisme de negociació. ERC, centrada en explorar un procés de negociació amb l'Estat, proposa rendir comptes -de manera pública però també de manera "discreta"- para avaluar els passos que vagi fent la taula. Totes dues formacions coincideixen en que la resolució del conflicte a través d'aquest mecanisme només pot passar per l'autodeterminació i l'amnistia, dos elements que el PSOE no vol sentir-ne a parlar, com ha clarificat sempre Pedro Sánchez.

La legislatura ha de servir per preparar un nou "embat democràtic" amb l'Estat. Així, si la taula de diàleg no funciona, ERC i la CUP es comprometen a "generar les condicions i els acords necessaris" per plantejar un nou "embat democràtic per la via que el conjunt de l'independentisme valori com la més adequada", prioritzant la via del referèndum. Aquest embat és una de les qüestions que les dues formacions volen que es debatin en el marc d'una "taula de direcció estratègica" que hauria de decidir l'estratègia independentista. Junts ha posat l'accent en què ha de ser el Consell per la República, liderat per Carles Puigdemont, que governi els propers passos del procés. Ja des de les primeres reunions aquest aspecte va generar tensió en les converses.

La reforma del model policial ha estat un dels elements que la CUP ha posat damunt la taula. L'acord amb ERC estableix que es prohibeixin les bales de foam fins que no sigui públic el protocol, que s'haurà de complir estrictament. També s'acorda la retirada de les acusacions particulars de la Generalitat contra manifestants, excepte en aquelles on hi hagi agents lesionats amb la corresponent acreditació. "La personació de la Generalitat es limitarà a aquells casos de lesions acreditades", estableix el document. També s'acorda posar en marxa mecanisme i protocols per no aplicar la llei mordassa "quan vulneri el dret de manifestació", i s'acorda impulsar la mediació a través del Departament de Justícia des que comença una investigació als jutjats.

La conferència de Sànchez, que en un inici estava prevista per aquest dimecres, fixa les línies mestres de Junts de cara al final de la negociació, que s'ha de tancar en els propers "dies o setmanes". Una expressió que el secretari general de Junts ha verbalitzat fins a quatre vegades al llarg de la intervenció. A hores d'ara, l'única certesa és que l'acord no està tancat i que les negociacions s'intensificaran -encara més- a partir de les properes hores. Tot sigui per recuperar les lleialtats perdudes.