Aznar i Rajoy pugnen per allunyar-se de Bárcenas mentre Casado es fa l'orni

L'exdiputat Jaime Ignacio del Burgo reconeix que Aznar coneixia alguns dels pagaments que apareixen en la documentació de l'extresorer

Aznar i Rajoy en una trobada de la Fundació Faes.
Aznar i Rajoy en una trobada de la Fundació Faes. | Europa Press
23 de març del 2021
Actualitzat a les 20:21h
El judici dels "Papers de Bárcenas" viu aquesta setmana un moment clau. Demà dimecres serà el dia en què declararan testimonis rellevants com els expresidents José María Aznar i Mariano Rajoy. Aquest dimarts ho han fet tres exsecretaris generals, José María Álvarez Cascos, Javier Arenas (de l'etapa aznariana) i María Dolores de Cospedal, que ho va ser entre el 2008 i el 2018, sota la presidència de Rajoy. Tots tres han negat que es paguessin sobresous dins del partit i l'existència d'una caixa B. Els dos passats del PP, el d'Aznar i el de Rajoy, sempre en pugna, exposen ara el seu suposat desconeixement de la caixa negra del PP.

Els tres exsecretaris generals que han intervingut avui ho han negat tot. Però el testimoni més rellevant del dia ha estat, probablement, el de l'exdiputat navarrès Jaime Ignacio del Burgo, un dels primers testimonis a comparèixer aquest dimarts, qui ha explicat que l'expresident José María Aznar era coneixedor de diversos pagaments que apareixen en els Papers de Bárcenas.

Del Burgo s'ha referit a un pagament de 24.000 euros que hauria rebut Calixto Ayesa, dirigent del PP navarrès el 1991 com a "compensació" per un crèdit que havia pagat d'una anterior campanya electoral. Del Burgo va rebre de Bárcenas -per a qui la Fiscalia demana cinc anys de presó- alguns d'aquests pagaments. També ha reconegut el cobrament d'un altre apunt de Bárcenas: les 500.000 pessetes cobrades per una dirigent del partit que havia patit un atemptat d'ETA a casa seva. Del Burgo ha assegurat que considerava aquests pagaments com a "legals".   

Aquests dies, els pitjors fantasmes del passat recent s'abaten sobre el PP, que aquest dimarts ha celebrat la seva junta directiva nacional, el màxim òrgan del partit entre congressos. Ha estat la primera des de l'agost passat. Era també la junta directiva que havia d'aprovar precisament el trasllat de la seu del PP, l'edifici de Génova, les obres de la qual romanen però finalment aquest punt no ha estat a l'ordre del dia. Pablo Casado ha volgut mostrar força davant la direcció del seu partit, desautoritzant la pinça entre el PSOE i Ciutadans que ha intentat fer caure l'executiu popular a Múrcia.

El fracàs de l'operació de les mocions de censura ha donat oxigen a Casado quan més en necessitava, després de collir uns resultats pèssims a Catalunya. Casado ha demanat als seus que se centrin en les eleccions a Madrid del 4 de maig. L'horitzó que sorgirà d'aquestes eleccions és encara una incògnita, mentre Vox pren volada i tot indica que, en cas que la madrilenya Díaz Ayuso aconsegueixi seguir governant, ho haurà de fer de la ma dels de Santiago Abascal. Casado ha ignorat completament el judici de Bárcenas, tot i que en un moment de la seva intervenció ha destacat la lluita contra la "corrupció" com un dels grans principis que defensa el PP. 

Cospedal: "La caixa seria del tresorer, no del partit"

A l'Audiència Nacional, Cospedal ha assegurat que mai havia conegut "que es fessin donacions que no fossin regulars al PP" i ha reblat que havia deixat de mantenir tot contacte amb Bárcenas a partir d'inicis del 2009, quan el fins aleshores tresorer va perdre el seu ascendent dins de Génova. Sobre la seva aparició del nom de Cospedal en els papers de Bárcenas, l'exnúmero dos del PP ha dit que va provocar una demanda per atac a l'honor, que l'extresorer va perdre. En un moment de la seva declaració, Cospedal no ha pogut amagar els seus sentiments envers l'extresorer, per qui ha dit que no sent "animadversió", però sí "menyspreu".

L'exsecretària general ha donat alguns detalls del cessament de Bárcenas com a tresorer, que es va fer efectiu a inicis del 2009. Cospedal ha explicat que davant la publicació de notícies entorn la trama Gürtel, es va decidir apartar Bárcenas, malgrat que aquest s'hi va resistir. En aquell moment, març del 2009, es va fer efectiva una ruptura radical entre tots dos dirigents. 

L'extresorer s'ha convertit en un malson per al Partit Popular. Bárcenas està condemnat a 33 anys de presó pel cas Gürtel i està acusat en el judici que se segueix a l'Audiència Nacional. Bárcenas ja va acusar en seu judiciaa a Mariano Rajoy de ser coneixedor i beneficiari de la caixa B del partit. Dimecres de la setmana passada, va començar els seus treballs la comissió d'investigació del cas Kitchen al Congrés, la trama d'espionatge que es troba sota secret de sumari. 

En la seva compareixença al Congrés la setmana passada, Luis Bárcenas va acusar l'expresident Rajoy i la cúpula del PP de ser els instigadors de la trama d'espionatge contra ell. La trama, que supera les millors històries d'espies de la literatura, inclou xofers que feien d'espia a canvi d'ingressar en el cos de la Policia Nacional, falsos sacerdots, segrestos i amenaces per destruir la documentació que l'extresorer tenia en el seu poder i que prova l'existència de la caixa B o, en el lèxic de l'extresorer, "comptabilitat extracomptable".