Les 20 sèries i pel·lícules de Netflix que no et pots perdre

Les sèries, pel·lícules, documentals i programes imprescindibles de Netflix

20 d'abril del 2022
Actualitzat a les 14:19h
Netflix
Netflix | Adrià Costa
Netflix, la reina de totes les plataformes i amb una major número de subscriptors, té un catàleg molt variat en diversos gèneres audiovisuals. On destaca més, però, és en la producció pròpia: pel·lícules i, sobretot, documentals i sèries, totes sota el seu segell. Des de BoJack Horseman, Mindhunter, Paquita Salas o films que ja competeixen als Oscar, Netflix destaca per l'algoritme.
 
En aquest context, triar el gra de la palla es fa difícil en una plataforma que ofereix molt contingut però la gran majoria, de qualitat mijtana i ràpid consum. No obstant, Netflix està plena de perles imprescindibles: The Irishman, The Social Dilemma, The Two Popes, Derry Girls, El silencio de otros... A continuació, les 20 sèries i pel·lícules imprescindibles. 

 

1. The Irishman (pel·lícula)



Fitxa tècnica
Direcció: Martin Scorsese
Any: 2019
Repartiment: Robert De Niro, Al Pacino, Joe Pesci, Stephen Graham, Harvey Keitel, Bobby Cannavale, Anna Paquin, entre d'altres.
Gènere: Thriller | Drama

Sinopsi. Martin Scorsese presenta el seu rèquiem mafiós, en una novena simfonia sensacional, acompanyat de Robert De Niro, Al Pacino i Joe Pesci. El film aborda una de les dècades més escabroses del crim organitzat als Estats Units, girant al voltant de la vida d'un sicari de la màfia, Frank Sheeran, interpretat per De Niro. Scorsese fila molt prim a l'hora d'explicar la història, basada en fets reals, amb els màxims detalls possibles. La crítica de Victor Rodrigo.

 

2. Malcolm and Marie (pel·lícula)



Fitxa tècnica
Direcció: Sam Levinson
Any: 2021
Repartiment: Zendaya i John David Washington
Gènere: Drama

Sinopsi. La intimitat d'un conflicte de parella es desborda en un conjunt de cabals emocionals, una voràgine de sentiments, un foc creuat exquisidament escrit i executat per la magnífica dupla que formen Zendaya i John David Washington. Un exercici de cinema teatral perfecte, amb molt poques esquerdes que la converteixen, així mateix, en un drama humà creïble. La crítica de Victor Rodrigo.

 

3. Derry Girls (sèrie)



Fitxa tècnica
Direcció: Lisa McGee
Any: 2018-Actualitat
Repartiment: Saoirse-Monica Jackson, Louisa Harland, Nicola Coughlan, Dylan Llewellyn, Tara Lynne O'Neill, Kathy Kiera Clarke, entre d'altres
Gènere: Comèdia | Anys 90

Sinopsi. Delirant comèdia i original trama sobre la vida adolescent d'un grup de noies irlandeses, que viuen en ple conflicte amb Irlanda del Nord a la dècada dels 80. Un humor àcid, a estones violent, ple d'enginy, sense cap mena de vergonya i amb unes joves actrius que ho fan genial a tots els capítols.

 

4. The Last Dance (sèrie documental)



Fitxa tècnica
Direcció: Jason Hehir
Any: 2020
Repartiment:  Michael Jordan, Phil Jackson, Scottie Pippen, Dennis Rodman, Steve Kerr, Jerry Krause, Doug Collins, Magic Johnson, John Paxson, Larry Bird, Isiah Thomas, Michael Wilbon, Horace Grant, Patrick Ewing, Reggie Miller, Gary Payton, David Stern, entre molts d'altres.
Gènere: Documental | Esportiu | Sèrie | Bàsquet
Temporades: 1
Capítols totals: 10

Sinopsi. Netflix i ESPN -la cadena esportiva nord-americana més influent- van decidir agrupar-se per crear el documental definitiu sobre Michael. The Last Dance és la recopilació d'imatges inèdites, testimonis i entrevistes dels protagonistes d'una de les temporades més icòniques de la història de l'NBA: la 1997-1998, que va significar el sisè campionat dels Chicago Bulls i el segon three-peat -tres títols consecutius- en vuit anys. Jordan parla sense pal·liatius, com sempre que ha volgut pronunciar-se, sobre el final de la seva carrera a Chicago.

 

5. The Power of the Dog (pel·lícula)



Fitxa tècnica
Direcció: Jane Campion
Any: 2021
Repartiment: Benedict Cumberbatch, Jesse Plemons, Kirsten Dunst, Kodi Smit-McPhee, Thomasin McKenzie, Frances Conroy, Keith Carradine, Geneviève Lemon, Peter Carroll, Adam Beach, Karl Willetts, Yvette Parsons, entre d'altres.
Gènere: Western | Drama

Sinopsi. El film de Jane Campion, una delícia cinematogràfica, amb 12 nominacions als Premis Oscars -dels quals només va aconseguir el de Millor Direcció-. Diversos elements la fan una de les millors de la plataforma dels últims anys. El primer, un repartiment curós que es desenvolupa amb un altíssim nivell de destresa en la contenció de les emocions en un escenari tan cruel com el Far West. Benedict Cumberbatch i Kristen Dunst aconsegueixen ser els líders d'una duríssima història de malentesos, combats dialectals, supervivència i repressió.

 

6. The Social Dilemma (documental)



Fitxa tècnica
Direcció: Jeff Orlowski
Any: 2020
Repartiment: Intervencions de Documental
Gènere: Documental | Xarxes socials | Política

Sinopsi. Documental molt dur sobre la situació actual amb les xarxes socials, les empreses que les gestionen i el negoci que se'n genera a partir dels usuaris que les consumeixen. Els mestres de la tecnologia han ideat una nova forma de capitalisme, i la humanitat és ara la matèria primera de la qual s'alimenten les màquines. Oculta, la poderosa intel·ligència artificial que té com a tasca captar la nostra atenció està destruint les normes socials imposades, posant en risc la veritat i la democràcia.

 

7. Paquita Salas (sèrie)



Fitxa tècnica
Direcció: Javier Ambrossi, Javier Calvo
Any: 2016-Actualitat
Repartiment: Brays Efe, Belén Cuesta, Lidia San José, Anna Castillo, Álex de Lucas, Macarena García, Mariona Terés, Secun De La Rosa, entre d'altres.
Gènere: Comèdia

Sinopsi. Una de les sèries més trencadores del panorama espanyol en els últims anys. Acumula premis per a tots els festivals i certamens que passa, esdevenint un fenòmen de la cultura pop/serièfila moderna. Paquita Salas, una representant d'actrius i actors, ens mostra la seva vida precària a través de la seva empresa, el seu dia a dia i la seva gent. Una sèrie despreocupada, sense complexos, molt boja i amb un únic tòpic: no en té cap.

 

8. Arcane: League of Legends (sèrie)



Fitxa tècnica
Direcció: Riot Games (Creador), Christian Linke (Creador), Alex Yee (Creador), Pascal Charrue, Arnaud Delord, Jérôme Combe, Ash Brannon
Any: 2012
Repartiment: Repartiment d'animació
Gènere: Acció | Fantasia | Ciència-ficció | Videojocs

Sinopsi. Un fenomen visual, qualitatiu i d'impacte en el públic com feia anys que no es produïa en un projecte d'aquestes característiques. Procedent del videojoc de League of Legends (només en beu per temàtica, no fa falta ni saber prémer les tecles del teclat per veure-la), desencadena una bateria impressionant d'elements que deixen atònit l'espectador. A part de ser altament atractiva, regala una història entretinguda, emotiva, amb una banda sonora que es queda gravada a l'oïda, i una animació d'altíssima categoria.

 

9. The Good Place (sèrie)



Fitxa tècnica
Direcció: Michael Schur
Any: 2016-2020
Repartiment: Kristen Bell, Ted Danson, William Jackson Harper, Jameela Jamil, D'Arcy Carden, Manny Jacinto, Tiya Sircar, Josh Siegal, Adam Scott, Steve Berg, entre d'altres.
Gènere: Comèdia | Sàtira
Temporades: 4
Capítols totals: 53

Sinopsi. Una comèdia satírica molt lleugera, fresca i divertida que aborda un dels problemes més complexos de la història de la humanitat: hi ha vida més enllà de la mort? La sèrie situa de manera delirant diversos personatges en el "Cel", anomenat "El Bon Lloc". Girs de guió inesperats, personatges molt ben construïts i divertits, a més d'una durada perfecta per a una sèrie que va saber no estirar el xiclet.

 

10. Dolor y gloria (pel·lícula)



Fitxa tècnica
Direcció: Pedro Almodóvar
Any: 2019
Repartiment: Antonio Banderas, Asier Etxeandia, Penélope Cruz, Leonardo Sbaraglia, Julieta Serrano, Nora Navas, Asier Flores, César Vicente, Raúl Arévalo, entre d'altres.
Gènere: Drama | Cinema dins del cinema

Sinopsi. La pel·lícula presenta Salvador Mallo (Antonio Banderas), un director de cinema immers en els dolors físics i mentals, que té l'oportunitat de retrobar-se amb un film que va estrenar 32 anys enrere. Aquest capbussament cap al passat l'endinsa en un conjunt de records de la seva infància (on hi apareixen Penélope Cruz i Raúl Arévalo, com els seus pares), reunir-se amb l'actor protagonista amb qui s'havia enemistat (Asier Etxeandía) i amb un amor passional de joventut perdut (Leonardo Sbaraglia). La crítica de Victor Rodrigo.

 

11. Els Mitchells contra les Màquines (pel·lícula)



Fitxa tècnica
Direcció: Michael Rianda, Jeff Rowe
Any: 2021
Repartiment: Repartiment d'animació
Gènere: Animació | Comèdia | Familiar

Sinopsi. Animació d'altíssima qualitat que ha rebut el reconeixement de l'Acadèmia de Hollywood amb la nominació per aquest 2022. Una família sobreviu a una revolució de robots controlats per una intel·ligència artificial malèvola, que vol engarjolar tota la humanitat. Els Mitchell hauran de deixar enrere les seves diferències, que en són moltes, per poder salvar el planeta. Divertida, àgil, càlida i familiar, és una delícia de pel·lícula.

 

12. Marriage Story (pel·lícula)



Fitxa tècnica
Direcció: Noah Baumbach
Any: 2019
Repartiment: Scarlett Johansson, Adam Driver, Laura Dern, Azhy Robertson, Alan Alda, Julie Hagerty, Merritt Wever, Mary Hollis Inboden, entre d'altres.
Gènere: Drama | Familiar

Sinopsi. Un dels millors drames matrimonials de l'última dècada, amb una exquisida batalla interpretativa entre Adam Driver i Scarlett Johansson. Charlie, un director de teatre novaiorquès i la seva dona i actriu, Nicole, lluiten per superar un procés de divorci que els porta a l'extrem tant en el personal com en el creatiu. El guió de Baumbach és emotiu i cruel a parts iguals, en una situació trencadora i disruptiva com un divorci.

 

13. Mindhunter (sèrie)



Fitxa tècnica
Direcció: Joe Penhall (Creador), David Fincher, Andrew Dominik, Carl Franklin, Andrew Douglas, Asif Kapadia, Tobias Lindholm
Any: 2017-2019
Repartiment: Jonathan Groff, Holt McCallany, Anna Torv, Cotter Smith, Hannah Gross, Sonny Valicenti, Lauren Glazier, Phil Nardozzi, Nathan Corddry, entre d'altres.
Gènere: Drama | Assassins en sèrie
Temporades: 2
Capítols totals: 19

Sinopsi. Només ha necessitat dues temporades per posicionar-se entre les millors, amb una fotografia espectacular, unes actuacions de traca i un nivell argumental digne de premis (injustament ignorada). La trama ja ha estat tractada en moltes pel·lícules, sèries i documentals, i no era tasca fàcil convertir-la en un guió tan bo com aquest. El producte és rodó, l'elecció dels casos és fantàstica i la tensió que es genera en cada episodi cala ben profundament en l'espectador.

 

14. The Crown (Sèrie)



Fitxa tècnica
Direcció: Peter Morgan (Creador), Stephen Daldry, Philip Martin, Julian Jarrold, Benjamin Caron
Any: 2016-Actualitat
Repartiment: Claire Foy, Matt Smith, John Lithgow, Olivia Colman, Vanessa Kirby, Tobias Menzies, Josh O'Connor, Emma Corrin, Helena Bonham Carter, Gillian Anderson, Imelda Staunton, Elizabeth Debicki, entre d'altres.
Gènere: Drama | Històric | Monarquia britànica
Temporades: 4
Capítols totals: 40

Sinopsi. Basada en l'aplaudida obra de teatre de Peter Morgan, The Audience, explica la història de l'actual reina d'Anglaterra, Isabel II, i de la relació entre dues de les adreces més famoses del món: el Palau de Buckingham i el nº 10 de Downing Street. La sèrie aborda les intrigues, amors i maquinacions darrere dels esdeveniments que van forjar la segona meitat de segle XX dins la monarquia britànica. Bona part de la familia reial i dels governs britànics està interpretat per magnífics i reconeguts actors del Regne Unit, encapçalats per Claire Foy i Olivia Colman.

 

15. The Two Popes (pel·lícula)



Fitxa tècnica
Direcció: Fernando Meirelles
Any: 2019
Repartiment: Jonathan Pryce, Anthony Hopkins, Juan Minujín, Cristina Banegas, Sidney Cole, Luis Gnecco, Federico Torre, María Ucedo, Thomas D Williams, Pablo Trimarchi
Gènere: Drama | Històric | Rel·ligió | Vaticà

Sinopsi. El duel interpretatiu entre Anthony Hopkins (Ratzinger) i Jonathan Pryce (Bergoglio) és de màxima categoria. El guió és la segona pedra angular que apuntala una magnífica obra, de la mà d'Anthony McCarten, on s'exploren els costats menys populars de cadascun dels dos sants pares. De Bergoglio aborda el seu paper en la dictadura argentina de Videla i el pas com a màxim representant dels jesuïtes a l'Argentina. En canvi, de Ratzinger es destaca un costat molt més humà, càlid, en contraposició amb la seva figura freda, pròxima al nazisme en la seva joventut i d'un conservadorisme extrem en el dogma de l'Església. La crítica de Victor Rodrigo.

 

16. Jim and Andy (documental)



Fitxa tècnica
Direcció: Chris Smith
Any: 2017
Repartiment: Repartiment de documental
Gènere: Documental | Cinema dins del cinema | Rodatge

Sinopsi. Una mirada entre bastidors de la pel·lícula Man on the Moon (1999) de Milos Forman. Explica la preparació de l'actor Jim Carrey per adoptar de manera completa i radical la personalitat del còmic, guionista i diferencial Andy Kaufman. El film és una exploració completa al rodatge, a com Carrey va aconseguir trencar la seva pròpia personalitat i en com es van endinsar en algú tan complicat com Kaufman. 

 

17. Strappare lungo i bordi (sèrie)



Fitxa tècnica
Direcció: Baz Luhrmann
Any: 2016-2017
Repartiment: Justice Smith, Herizen F. Guardiola, Shameik Moore, Skylan Brooks, Jaden Smith, Tremaine Brown Jr., Yahya Abdul-Mateen II, Jimmy Smits, Stefanée Martin, entre d'altres.
Gènere: Drama | Musical | Hip-hop
Temporades: 1
Capítols totals: 11

Sinopsi. Zerocalcare, dibuixant italià, dona vida i veu a aquesta meravellosa obra sobre una generació de joves adults que han descobert l'amor, les dificultats de la vida i la mort en una sintonia completament diferent de la dels seus pares. El seu subconscient és un armadillo i els seus diàlegs interns, un caos. En un format que trenca la quarta barrera, la sèrie regala una creativitat en l'animació immensa.

 

18. When They See Us (minisèrie)



Fitxa tècnica
Direcció: Ava DuVernay
Any: 2019
Repartiment: Jharrel Jerome, Aunjanue Ellis, Asante Blackk, Caleel Harris, Ethan Herisse, Marquis Rodriguez, Chris Chalk, Jovan Adepo, Justin Cunningham, Freddy Miyares, Niecy Nash, Michael Kenneth Williams, entre d'altres.
Gènere: Drama judicial | Racisme
Temporades: 1
Capítols totals: 3

Sinopsi. El 1989, cinc adolescents de Harlem es veuen atrapats en un malson. Se'ls acusa injustament d'un atac brutal a una dona en una nit de Central Park. Basada en fets reals, una minisèrie que exposa les profundes esquerdes que presenta el sistema judicial i policial nord-americà contra les persones afroamericanes.

 

19. Las leyes de la frontera (pel·lícula)



Fitxa tècnica
Direcció: Daniel Monzón
Any: 2021
Repartiment: Marcos Ruiz, Begoña Vargas, Chechu Salgado, Carlos Oviedo, Daniel Ibañez, Guillermo Lasheras, Santiago Molero, Ainhoa Santamaría, Xavier Martín, Pep Tosar, entre d'altres.
Gènere: Documental | Franquisme | Memòria històrica

Sinopsi. Documental filmat durant sis anys per retre homenatge a la memòria de les víctimes i a totes aquelles persones que lluiten per que els hi sigui reconeguda als seus éssers estimats. La pel·lícula segueix a les víctimes i els supervivents del règim franquista a mesura que organitzen l'anomenada "querella argentina" i confronten un "pacte de l'oblit" sobre els crims que van patir.

 

20. BoJack Horseman (sèrie)



Fitxa tècnica
Direcció: Raphael Bob-Waksberg
Any: 2014-2020
Repartiment: Repartiment d'Animació
Gènere: Drama | Animació
Temporades: 6
Capítols totals: 77

Sinopsi. La sèrie d'animació -fora del gènere japonès- de més qualitat de l'última dècada. Entre la sàtira, el surrealisme, el drama i la comèdia negra, un còctel de sensacions que sacsejaran l'espectador des del primer capítol fins a l'últim. La vida, les penúries i les pors de l'actor BoJack Horseman estan deliciosament escrites i meravellosament executades. Si les aparences enganyen, amb BoJack la premissa es compleix a la perfecció.

 
Arxivat a