Alejandro Fernández recupera Santi Rodríguez com a secretari general

Veterà, moderat i amb un profund coneixement del partit, el nou número dos és dels pocs dirigents que no genera controvèrsia dins de la cúpula, on Juan Milián i Llanos de Luna ocuparan una tercera posició com a coordinadors

Santi Rodríguez, nou secretari general del PP de Catalunya.
Santi Rodríguez, nou secretari general del PP de Catalunya. | PP català
29 de març del 2021
Actualitzat a les 18:41h
L'exdiputat Santi Rodríguez serà el nou secretari general del PP de Catalunya. Era el candidat previsible, com ja va anunciar NacióDigital. D'aquesta manera, el líder de la formació, Alejandro Fernández, fa un pas decisiu en la reconfiguració del nucli dur del partit a Catalunya després de les eleccions del 14-F i de la vacant deixada per la renúncia de Daniel Serrano, que va dimitir el 25 de gener passat després de ser denunciat per una militant del partit. El nou número dos haurà de gestionar una situació interna caldejada, amb l'afegit de la divisió que viu el grup municipal a l'Ajuntament de Barcelona.

La reestructuració de la direcció del partit era una decisió que s'esperava des del 14-F, quan la formació conservadora va patir un nou retrocés electoral al passar de 4 a 3 diputats al Parlament. A banda de la secretaria general, hi haurà dos coordinadors que ocuparan una tercera posició darrera d'Alejandro Fernández i Santi Rodríguez. Un d'ells serà el també exdiputat Juan Milián, que ara assumirà la responsabilitat de comunicació, deixada vacant per la renúncia d'Albert Fernández Saltiveri com a vicesecretari general de comunicació després de ser denunciat per suposats maltractaments. 

Milián és un element important dins de l'estructura del PP català. Llicenciat en Ciències Polítiques, nebot d'una de les personalitats històriques del fraguisme a Catalunya, Manuel Milián Mestre, és autor d'alguns dels documents ideològics de la formació. Admirador del conservadorisme anglosaxó -un tret que l'acosta a Alejandro Fernández-, és autor del llibre És l'hora David Cameron, publicat el 2010, en vigílies de l'accés al poder del polític britànic que, anys després, seria engolit pel Brexit.

L'exdelegada del govern espanyol a Catalunya María de los Llanos de Luna ocuparà una altra de les coordinacions, al mateix nivell que Milián. Es tracta d'una dirigent de l'ala més tradicional de la formació i satisfà els dirigents de la vella escola.  

La secretaria general és un càrrec clau en l'organigrama. Santi Rodríguez és un veterà de la formació, va ser diputat i portaveu al Parlament, i ja va exercir la secretaria general durant la presidència de Xavier García Albiol i en l'inici del d'Alejandro Fernández. De perfil moderat dins del seu partit, en el passat se'l va ubicar a prop de les posicions més centristes de l'exministre Josep Piqué. 

El PP travessa una situació difícil, no només pels mals resultats electorals -que han reduït de 4 a 3 el grup al Parlament- sinó per la irrupció d'un Vox que ha deixat els populars en una posició defensiva dins del sector més espanyolista i bel·ligerant de l'electorat. En amplis sectors del PP català es veu Rodríguez com un dirigent dúctil, poc amic dels conflictes i que pot ser ben rebut per totes les sensibilitats de la formació, des dels partidaris d'Alejandro Fernández a l'entorn d'Albiol i als fernandistes. 

Per ocupar el càrrec havien circulat altres noms, però amb poca força. Entre ells, el d'Óscar Ramírez, regidor de Barcelona. Però el fet d'haver estat cap de la campanya del 14-F -molt criticada dins del partit- ho feia molt difícil. Santi Rodríguez, en canvi, és un dels pocs dirigents del PP català que no desperta controvèrsia. El que ja és molt en aquests moments.