violència institucional

Irídia porta 60 litigis per violència institucional amb més d'un centenar d'agents investigats

L'associació d'advocats alerta de les deficiències en la investigació de casos de tortura, i denuncia l'opacitat i els "tractes degradants" als CIE

per Bernat Surroca , 23 de març de 2021 a les 12:20 |
Els Mossos durant una manifestació de l'any passat | Adrià Costa
La violència institucional ha augmentat i hi ha més d'un centenar d'agents investigats per presumptes males pràctiques contra la ciutadania. Així ho constata l'Informe sobre violència institucional 2020 presentat aquest dimarts per Irídia en una roda de premsa al Col·legi de Periodistes. Durant el 2020 s'ha dut la representació lletrada de 60 litigis en els quals hi ha 135 agents o funcionaris investigats. L'associació d'advocats constata que la pandèmia i la gestió que se n'ha fet ha marcat la violència institucional durant l'any passat. També també ha alertat de les deficiències en la investigació de casos de tortura o tractes degradants, i ha denunciat l'opacitat dels CIE, uns espais on s'han produït situacions "absolutament denigrants" arran de la pandèmia.

En l'últim any, les vulneracions de drets per part dels cossos i forces de seguretat ha augmentat, fins i tot en domicilis privats, arran de la pandèmia i les restriccions que se n'han derivat, que han limitat els drets i llibertats i han accentuat encara més la vulnerabilitat de les persones i col·lectius més desafavorits. "En un context d'excepcionalitat, en què s'ha dotat de moltes facultats els cossos i forces de seguretat, hi ha hagut una falsa sensació de legitimitat per dur a terme intervencions que fins i tot han afectat domicilis privats", ha explicat l'advocada i codirectora d'Irídia, Anaís Franquesa.


L'informe, de 64 pàgines, detalla els casos que ha registrat el SAIDAVI durant el 2020, i constata que l'estat d'alarma i la pandèmia ha estat "determinant" pel que fa a la violència institucional. Al llarg de l'any passat aquest servei ha rebut un total de 186 sol·licituds d'actuació davant de presumptes vulneracions de drets humans. D'aquests, 96 casos han estat de persones que han patit situacions de violència institucional. El número de sol·licituds al servei ha baixat i des d'Irídia s'atribueix a la situació de pandèmia. 

D'aquestes atencions, 41 són a l'espai públic, 29 en una situació de privació de llibertat (15 a la presó, vuit al CIE i sis a la comissaria), 19 en un context de restricció per la Covid, 16 en un context de protestes i 10 en altres situacions, principalment en desallotjament o en domicilis. Pel que fa al perfil, de les 96 persones ateses per violència institucional 25 eren dones i 71, homes. Set persones eren menors d'edat, 38 de la franja dels 18 als 34, 28 de la franja dels 35 als 64, i quatre persones de més de 65. De 19 persones ateses no en consta l'edat. Franquesa també ha alertat de l'"ampli poder discrecional" que hi ha hagut el 2020, amb més de 8.000 detinguts. 


Entre els casos que han arribat a SAIDAVI en el marc de la campanya "Alerta con derechos" i a través dels canals habituals, s'han atès un total de 60 casos derivats d'actuacions policials arreu de l'Estat en relació a les restriccions sanitàries, 19 causades per un ús desproporcionat de la força, retencions i detencions arbitràries, i 41 per la imposició de sancions administratives. Irídia també constata que la pandèmia ha condicionat el dret a la protesta, malgrat que l'estat d'alarma no l'ha suspès. L'informe destaca que durant el primer estat d'alarma -de març a juny de 2020- es va detectar una "greu inseguretat jurídica" i es van detectar "limitacions desproporcionades" en relació a l'exercici del dret de reunió i manifestació.

135 agents i funcionaris investigats


De les 96 sol·licituds rebudes, Irídia ha assumit la representació d'un total de 14 casos, tres per situacions a l'espai públic i onze en context de privació de llibertat, als quals cal afegir-ne 46 més que tenen l'origen entre els any 2016 i 2019. D'aquesta manera, al llarg del 2020 l'organització ha portat 60 casos. Dels 46, 32 dels litigis tenen a veure amb el context d'exercici del dret a la llibertat d'expressió o manifestació (tretze en relació amb les càrregues de l'1-O), deu en context de detenció o privació de llibertat, tres amb l'espai públic i un per un desallotjament. Dels 46 casos oberts, tres es van tancar durant l'any passat. 

En total hi ha 135 agents investigats, dels quals 42 són dels Mossos, 74 de la Policia Nacional i sis de la Guàrdia Urbana, també nou funcionaris de presons i un membre de cossos de seguretat privada. Només en tres casos el cos policial ha dut a terme la identificació dels agents responsables. "Tenim un problema real de violència institucional al país", ha destacat Valldaura.

Pocs mecanismes d'identificació

Durant el 2020, dels 60 casos que ha portat l'organització, el 57 casos el cos de policia no ha identificat els responsables. "Manquen mecanismes de fiscalització i control als cossos policials", ha dit. En 31 dels 60 casos, la Fiscalia ha tingut un rol d'oposició o de defensa dels agents, i només el 3 ha tingut un rol actiu. En la resta, ha tingut un rol passiu. En 35 dels 60 casos que porta Irídia hi ha hagut en algun moment un arxiu provisional per part del jutge. D'aquests 35, en 24 l'Audiència Provincial ha reobert el procediment.

"Hi ha 135 agents investigats i manquen mecanismes d'identificació a l'administració pública i de justícia. Es deixa en el rol de la víctima tota la càrrega d'investigació", ha dit Franquesa. Per tant, el fet que hi hagi tants agents investigats, és gràcies al rol de l'acusació particular, no pas per interès dels propis agents, de la Fiscalia o del jutge.

Aquest "no-reconeixement" del dany que ha partit la víctima suposa una "re-victimització" per a les persones afectades, i té conseqüències psicològiques que se sumen a les que ja té la pròpia violència institucional. "La re-victimització genera indefensió, desesperança, culpa i por", ha detallat Elisenda Pradell, coordinadora de l'àrea psicosocial d'Irídia

Situacions "absolutament denigrants" als CIE

La pandèmia ha afectat especialment els CIE i per això l'informe hi ha fet un especial èmfasi. Durant l'any 2020, Irídia ha rebut sis denúncies contra agents de la policia Nacional encarregats de la custòdia al Centre per situacions de violència institucional. Això suposa un augment respecte l'any anterior, que se'n van atendre quatre. L'organització representa vuit casos de violència institucional en defensa de persones internes que relaten agressions físiques o tractes vexatoris per part dels agents. "És un espai on passen coses inexplicables. És la lògica de racisme institucional que perpetuen les institucions de l'Estat contra persones que emigren", ha dit Marta Bolinches, advocada d'Irídia.

La situació provocada per la pandèmia als CIE ha estat especialment preocupant. Segons Irídia, els aïllaments dels positius no s'han pogut fer en bones condicions i s'han donat situacions de persones aïllades en cel·les sense cap tipus de mobiliari ni serveis, tancades 24 hores totalment sols. "Són situacions absolutament denigrants", ha dit Bolinches. Algunes persones van arribar a autolesionar-se i van rebre agressions per part dels funcionaris que les custodiaven. Irídia denuncia també dificultats per exercir el dret de defensa en els casos d'agressions que es produeixen als CIE i dificultats per accedir als centres.'

Des de la plataforma Tanquem els CIE s'ha demanat el tancament d'aquests espais, la fi de les deportacions i la derogació de la llei d'estrangeria. "En plena pandèmia, els CIE haurien d'haver estat tancats i buits", ha afirmat Nati Oliveira.

Preocupació pels desnonaments

L'informe també alerta de l'ús "excessiu i desproporcionat" de la força en els desnonaments, que han continuat executant-se durant la situació de pandèmia i sovint afecten persones en situació d'"especial vulnerabilitat". Recorda, en aquest sentit, el cas d'una família amb menors desnonada per mitjà d'un ús especialment desproporcionat i abusiu de la força "que podria ser delictiva". També fa referència al cas de la Casa Buenos Aires de Vallvidrera, desallotjada l'octubre de l'any passat, en què agents de la Brimo no estaven ben identificats.

Informe sobre violència institucional 2020 - Irídia by edicio naciodigital on Scribd

 

Mostra el teu compromís amb NacióDigital.
Fes-te subscriptor per només 59,90€ a l'any, perquè és el moment de fer pinya.

Fes-te subscriptor

 

Participació