ERC insta Junts a «reformular» el Consell per la República en la recta final de les negociacions

La portaveu dels republicans, Marta Vilalta, sosté que l'òrgan presidit per Puigdemont "no és l'escull principal" en les converses i es mostra "convençuda" de tancar un pacte per a la investidura abans de divendres

La portaveu i secretària general adjunta d'ERC, Marta Vilalta, aquest dilluns
La portaveu i secretària general adjunta d'ERC, Marta Vilalta, aquest dilluns | ACN
22 de març del 2021
Actualitzat a les 14:42h
L'endemà del preacord anunciat amb la CUP per a la investidura de Pere Aragonès, que situa més pressió a Junts per assolir una entesa -un cop Laura Borràs ha anunciat que el ple es convocarà per divendres-, ERC ha recalcat quina és la seva posició en les negociacions, encallades pel paper que ha de tenir el Consell per la República, tal com avançar NacióDigital. Tot i que la portaveu dels republicans, Marta Vilalta, ha assegurat que l'òrgan presidit per Carles Puigdemont i liderat per Waterloo "no és l'escull principal" de les negociacions, sí que ha instat Junts a "reformular-lo" si ha de convertir-se en l'espai de "direcció col·legiada" de l'independentisme. "Cal donar-li una volta, reformular-lo, perquè ara mateix no aglutina totes les formacions independentistes", ha afirmat Vilalta. La CUP, per exemple, no en forma part.

El partit de Puigdemont voldria que el Consell per la República capitalitzés l'estratègia independentista fins al punt de ser l'espai de decisió de la relació amb Madrid, però ERC entén que els resultats electorals l'habiliten per demanar un organisme més neutre per assumir aquesta funció o, si no pot ser, repensar el funcionament del Consell. Ara mateix, les posicions són prou distants. "És un òrgan important, sobretot en la culminació del camí cap a la República catalana, perquè permet internacionalitzar de manera més directa el procés. És un òrgan interessant", ha dit Vilalta sobre el Consell per la República, en la línia del que també havia expressat Laura Vilagrà en una entrevista al program Cafè d'idees de TVE. La defensa tèbia de l'ens presidit per Puigdemont retrata la incomoditat d'ERC en aquesta carpeta. "La posició d'ERC no és nova", ha afegit la secretària general adjunta dels republicans en relació al parer sobre el Consell.

Vilalta ha defensat el preacord amb la CUP i s'ha mostrat segura que aquesta setmana el seu partit arribarà a un pacte amb Junts per poder celebrar el debat d'investidura d'Aragonès. "Aquesta setmana avançarem segur. Estem convençuts que tancarem aquest acord [amb Junts]. Tenim matisos diferents, però ens en sortirem", ha afirmat Vilalta. "Necessitem tots els vots de la majoria independentista", ha recalcat la portaveu dels republicans, que ha refusat concretar si el text pactat amb la CUP és assumible per Junts en els mateixos termes, per exemple, en relació a allò que afecta la conselleria d'Interior.

El preacord entre ERC i CUP, que haurà de ser ratificat dimecres per les bases dels anticapitalistes, estableix objectius en clau nacional, per bé que els terminis són difusos. "Ens comprometen a preparar les condicions necessàries al llarg de la legislatura per realitzar un nou embat democràtic, preferentment en forma de referèndum", fixa el pacte, que no és concloent en relació al referèndum. Al mateix temps, la formació que presideix Oriol Junqueras "manté l'aposta per un procés de negociació" que serveixi per "resoldre democràticament" el conflicte amb l'Estat. En el text, per tant, es descarta l'opció de la declaració unilateral d'independència i també s'evita posar data -com sí que vol Junts- el proper xoc amb l'Estat.

El preacord també inclou la suspensió de l'ús del foam fins que hi hagi un nou protocol i la posada en marxa d'una comissió parlamentària sobre l'ordre públic. Habitatge i salut són dues de les qüestions que l'entesa anunciada per ERC i la CUP considera urgents. En el primer cas, el compromís és aquest: "Impulsar una agenda legislativa catalana en matèria d'habitatge, i alhora, actualitzar els protocols per evitar desnonaments a persones en risc de vulnerabilitat". En clau de sanitat, àmbit que serà especialment rellevant per l'afectació de la pandèmia, l'acord passa per dedicar el 25% del pressupost del Departament de Salut a l'atenció primària.

ERC continua defensant la idea d'un Govern "fort" i "transversal", per bé que es preveu que la CUP només tingui un paper de soci parlamentari, si finalment hi ha investidura i es pot formar l'executiu. "Hauríem volgut el Govern més ampli possible i estem en condicions de treballar, en tot cas, per un Govern fort, que aglutini la majoria independentista", ha sentenciat Vilalta.