Què pensa l'establishment de l'ascens de Vox?

L'Institut Elcano alerta de l'impacte del partit d'extrema dreta en la polarització ideològica i la radicalització contra la immigració

Santiago Abascal, en un míting de Vox.
Santiago Abascal, en un míting de Vox. | Flickr Vox
22 de març del 2021
Actualitzat a les 18:35h
L'impacte de Vox en el debat polític i la radicalització que ha generat en aspectes sensibles com la immigració neguiteja l'establishment. Un dels termòmetres més precisos del que es respira a les elits és el Reial Institut Elcano, probablement el think tank especialitzat en temes estratègics més influent de l'Estat i el patronat del qual presideix el rei. En un informe titulat L'opinió pública davant la immigració i l'efecte de Vox, l'Institut Elcano alerta de l'increment de les "actituds negatives" sobre la immigració i assenyala la "polarització ideològica" que l'emergència de Vox està produint.

El document ha estat elaborat pels investigadors Carmen González -investigadora principal del centre- i Sebastian Rinken, de l'Institut d'Estudis Socials Avançats del CSIC. Els autors destaquen que Espanya és l'estat europeu que ha rebut més immigrants per càpita en el darrer segle i, tot i així, aquesta circumstància no s'ha expressat fins ara en un increment de les posicions hostils envers el fenomen de l'arribada de nouvinguts. Des del laboratori d'idees, se subratlla que Espanya ha estat una excepció en l'existència de partits amb un fort component "nativista" i xenòfob, que és un fet a gairebé tot Europa. Això fins al 2018, quan el partit Vox va ser decisiu pel canvi de govern a Andalusia i, un any més tard, va irrompre amb força al Congrés.

Per l'Institut Elcano, el "conflicte independentista" català ha tingut "més influència" que la immigració en els bons resultats electorals de Vox. Al mateix temps, relaciona l'ascens del partit de Santiago Abascal amb l'increment de les opinions negatives sobre la immigració a aprtir del que diuen les enquestes, majoritàriament del CIS i de l'Enquesta Social Europea (ESS). La darrera, d'octubre del 2020, anomenada EASIE (Explicant Actituds Assossegades envers els Immigrants), ha estat duta a terme per l'Institut d'Estudis Socials Avançats. Així, del 2017 al 2020, el percentatge dels que consideren la política migratòria com a "massa tolerant" s'ha incrementat del 28 al 35%.       

El think tank es resisteix a atribuir directament a Vox l'increment de l'opinió més negativa sobre la immigració, però sí que destaca que el partit ultra ha contribuït a que el corrent antiimmigratori s'hagi endurit en el segment del ciutadà que es considera de dretes o d'extrema dreta. Una franja en què fins a un 71% considera que la política imigratòria és "massa tolerant".

Elcano adverteix del fet que partits com Vox tinguin presència institucional dona "respectabilitat social" i fa "acceptables" opinions fins fa poc existien però no es manifestaven de manera explícita. L'informe de l'institut és un avís de la inqueitud existent en àmbits de l'Estat davant la creixent polarització social a la qual Vox ha contribuït.