Junts s'espolsa la pressió i evita garantir el suport a la investidura d'Aragonès

Prioritza un acord de legislatura amb ERC i la CUP que eviti que el Govern es converteixi en un "Dragon Khan"; Jordi Sànchez exposarà aquest dimarts les línies mestres en la recta final de la negociació

Elsa Artadi, en roda de premsa.
Elsa Artadi, en roda de premsa. | Junts
22 de març del 2021
Actualitzat a les 20:18h
L'equip negociador de Junts va conèixer ahir a la tarda el contingut del preacord al qual han arribat ERC i la CUP de cara a la investidura de Pere Aragonès. La formació de Carles Puigdemont ha reunit aquest dilluns la direcció i, a la sortida, Elsa Artadi s'ha espolsat la pressió generada per l'anunci de republicans i anticapitalistes. "L'objectiu és un acord de legislatura", ha assenyalat Artadi, que ha evitat valorar el contingut de l'entesa -assegura que desconeixen el detall de les propostes acordades- i ha evitat garantir el suport a Aragonès. "No podem definir el nostre vot", ha remarcat la portaveu de Junts, que ha indicat que tot està pendent de les reunions que hi ha d'haver en les properes hores i dies. El suport, si arriba, es decidirà a "l'últim moment".

"L'objectiu de Junts és un acord de legislatura. Ho hem dit nosaltres i també Aragonès les primeres setmanes després del 14-F. Ell demanava acord d'estabilitat, de legislatura, i també sobre pressupostos. En aquest sentit, estem d'acord. Fer un pacte per la investidura però que obri la porta a un Govern feble i que ho hagi de negociar tot no és senyal d'estabilitat. La voluntat és oferir, pactar, acordar aquests punts que donin estabilitat a la legislatura", ha apuntat l'exconsellera, que es perfila com a vicepresidenta i consellera d'Economia en cas que es formi un Govern entre ERC i Junts. Ara mateix, però, Artadi insisteix que "costa predir què passarà".

Aquest dimarts, això sí, serà Jordi Sànchez, secretari general del partit, qui fixi les línies mestres de cara a la negociació. Ho farà en una conferència que arriba després de les que ja han fet Aragonès -fa dues setmanes- i la CUP -la setmana passada-. La intenció de la formació de Puigdemont és pactar no només les qüestions del dia a dia de l'executiu o bé aspectes relacionats amb la repressió i el Parlament, sinó també l'estratègia a Madrid i la internacionalització del procés. Pel que fa al Consell per la República, que ERC insisteix a "reformular", Artadi ha dit que no és un organisme de Junts -el lidera Puigdemont-, sinó que es tracta d'una entitat "transversal".

La presidenta del Parlament, Laura Borràs, ha afirmat que divendres hi haurà debat a la cambra catalana. L'afirmació esvaeix els dubtes que havia sobrevolat la sessió. "Divendres hi haurà ple i hi haurà candidat, tinc l'obligació de convocar el ple d'investidura", ha afirmat Borràs en una entrevista a Els Matins de TV3. La presidenta del Parlament ha exposat que aquest dimarts començarà la ronda de consultes amb els grups per saber quin és el candidat que compta amb més suports. Salvador Illa també havia exposat la voluntat de sotmetre's a un debat d'investidura, tot i que no disposa dels suports necessaris ni se li presenten aliances viables per aconseguir-los.

És Borràs qui disposa del botó que activa el calendari de la legislatura. El reglament diu que el primer debat d'investidura s'ha de celebrar deu dies hàbils després de la constitució del Parlament, de manera que aquest termini venç aquest mateix divendres. La prioritat d'Aragonès és sortir investit en primera votació, gràcies als vots afirmatius de Junts i la CUP, però no li espera una setmana senzilla. De moment, disposa de l'aliança amb els anticapitalistes i continua negociant amb Junts, que no li ha garantit encara els vots, malgrat que els republicans sí que van votar Borràs per presidir el Parlament. El Consell per la República i l'òrgan que ha de liderar l'estratègia independentista són alguns dels esculls que separen els actuals socis de Govern.

Què diu el preacord?

El preacord ERC-CUP lliga amb el guió que van posar en marxa els republicans just l'endemà del 14-F. De fet, va arrencar les converses amb els anticapitalistes i la prioritat era tancar primer un acord amb ells per després pressionar Junts. En clau nacional, ERC i la CUP es "comprometen a preparar les condicions necessàries al llarg de la legislatura per realitzar un nou embat democràtic, preferentment en forma de referèndum". Al mateix temps, la formació que presideix Oriol Junqueras "manté l'aposta per un procés de negociació" que serveixi per "resoldre democràticament" el conflicte amb l'Estat. En el text, per tant, es descarta l'opció de la declaració unilateral d'independència i també s'evita calendaritzar -com sí que vol Junts- el proper xoc amb l'Estat.

Entre ERC i la CUP, al llarg de les últimes setmanes, s'havien creat fins a vuit grups de treball que s'havien dedicat a posar fil a l'argulla a les polítiques que haurà de liderar el futur Govern. Un dels aspectes en els quals hi ha hagut més debat és sobre la conselleria d'Interior, que ocuparan els republicans en cas que es posi en marxa l'executiu liderat per Aragonès. Els anticapitalistes reclamaven la dissolució de la Brigada Mòbil i que es prohibissin els projectils de foam que fan servir els Mossos d'Esquadra, i ERC es va comprometre a renovar la gestió de l'ordre públic a Catalunya sense que el seu presidenciable, fent equilibris, deixés de fer costat a la policia. El preacord estableix suspendre l'ús del foam fins que hi hagi un nou protocol i la posada en marxa d'una comissió parlamentària sobre l'ordre públic.

Habitatge i salut són dues de les qüestions que l'entesa anunciada per ERC considera urgents. En el primer cas, el compromís és aquest: "Impulsar una agenda legislativa catalana en matèria d'habitatge, i alhora, actualitzar els protocols per evitar desnonaments a persones en risc de vulnerabilitat". En clau de sanitat, àmbit que serà especialment rellevant per l'afectació de la pandèmia, l'acord passa per dedicar el 25% del pressupost del Departament de Salut a l'atenció primària. El contingut de l'entesa ha de ser validat per les bases d'ERC i també de la CUP. Els anticapitalistes el votaran de manera telemàtica i el resultat es farà públic aquest dijous.

L'acord va arribar una setmana i dos dies després que es posés en marxa el nou Parlament, liderat per Laura Borràs. A l'acord per la mesa s'hi va arribar després d'una negociació a última hora que va deixar tocades les relacions entre els tres grups: ERC li va retreure a Borràs no haver esmentat Roger Torrent en el discurs d'inici de legislatura -els republicans asseguren que s'havia pactat una intervenció "institucional" i consideren que va estar allunyada d'aquest precepte- i la CUP, que recelava del perfil de Borràs per la investigació oberta sobre el presumpte fraccionament de contractes quan dirigia la Institució de les Lletres Catalanes (ILC), es va abstenir en primera volta i va obligar a fer una segona votació en la qual només era necessària la majoria simple.