Borràs convocarà per divendres el debat d'investidura d'Aragonès

La presidenta del Parlament afirma que "té l'obligació" de promoure el ple i que aquest dimarts començarà la ronda de contactes amb els grups després del preacord ERC-CUP

La presidenta del Parlament, Laura Borràs
La presidenta del Parlament, Laura Borràs | Carlos Baglietto
22 de març del 2021
Actualitzat a la 13:56h
Després del preacord entre ERC i la CUP per a la investidura de Pere Aragonès -publicitat aquest diumenge al vespre-, la presidenta del Parlament, Laura Borràs, ha afirmat que divendres hi haurà debat a la cambra catalana. L'afirmació esvaeix els dubtes que havia sobrevolat la sessió. "Divendres hi haurà ple i hi haurà candidat, tinc l'obligació de convocar el ple d'investidura", ha afirmat Borràs en una entrevista a Els Matins de TV3. La presidenta del Parlament ha exposat que aquest dimarts començarà la ronda de consultes amb els grups per saber quin és el candidat que compta amb més suports. Salvador Illa també havia exposat la voluntat de sotmetre's a un debat d'investidura, tot i que no disposa dels suports necessaris ni se li presenten aliances viables per aconseguir-los.

És Borràs qui disposa del botó que activa el calendari de la legislatura. El reglament diu que el primer debat d'investidura s'ha de celebrar deu dies hàbils després de la constitució del Parlament, de manera que aquest termini venç aquest mateix divendres. La prioritat d'Aragonès és sortir investit en primera votació, gràcies als vots afirmatius de Junts i la CUP, però no li espera una setmana senzilla. De moment, disposa de l'aliança amb els anticapitalistes i continua negociant amb Junts, que no li ha garantit encara els vots, malgrat que els republicans si que van votar Borràs per presidir el Parlament.

Després de setmanes de negociacions, ERC va bastir un preacord amb la CUP. L'entesa entre republicans i anticapitalistes es produeix cinc dies abans que venci el primer termini pel debat sobre la tria d'Aragonès al Parlament i afegeix més pressió a Junts. L'estat de les negociacions entre els de Carles Puigdemont i ERC és delicat, en la mesura que no hi ha un acord sobre quin organisme ha de ser el que mani sobre l'estratègia independentista: Junts prefereix que ho faci el Consell per la República i els republicans proposen una direcció col·legiada de nova creació o bé una refundació profunda del Consell de Puigdemont. L'entesa anunciada, que ha estat confirmada per la CUP, ha de ser validada aquesta setmana pels òrgans interns del partit i els resultats es coneixeran dijous.

El preacord lliga amb el guió que va posar en marxa ERC just l'endemà de les eleccions. De fet, va arrencar les converses amb la CUP i la prioritat era tancar primer un acord amb ells per després pressionar Junts. En clau nacional, republicans i anticapitalistes es "comprometen a preparar les condicions necessàries al llarg de la legislatura per realitzar un nou embat democràtic, preferentment en forma de referèndum". Al mateix temps, la formació que presideix Oriol Junqueras "manté l'aposta per un procés de negociació" que serveixi per "resoldre democràticament" el conflicte amb l'Estat. En el text, per tant, es descarta l'opció de la declaració unilateral d'independència i també s'evita calendaritzar -com sí que vol Junts- el proper xoc amb l'Estat.

Entre ERC i la CUP, al llarg de les últimes setmanes, s'havien creat fins a vuit grups de treball que s'havien dedicat a posar fil a l'argulla a les polítiques que haurà de liderar el futur Govern. Un dels aspectes en els quals hi ha hagut més debat és sobre la conselleria d'Interior, que ocuparan els republicans en cas que es posi en marxa l'executiu liderat per Aragonès. Els anticapitalistes reclamaven la dissolució de la Brigada Mòbil i que es prohibissin els projectils de foam que fan servir els Mossos d'Esquadra, i ERC es va comprometre a renovar la gestió de l'ordre públic a Catalunya sense que el seu presidenciable, fent equilibris, deixés de fer costat a la policia. El preacord estableix suspendre l'ús del foam fins que hi hagi un nou protocol i la posada en marxa d'una comissió parlamentària sobre l'ordre públic.

Habitatge i salut són dues de les qüestions que l'entesa anunciada per ERC considera urgents. En el primer cas, el compromís és aquest: "Impulsar una agenda legislativa catalana en matèria d'habitatge, i alhora, actualitzar els protocols per evitar desnonaments a persones en risc de vulnerabilitat". En clau de sanitat, àmbit que serà especialment rellevant per l'afectació de la pandèmia, l'acord passa per dedicar el 25% del pressupost del Departament de Salut a l'atenció primària.

L'acord arriba una setmana i dos dies després que s'hagi posat en marxa el nou Parlament, liderat per Laura Borràs. A l'acord per la mesa s'hi va arribar després d'una negociació a última hora que va deixar tocades les relacions entre els tres grups: ERC li va retreure a Borràs no haver esmentat Roger Torrent en el discurs d'inici de legislatura -els republicans asseguren que s'havia pactat una intervenció "institucional" i consideren que va estar allunyada d'aquest precepte- i la CUP, que recelava del perfil de Borràs per la investigació oberta sobre el presumpte fraccionament de contractes quan dirigia la Institució de les Lletres Catalanes (ILC), es va abstenir en primera volta i va obligar a fer una segona votació en la qual només era necessària la majoria simple.