coronavirus

Argimon: «La política catalana fa molts anys que 'espanyoleja'»

El llibre "2 metges i 1 pandèmia. La vida i el que l'envolta" recull una conversa entre el secretari de Salut Pública i Jaume Padrós

per NacióDigital , 22 de març de 2021 a les 08:39 |
El secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon.
El secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon, sentencia en una conversa amb el president del Col·legi de Metges de Barcelona (CoMB), Jaume Padrós, recollida en el llibre 2 metges i 1 pandèmia. La vida i el que l'envolta (Símboleditors) que "la política catalana fa molts anys que espanyoleja". Ho diu en referència a la pèrdua de "capacitat d'entesa" i de "dialogar sense matisos".

Els dos doctors critiquen alguns aspectes de la política, com el fet que alguns que l'exerceixen només hagin estat polítics: "A la política espanyola i catalana, comencem a tenir polítics que no han treballat mai fora de la política", afirma Argimon. "No pot ser que una gran proporció dels governants i polítics del nostre país no hagi treballat mai fora de les estructures d'un partit polític o de l'administració pública", recalca Padrós.


El president del CoMB, que va ser diputat al Parlament per Convergència i Unió del 1989 al 1995, defensa la recerca de consensos en política i destaca els acords de la Llei d'Ordenació Sanitària de Catalunya (LOSC), aprovada el 1990. Tots dos critiquen el govern espanyol per "centrifugar" les decisions difícils de la pandèmia. Padrós, que ha demanat en diverses ocasions que l'executiu espanyol oferís més ajudes, afirma sentir-se "desconcertat" pel fet que el Govern es presti "a un desgast tan gran davant de la població". "El govern espanyol, en això, jo crec que sempre, en general, és molt més llest que tots nosaltres", opina Argimon.

En el llibre, Argimon explica que la gestió de la pandèmia "ha estat, en tot moment, molt complicada" i reconeix l'"element de soledat" en la presa de decisions "difícils". "S'han hagut d'anar reobrint determinades activitats econòmiques, malgrat que les xifres de contagis continuen sent elevades. I això calia explicar-ho apel·lant a la responsabilitat i la solidaritat. I ens ha fet veure que, malauradament, la vida té un preu".


Segons explica en el llibre, una conversa amb la periodista Gemma Bruna, una de les decisions que més va costar prendre a Argimon va ser tancar l'activitat econòmica en la segona onada davant de les dades d'incidència que li arribaven, ja que "no es tractava de deu dies, sinó de diverses setmanes" i "afectava moltes persones". "L'economia és salut, ens agradi o no. És a dir, la pitjor malaltia que té una societat (...) és la pobresa", afirma el secretari de Salut Pública.

El doctor Padrós elogia el lideratge d'Argimon al capdavant de la crisi del coronavirus: "Les teves explicacions no són només tècniques, i empatitzes amb els sectors que estan resultant més afectats per les mesures restrictives. Durant aquests mesos, algú ha dit de tu que hauries de ser conseller, però el que està clar és que, sense ser cap polític, has fet intervencions pròpies d'un president de la Generalitat. I quan vas haver de marxar, per culpa de la teva malaltia per coronavirus, vas crear un buit d'autoritat".


El secretari de Salut Pública i el president del CoMB reflexionen en més d'una ocasió sobre la comunicació de la pandèmia i coincideixen en la necessitat de tractar la ciutadania de forma adulta. A més, Argimon advoca per un debat científic permanent en els canals tradicionals especializats i no a través de les xarxes socials i lamenta que en la crisi sanitària hi ha hagut "molt missatge simplista. "Quan algú aporta solucions màgiques, ràpides i simples amb missatges breus i senzills, immediatament, li ho compren (...). Si la gestió de la pandèmia fos tan simple de resoldre, per què no s'apliquen aquestes solucions màgiques?".

Altres notícies que et poden interessar

 


 

Mostra el teu compromís amb NacióDigital.
Fes-te subscriptor per només 59,90€ a l'any, perquè és el moment de fer pinya.

Fes-te subscriptor

 

Participació