«La vampira de Barcelona», gran triomfadora dels Gaudí més atípics de la història

L'Acadèmia del Cinema Català premia "Las Niñas" amb quatre guardons i "My Mexican Bretzel" amb tres en una cerimònia àgil, autocrítica i amb una forta reivindicació a la feina pròpia del país

Lluis Danés i Núria Giménez, recollint els seus respectius guardons
Lluis Danés i Núria Giménez, recollint els seus respectius guardons | ACN
21 de març del 2021
Actualitzat el 22 de març a les 9:55h
Entre mascaretes, butaques buïdes de separació i la sintonia del Telenotícies de TV3, la vampira de Barcelona de Lluis Danés s'ha alçat com la pel·lícula triomfadora dels XIII Premis Gaudí. L'obra protagonitzada per Nora Navas i Roger Casamajor s'ha endut el premi a la Millor Pel·lícula i diversos guardons tècnics, sumant-ne fins a 5. Las Niñas de Pilar Palomero s'ha endut quatre guardons, inclosa la millor pel·lícula en llengua no catalana i millor direcció. Palomero ja va tenir un clar protagonisme en la gala dels Goya de la setmana passada.

Les principals estatuetes a les interpretacions se les han endut: Mario Casas, com a protogonista a No Matarás; Candela Penya per La boda de Rosa; Alberto Sanjuan per la seva interpretació secundària a Sentimental; i Verónica Echegui, també secundària, al film L'ofrena. Casas és l'únic que repeteix el guardó als Goya i als premis catalans gràcies a la pel·lícula dirigida per David Victori. Les dues nits d'ahir s'ha endut el guardó al Premi Especial del Públic a la Millor Pel·lícula. L'obra és un treball de final de grau de la Universitat Pompeu Fabra dirigida per dos debutants, Pau Cruanyes i Gerard Vidal, coescrita amb Eudald Valdi i Ignasi Àvila.

El Gaudí d'Honor l'ha rebut Carme Elías, una de les millors actrius de la història de Catalunya, amb una immensa filmografia a les seves espatlles. "Vull tenir un pensament amb les persones empresonades injustament per defensar un ideal", ha dit Elías en el seu discurs.  Vicky Peña i Claudia Pinto han presentat a Elías pel seu guardó d'honor. "Una actriu extraordinària. Amb una sensibilitat, dedicació, delicadesa i la força d'algú com ella l'hem vist al teatre, al doblatge, però sobretot al cinema", ha dit emocionada Peña. 

La cerimònia ha reivindicat el cinema català, les obres de creació d'aquest país, en una bateria de gags autoparòdics per posar en evidència el baix consum -i les problemàtiques arran de la pandèmia- de les pel·lícules catalanes. L'Acadèmia ha confiat enguany la producció de la cerimònia a El Terrat, que ja s'havia encarregat d'aquesta tasca en les edicions de 2013 i 2018. Un 30% d'aforament al CCIB del Fòrum de Barcelona ha permès aglutinar només 700 persones.
 

Javier Cámara i Willy Toledo, recollint el guardó d'Alberto Sanjuan Foto: ACN


Repassada crítica d'Isona Passola a les autoritats: "Tenim el dret de rodar en català"

"Els polítics a l'exili, represaliats i a la presó sempre estaran amb nosaltres. No vull passar l'oportunitat de carregar contra un Estat repressor. Visca la llibertat d'expressió i visca el cinema en català". Així ha acabat el seu últim discurs com a presidenta de l'Acadèmia del Cinema en Català Isona Passola, qui ha protagonitzat una forta crítica contra els responsables polítics.

"Estem en estat crític. Tenim pel·lícules amb pressupost molt baix i no podem competir. Queda molt lluny el temps en que anàvem al món amb les pel·lícules catalanes i en català", relatava Isona Passola en el seu discurs. Ha reblat una forta crítica a la situació que viu la industria del país. "Tenim el dret de rodar en català", es lamentava, després de destacar que és l'any en pitjor situació "després d'arrossegar molts anys difícils".

"TV3 s'ha fet vella. Té 40 anys, necessita tornar a apostar per produir pel·lícules en català. No només us ho agraïrem nosaltres, us ho agraïrà el país, perquè el país és una llengua", ha entomat Passola, que s'ha dirigit directament a Pere Aragonès i la presidenta del Parlament de Catalunya, Laura Borràs, presents a la gala. La directora de l'Acadèmia ha explicat que és el seu últim any al capdvant de la institució i de la responsabilitat dels Premis Gaudí. "Estic convençuda que el cinema català tornarà a marxar pel món amb orgull", ha desitjat Passola, qui també ha tingut un moment per recordar "tots els artistes represaliats".
 

Carme Elías recollint el Gaudí d'Honor Foto: ACN


Agilitat en una cerimònia carregada d'humor, autocrítica i reivindicació per l'obra pròpia

Andreu Buenafuente ha protagonitzat el monòleg humorístic principal, a mitja gala i de curta duració, fent broma sobre la gran capacitat de resistència del cinema català. "Menys per les sales de cinema, que no ens està anant del tot bé. Una gran oportunitat per Amancio Ortega", ha fet broma el presentador. Buenafuente ha volgut homenatjar Pepe Rubianes amb la reproducció d'una de les famoses actuacions de l'humorista.
 
La gala ha anat per feina i sense embuts, deixant de banda discursos inicials i en una clara aposta pels vídeos gravats amb la flor i nata de l'audiovisual català. La sintonia del Telenotícies -i el mateix espai informatiu de TV3- ha esdevingut protagonista per escurçar els discursos dels guanyadors. I no ha estat casualitat, ja que l'horari de tarda ha forçat la cerimònia a no estirar el temps perquè el TN, sinó, els passaria per sobre. La suposada aparició sorpresa de Josep Maria Mainat -exposada per ell mateix a Twitter- només s'ha reduït a un gag on a un doble li ha caigut una butaca al cap. Gag fet i endavant la gala.

Les presentadores, còmiques i guionistes Elisenda Carod, Elisenda Pineda i Charlie Pee han recordat la situació apocalíptica del cinema català. Una forta crítica a la baixa oferta de pel·lícules en llengua catalana a les sales del país, a més del descens en picat de la producció de Catalunya en comparació amb l'espanyola. Tot i el fosc panorama, han reivindicat que els Gaudí dels 2021 premia una majoria d'històries de persones racialitzades, LGTBIQ+ i, en paritat absoluta, una presència de dones en la categoria de Millor Pel·lícula i en direcció.

Rigoberta Bandini ha protagonitzat diversos dels millors moments musicals de la cerimònia. Primer ha fet una versió, al seu pur estil, del clàssic de Jaume Sisa, Qualsevol Nit Pot Sortir al Sol. 
  Maria Arnal ha fet una magnífica interpretació de Meteorit Ferit durant la cerimònia, en memòria de tots els professionals i totes aquelles persones del cinema català que han perdut la vida en l'últim any. Una sentida versió de la cantant que ha despertat les emocions de l'amfiteatre.
 
 
Palmarès XIII Premis Gaudí
MILLOR PEL·LÍCULA
"La vampira de Barcelona", de Lluis Danés

MILLOR PEL·LÍCULA EN LLENGUA NO CATALANA
"Las niñas", de Pilar Palomero

MILLOR DIRECCIÓ
Pilar Palomero, per "Las niñas"

MILLOR GUIÓ
Núria Giménez per "My Mexican Bretzel"

MILLOR PROTAGONISTA FEMENINA
Candela Peña per "La boda de Rosa"

MILLOR PROTAGONISTA MASCULÍ
Mario Casas per "No matarás"

MILLOR DIRECCIÓ DE PRODUCCIÓ
"Adú"

MILLOR PEL·LÍCULA DOCUMENTAL
"My Mexican Bretzel"

MILLOR CURTMETRATGE
"Ni oblit ni perdó"

MILLOR PEL·LÍCULA PER A TELEVISIÓ
"La mort de Guillem"

MILLOR DIRECCIÓ ARTÍSTICA
Lluis Danés per "La vampira de Barcelona"

MILLOR ACTRIU SECUNDÀRIA
Verónica Echegui "L'ofrena"

MILLOR ACTOR SECUNDARI
Alberto Sanjuan, per "Sentimental"

MILLOR MUNTATGE
"My Mexican Bretzel"

MILLOR MÚSICA ORIGINAL
El Niño de Elche per "Niños somos todos"

MILLOR FOTOGRAFIA
Daniela Cajías per "Las niñas"

MILLOR VESTUARI
"La vampira de Barcelona"

MILLOR SO
"Las niñas"

MILLORS EFECTES VISUALS
"La vampira de Barcelona"

MILLOR MAQUILLATGE I PERRUQUERIA
"La vampira de Barcelona"

MILLOR PEL·LÍCULA EUROPEA
"Sorry We Missed You" de Ken Loach

PREMI DEL PÚBLIC A LA MILLOR PEL·LÍCULA
"Les dues nits d'ahir"

GAUDÍ D'HONOR
Carme Elías