Els dubtes amb AstraZeneca multipliquen per cinc els catalans que rebutgen vacunar-se

La negativa es dispara especialment entre les dones i entre els menors de 65 anys i, en tres comarques, ja ho refusen més de la meitat dels possibles receptors

Mapa comarcal, en funció del rebuig a la vacuna durant la suspensió de la d'AstraZeneca.
Mapa comarcal, en funció del rebuig a la vacuna durant la suspensió de la d'AstraZeneca.
19 de març del 2021
Actualitzat el 20 de març a la 13:13h
Els darrers tres dies han estat els que més catalans que havien estat citats han rebutjat vacunar-se. Pràcticament una de cada deu persones que podien no ho han fet, des de l'endemà que s'anunciés la suspensió de la vacunació amb AstraZeneca per possibles contraindicacions, un fet que podria indicar que la confiança generada fins ara s'ha pogut esquerdar parcialment. Aquesta negativa afecta sobretot a les dones i al col·lectiu de menys de 65 anys, on els percentatges de rebuig han estat encara superiors.



En concret, un 9,6% dels citats per a la primera dosi no s'han vacunat entre dimarts i dijous, el major percentatge des que va començar el procés d'immunització, essent els anteriors tres dies consecutius amb més negatives els últims de gener, amb un molt inferior 6,2%. Igualment, durant el mes anterior a la suspensió de la vacuna, el rebuig havia estat de tan sols l'1,8%, de mitjana, més de cinc cops inferior als tres dies analitzats, segons les dades obertes del Departament de Salut.

L'impacte de la notícia hauria tingut més efecte entre les dones catalanes, tal com es pot observar en el gràfic inicial. Fins a mitjans de febrer, el rebuig a la vacuna era superior entre les dones, però aquest març ja eren els homes qui més es negaven a posar-se-la. En els darrers tres dies, però, el rebuig entre les dones s'ha enfilat fins a l'11,3%, mentre que, en el cas dels homes, ho fet fins al 7%.

Igualment, el canvi de tendència s'ha concentrat bàsicament entre els catalans de menys de 65 anys, com evidencia el gràfic inferior. En el col·lectiu de 75 anys i més, hi havia hagut pics de rebuig superiors el darrer mes -coincidint amb caps setmana- i, en el d'entre 65 i 74 anys, el rebuig fins i tot ha caigut els darrers dies. En canvi, la negativa a la vacuna en menors de 65 anys s'ha disparat d'una mitjana del 0,8% el darrer mes fins a un 10,9% aquests darreres tres dies, una xifra quasi 13 cops superior.



Els menors de 65 anys són precisament els teòrics receptors de la vacuna d'AstraZeneca -en concret, els menors de 55, tot i que les dades obertes només ofereixen els grups d'edat citats i un de menors de 15 anys amb pocs casos-, per bé que aquells que han rebutjat rebre'n la dosi ho haurien fet d'un altre fabricant després de la suspensió d'aquest. És probable que les notícies de possibles efectes secundaris hagin afectat en concret el col·lectiu més jove, malgrat no haver de rebre la vacuna sota lupa.

Tot i això, el Departament de Salut treu ferro d'aquestes dades i afirma que no són representatives ni significatives i que caldrà estar atents als propers dies, si es manté aquesta tendència o es recupera la confiança. Els dies previs a la suspensió, apunta una portaveu, no es va notar un augment del rebuig, malgrat que ja hi havia notícies de possibles efectes secundaris i, a més, la quantitat de negatives en termes absoluts no és elevada, precisament perquè els darrers dies s'han administrat sobretot segones dosis.

Efectivament, només 578 catalans han rebutjat vacunar-se entre dimarts i dijous, mentre que la setmana anterior en van ser 749. Tot i això, els tres dies esmentats de la setmana passada havien estat citades 47.687 persones per rebre la primera dosi, per tan sols 5.447 aquesta setmana, un fet que dispara la proporció de rebuig, malgrat que en termes absoluts sigui menor. En tot cas, aquesta negativa és majoritàriament per voluntat de la persona citada, però també pot ser perquè ja ha superat la malaltia els darrers tres mesos (en col·lectius essencials) o per contraindicacions (embaràs, lactància o reaccions adverses), per bé que difícilment aquests motius poden haver fet incrementar el rebuig de forma tan espontània i puntual.

Diferències territorials

L'impacte de la suspensió de la vacuna d'AstraZeneca també ha estat divers a nivell territorial i en vuit comarques no hi ha hagut ni una sola negativa a la primera dosi durant els darrers tres dies, especialment al Montsià, on se n'han administrat 113. Cal tenir en compte que les proporcions es poden distorsionar en comarques poc poblades i on s'han ofert poques vacunes en aquest període, però és com a mínim cridaner que 9 dels 13 citats a la Conca de Barberà hagin rebutjat la vacuna, com també 12 dels 20 al Moianès o 140 dels 249 al Bages, més de la meitat en els tres casos, i quasi la meitat al Berguedà (51 de 104). Al Moianès, de fet, només hi havia hagut 10 negatives en tot el mes anterior, menys que les 12 de només els darrers tres dies.
 
Nota sobre el mapa: Clicant al requadre inferior dret, s'amaga la llegenda. Picant sobre cada comarca, es desplega el seu nom, el nombre de persones citades per vacunar-se entre el 16 i el 18 de març, les que no ho han fet i el percentatge que representen, i les mateixes dades també per al mes anterior, entre el 14 de febrer i el 14 de març. Alerta: la desestimació és sobretot per rebuig voluntari, però també pot ser deguda a que s'ha superat la malaltia els darrers tres mesos o a contraindicacions. També es pot desplaçar o fer més o menys gran el zoom de la imatge.

Sigui com sigui, si s'analitza tot el procés de vacunació globalment, l'acceptació és molt més elevada del que preveien algunes enquestes fa uns mesos. Només 14.515 persones han rebutjat la primera dosi de les 659.636 a qui se'ls ha ofert, escassament el 2,2% del total. I analitzat a nivell setmanal, el darrer mes i mig la negativa rondava el 2% i l'última setmana ha crescut fins al 3,8%. Quasi el doble, però encara per sota de les xifres de finals de gener i principis de febrer, a l'entorn del 5%.



Durant els darrers dies, a més, el sistema sanitari s'ha centrat en administrar segones dosis, a l'espera que es concretés la disponibilitat i habilitació de vacunes per a les pròximes setmanes, especialment amb la represa de la d'AstraZeneca a partir de dimecres vinent. I en el cas de les segones dosis, el rebuig és ínfim, escassament del 0,07% d'aquells a qui se'ls ha ofert fins ara, després de constatar que la primera no els comporta conseqüències negatives.



Pel que fa al conjunt del procés de vacunació, també hi ha força diferències a nivell territorial. En concret, hi ha tres comarques amb un percentatge de rebuig superior al 5% des de l'inici a finals de desembre, la Garrotxa (5,7%), el Ripollès (5,3%) i la Noguera (5,1%), mentre que al Garraf (0,8%) no arriba ni a l'1% i és igualment molt baix a la Terra Alta (1,4%), el Baix Llobregat (1,5%), la Cerdanya (1,6%), el Vallès Oriental (1,7%) i el Barcelonès (1,7%), tal com es pot consultar al mapa inferior.
 
Nota sobre el mapa: Clicant al requadre inferior dret, s'amaga la llegenda. Picant sobre cada comarca, es desplega el seu nom i el nombre de vacunats, el de persones que han desestimat la vacuna i el percentatge que representen sobre aquells a qui se'ls ha ofert, amb dades del 19 de març. Alerta: la desestimació és sobretot per rebuig voluntari, però també pot ser deguda a que s'ha superat la malaltia els darrers tres mesos o a contraindicacions. També es pot desplaçar o fer més o menys gran el zoom de la imatge.