Isona Passola es converteix en la primera dona que presideix l'Ateneu Barcelonès

La productora i presidenta de l'Acadèmia del Cine Català substitueix l'historiador Jordi Casassas i obre una nova etapa en l'entitat, amb un equip renovat amb noms com Lluïsa Julià i Genís Roca

Isona Passola i la nova junta de l'Ateneu.
Isona Passola i la nova junta de l'Ateneu. | Ateneu
25 de març del 2021
Actualitzat a les 21:35h
Han hagut de passar prop de 160 anys perquè una dona presideixi l'Ateneu Barcelonès. La productora i presidenta de l'Acadèmia del Cine Català Isona Passola ha assumit aquest dijous la presidència de l'entitat cultural en una cerimònia en què el president sortint, l'historiador Jordi Casassas, li ha fet el traspàs de les claus de la casa. Passola va ser l'única candidata a les eleccions que es van convocar. La seva llista inclou personalitats com l'escriptora Lluïsa Julià com a vicepresidenta cultural i el tecnòleg Genís Roca com a vicepresident econòmic. 

Passola s'ha referit a la capacitat de l'Ateneu com a "far radiador" de la cultura i pol d'atracció de nou talent. La cineasta ha manifestat aquests dies la il·lusió que té de posar-se a treballar a l'Ateneu, on el seu pare, el productor cultural Ermengol Passola, la va fer sòcia quan ella només tenia 16 anys. La nova presidenta ha reconegut que es troba amb una situació econòmica difícil, però s'ha manifestat amb voluntat de "revertir" la situació.

Ha destacat la necessitat de potenciar l'Escola d'Escriptura de l'Ateneu, una major implicació de les associacions d'escriptors que tenen la seu a la casa, incorporar els joves a l'entitat i vincular l'Ateneu a tots els moviments vindicatius de la cultura catalana que s'estan produint en aquests moments. També s'ha proposat una major implicació de l'Ateneu en l'entorn associatiu de Ciutat Vella.


En una entrevista recent a NacióDigital, Isona Passola considerava que l'Ateneu Barcelonès és un centre amb moltes potencialitats i amb diversos punts forts, des de la seva biblioteca, una de les privades més rellevants d'Europa, a la producció de les seves activitats i el jardí romàntic.

La candidatura d'Isona passola portava com a lema "Reactivem l'Ateneu" i pren possessió després que la crisi pandèmica hagi afectat també la vida de l'entitat, que realitza en situacions de normalitat un mínim d'una activitat cultural al dia. La nova junta directiva és del tot nova i representa una nova etapa en la història de la casa. 

La presa de possessió de la nova presidenta té lloc dies després de la gala dels Gaudí, organitzades per l'Acadèmia del Cine Català. Precisament Passola abandonarà properament aquesta responsabilitat després de dos mandats complerts al capdavant. Va ser amb motiu de la gala que va reiterar el seu discurs crític i exigent amb la política de l'audiovisual, reclamant un esforç seriós per part del nou Govern per ajudar a la producció del cine en català.