Bárcenas dispara; Rajoy calla: el passat tòxic del PP

L'acusació de l'extresorer a l'expresident espanyol, que declararà com a testimoni a l'Audiència Nacional, com a responsable últim de l'operació Kitchen i beneficiari de la caixa B és una llosa per al partit i Casado

L'extresorer del PP Luis Bárcenas, en una imatge d'arxiu
L'extresorer del PP Luis Bárcenas, en una imatge d'arxiu | Europa Press
22 de març del 2021
Actualitzat a les 15:55h
Luis Bárcenas té la paraula i ho vol aprofitar per fer aflorar el passat tòxic del PP. L'extresorer del partit ha començat a explicar allò que sap i a posar noms i cognoms a les persones que hi havia darrere o es van beneficiar del finançament irregular de la formació durant anys. El judici dels anomenats "Papers de Bárcenas" -"s'haurien de dir els papers del PP", deia l'extresorer aquesta setmana al Congrés- avança i la setmana vinent declararan testimonis de pes, com els expresidents José María Aznar i Mariano Rajoy, i l'exsecretària general del PP María Dolores de Cospedal. Rajoy ha estat al punt de mira de Bárcenas aquestes últimes setmanes, però l'expresident del govern espanyol continua sense ser imputat i, per ara, recorre a una de les seves estratègies habituals: el silenci. 

Dimecres va arrencar la comissió d'investigació de l'operació Kitchen al Congrés dels Diputats. En aquesta causa, Bárcenas és la víctima. Ell mateix tirava d'ironia fa uns dies quan deia als diputats que aquesta era la realitat malgrat que això pogués "sorprendre" algú. L'extresorer va ser l'objectiu d'una trama espionatge ordenada, presumptament, per la cúpula del PP i del govern Rajoy a través del Ministeri de l'Interior de Jorge Fernández Díaz el 2013. Volien saber si Bárcenas tenia documentació que podia perjudicar el PP. Aquesta setmana, l'extresorer ha comparegut al Congrés per explicar-se i, malgrat no voler declarar perquè la causa es troba sota secret de sumari, va donar alguns detalls sucosos. 

Bárcenas, condemnat a 33 anys de presó pel cas Gürtel i acusat en el judici dels papers que porten el seu nom i que se celebra a l'Audiència Nacional, va aprofitar la compareixença per assenyalar de nou Rajoy i la cúpula del PP com a instigadors de la trama d'espionatge contra ell. "És una suposició, però així ho crec", va dir a preguntes dels diputats. Segons ell, Rajoy va ordenar a Fernández Díaz -imputat a la causa- activar l'operació Kitchen. La trama inclou xofers que fan d'espia a canvi d'entrar a la Policia Nacional, sacerdots falsos, segrestos i amenaces per destruir la documentació que l'extresorer posseïa i que prova l'existència de la caixa B -o "comptabilitat extracomptable", com diu Bárcenas- del PP. 

Fa unes setmanes, en seu judicial, Bárcenas ja va assenyalar directament Rajoy com a coneixedor i beneficiari de la caixa B. En comissió, l'extresorer va dir que va enregistrar l'expresident destruint els papers de la comptabilitat irregular del PP. I qui té aquesta gravació? "No ho sé, però la vaig enregistrar jo", va dir l'extresorer. L'operació va aconseguir l'objectiu de robar-li documents importants, que no va especificar. La gravació que involucraria Rajoy en la trama de la caixa B n'és un.

Els papers "són certs" i així ho acreditarà el judici 

Les causes que esquitxen Bárcenas estan entrellaçades. Per això va ser difícil determinar en comissió quines línies no es podien traspassar perquè feien referència a l'operació Kitchen, sota secret de sumari encara, i de què es podia parlar perquè era públic o ja s'havia dit en seu judicial per causes com la de la comptabilitat B o la Gürtel. En tot cas, Bárcenas ha assenyalat més vegades Rajoy, no només dimecres passat al Congrés. Poc abans del judici sobre la caixa B del partit, va ser clar: "Rajoy va triturar els papers de la caixa B sense saber que jo en guardava una còpia". En seu judicial va ratificar aquestes paraules.

Segons l'extresorer, Rajoy coneixia perfectament l'existència de la trama, que va ser dissenyada per l'anterior tresorer, Álvaro Lapuerta, mort el 2018. El sistema de finançament irregular funcionaria de manera institucionalitzada al PP des de 1982. Això vol dir, com van denunciar els diputats en la comissió del cas Kitchen, que la formació hauria concorregut "dopada" a totes les eleccions. Van rebre diners Rajoy, Cospedal, Federico Trillo, Rodrigo Rato, Pio García Escudero, Javier Arenas, entre d'altres dirigents. Tot consta en els "papers de Bárcenas". Al Congrés, l'extresorer va assegurar que "són completament certs" i que així ho acreditarà el judici que s'està celebrant a l'Audiència Nacional. 

El silenci de Rajoy té els dies comptats

Bárcenas ha parlat i ha assenyalat, entre d'altres, un nom clar: Mariano Rajoy. De moment no està imputat en cap causa relacionada amb el finançament irregular del PP, ni tampoc en l'operació Kitchen. El magistrat que investiga aquest darrer cas, Manuel García Castellón, exigeix discreció, però Bárcenas té ganes de parlar i ja s'ha posat a disposició del Congrés per donar més detalls quan pugui fer-ho. L'expresident del govern espanyol fa el que millor sap fer: deixar passar el temps, callar i confiar que tot se solucionarà.

Aquest silenci, però, té els dies comptats: dimecres declararà per videoconferència a l'Audiència Nacional com a testimoni. La setmana entrant també parlaran José María Aznar, Pio García Escudero, Francisco Álvarez Cascos, María Dolores de Cospedal, Rodrigo Rato o Federico Trillo, entre d'altres. El passat tòxic del PP, més present que mai. Una llosa per al partit i també per a Pablo Casado, perquè és plom a les ales.