Neix el sindicat dels sensellar per exigir solucions «definitives» a Barcelona i al Govern

El Sindicat de Persones Sense Llar de la capital demana un sostre per a qui viu al carrer i acabar amb les "ràtzies" policials

Roda de premsa a ala paça de Sant Jaume
Roda de premsa a ala paça de Sant Jaume | Andreu Merino
18 de març del 2021
Actualitzat a les 14:40h
El Sindicat de Persones Sense Llar de Barcelona s'ha presentat en societat aquest dijous en una roda de premsa a la plaça de Sant Jaume, amb la demanda de solucions "definitives" a l'Ajuntament i la Generalitat. Albert Gort, membre del col·lectiu, ha llegit el manifest fundacional, en què acusen les administracions de "deixar-los morir" de fred i de gana.

"Som persones de classe treballadors deixades de banda pel sistema capitalista. Ens han deixat sense res, ni tan sols un sostre", diu el manifest. El text recorda que l'esperança de vida entre les persones sense llar és de 20 anys menys que la mitjana i reclama a les administracions que destinin part dels més de 10.000 pisos buits que hi ha a la ciutat per contribuir a "erradicar" el sensellarisme. 

Arran de la pandèmia molts pisos turístics i hotels també han quedat buits, mentre el sindicat alerta que el context de Covid-19 ha "agreujat" la situació de qui viu al carrer o en un infrahabitatge. "Sempre hem estat els oblidats i cada cop som més", alerten. El col·lectiu assegura que des de l'esclat de la pandèmia, la quantitat de persones sense llar a Barcelona ha crescut un 22%.

L'objectiu del sindicat és "garantir" un sostre per a tothom. Consideren que les solucions "temporals" de l'Ajuntament són insuficients i consideren que les accions de la Generalitat per acabar amb el sensellarisme són "inexistents". La demanda de solucions coincideix amb l'arribada de la primavera, quan el consistori té previst tancar alguns dels recursos oberts per a persones que dormen al carrer durant el període de temperatures més fredes.

Per tot plegat, el col·lectiu demana una reunió amb el Govern i una altra amb l'Ajuntament -confiant que la interlocutora sigui l'alcaldessa, Ada Colau- i la creació d'una taula de treball amb entitats per buscar solucions conjuntament.

El sindicat farà arribar el manifest a les administracions, a qui també demanen posar fi a les "ràtzies" policials contra les persones estrangeres en situació irregular. En la darrera setmana almenys 20 persones han estat detingudes per no tenir papers en operatius conjunts de la Guàrdia Urbana, els Mossos d'Esquadra i la policia espanyola. Entre els sensesostre, molts estan en situació irregular i la llei d'estrangeria suposa un greuge més per a la seva situació de vulnerabilitat.
Arxivat a