Dones, maçons i resistents: les figures desconegudes de la història d'ERC

La trajectòria del partit que celebra els seus 90 anys mostra el mosaic de la Catalunya popular i republicana en què destaquen dirigents obreristes, intel·lectuals, feministes i lliurepensadors

Els conjurats de Prats de Molló a París.
Els conjurats de Prats de Molló a París. | Cedida per la Fundació Irla
20 de març del 2021
Actualitzat el 22 de març a les 8:11h
Fa 90 anys, el 19 de març del 1931, es clausurava la Conferència d'Esquerres Catalanes, que va donar lloc a la fundació d'Esquerra Republicana, un partit que governaria Catalunya els anys trenta durant la Segona República i la Guerra Civil. Del llegat històric d'ERC n'han emergit figures emblemàtiques com la d'en Francesc Macià i Lluís Companys, així com la dels altres presidents de la Generalitat, Josep Irla i Josep Tarradellas. Però una de les característiques d'ERC és que la seva és una història coral. Perquè el partit va ser des del seu inici una suma de grans forces socials. 

Per sota de les grans personalitats i de noms rellevants, de Ventura i Gassol a Carles Pi Sunyer, de Rovira i Virgili a Víctor Torres o Heribert Barrera, hi ha molts noms que van contribuir a construir la història d'ERC i de la Catalunya republicana. Alguns de ben poc coneguts, d'altres de reconeguts en el seu àmbit però sense que se sàpiguen tant els seus vincles amb ERC. Aquí us oferim un breu perfil d'alguns d'aquests "desconeguts" que van forjar la història d'Esquerra i de Catalunya.     

Arxivat a