Pintades de protesta en centres de serveis socials de Barcelona en plena allau de petició d'ajudes

L'Ajuntament de Barcelona assegura que els incidents no han afectat el funcionament dels serveis

18 de març del 2021
Actualitzat a les 12:41h
Pintada en un centre de serveis socials
Pintada en un centre de serveis socials | Cedida
En els últims tres dies l'Ajuntament de Barcelona ha detectat pintades de protesta i llançament de pintura en cinc centres de serveis socials de la ciutat a Camp d’en Grassot, Sant Gervasi, Guineueta, Porta i Les Corts, segons han confirmat fonts oficials del consistori a NacióDigital.

En algunes de les pintades que s'han fet a les parets dels centres s'hi pot llegir la inscripció "Ja no aguantem més" o "hem vingut sense cita". Aquests fets arriben en un context d'allau de peticions d'ajuda a causa de la pandèmia. Una de les primeres conseqüències d'aquesta situació és el col·lapse que pateixen alguns dels bancs d'aliments on l'Ajuntament deriva usuaris.

Els serveis socials, la competència dels quals és compartida entre l'Ajuntament i la Generalitat a través d'un consorci, van atendre l’any 2020 un total de 88.375 persones, un 11% més que el 2019. Es tracta d'un màxim històric provocat per la pandèmia i un 32% dels usuaris atesos a partir del març no havien demanat ajuda abans. 

Les fonts municipals consultades asseguren que els desperfectes en els centres de serveis socials s’han produït de matinada, fora de l’horari d’atenció habitual i en cap cas han interromput el normal funcionament dels espais.

La pandèmia ha portat al límit els bancs d'aliments que treballen amb l'Ajuntament però el model d'ajudes alimentàries als veïns fa temps que és qüestionat, a Barcelona i arreu del país. El Consell de Ciutat és el màxim òrgan de participació ciutadana a la capital i compta amb la participació de diverses entitats.

Ja el 2013, un informe de l'òrgan demanava acabar amb l'assistencialisme i prioritzar les polítiques d'inclusió social. El 2019, un altre informe del Consell de Ciutat insistia en la necessitat de fer més "accessible i assequible" una alimentació adequada i saludable, en un marc d'impuls de la "política alimentària" a la ciutat.

 
Arxivat a