Les 20 sèries i pel·lícules imprescindibles de Filmin

Les obres úniques de Filmin: des dels clàssics de Hollywood fins a les millors sèries europees i el cinema internacional

Repàs als continguts imprescindibles de Filmin
Repàs als continguts imprescindibles de Filmin | Adrià Costa
02 de maig del 2021
Actualitzat el 21 de maig a les 17:43h
Filmin és la plataforma preferida pels amants del cinema en la seva màxima esplendor i riquesa. La plataforma d'streaming catalana ofereix desenes i desenes de col·leccions específiques, col·laboracions amb festivals i contingut en exclusiva tant en sèries com en clàssics indiscutibles.
 
A continuació, us oferim les 20 sèries, minisèries, documentals i pel·lícules imprescindibles de Filmin. Des dels clàssics de Hollywood amb Billy Wilder, Otto Preminger o Alfred Hitchcock fins a les millors sèries europees del moment i el cinema internacional.
 

 

1. Climax (pel·lícula)



Fitxa tècnica
Direcció: Gaspar Noé
Any: 2018
Repartiment: Sofia Boutella, Romain Guillermic, Souheila Yacoub, Kiddy Smile, Claude Gajan Maull, Giselle Palmer, Taylor Kastle, Thea Carla Schott, entre d'altres.
Gènere: Drama | Thriller

Sinopsi. A mitjans dels 90, uns joves ballarins fan la seva última coreografia i després celebren una festa al voltant d'una gran font de sangria. Aviat, l'atmosfera es torna elèctrica i una estranya bogeria dels atraparà tota la nit. Els sembla obvi que han estat drogats, però no saben per qui o per què.

 

2. Lazzaro felice (pel·lícula)



Fitxa tècnica
Direcció: Alice Rohrwacher
Any: 2018
Repartiment: Adriano Tardiolo, Alba Rohrwacher, Agnese Graziani, Luca Chikovani, Sergi López, Natalino Balasso, Tommaso Ragno, Nicoletta Braschi, Leonardo Nigro
Gènere: Drama rural

Sinopsi. Lazzaro, un jove camperol d'excepcional bondat, viu a La Inviolata, un llogaret que ha romàs allunyada de el món i és controlada per la Marquesa Alfonsina de Lluna. Allà, la vida dels camperols no ha canviat mai, són explotats i, al seu torn, abusen de la bondat de Lazzaro. Un estiu, es fa amic de Tancredi, el fill de la Marquesa. Entre ells sorgeix una amistat tan preciosa que farà viatjar a Lazzaro a través del temps i el portarà a conèixer el món modern.

 

3. L'effondrement (minisèrie)



Fitxa tècnica
Direcció: Jérémy Bernard, Guillaume Desjardins, Bastien Ughetto
Any: 2019
Repartiment: Bellamine Abdelmalek, Lubna Azabal, Lola Burbail, Thibault de Montalembert, Audrey Fleurot, Samir Guesmi, Claire Guillon, Caroline Piette, Philippe Rebbot, Pierre Rousselet, Bastien Ughetto
Gènere: Thriller | Drama | Supervivència 
Temporades: 1
Capítols totals: 8

Sinopsi. Una sèrie que ha encaixat com un terrorífic guant en la situació actual. Sense cap previsió, durant el novembre de 2019 ja apuntava a ser una de les sèries del 2020 quan s'estrenés. En plena pandèmia de coronavirus, la minisèrie francesa va ser un impacte mediàtic, qualitatiu i un exercici de crítica social impressionant. Els vuit capítols, en vuit situacions diferents, mostren el col·lapse de la societat actual.

 

4. I, Tonya (pel·lícula)


Fitxa tècnica
Direcció: Craig Gillespie
Any: 2017
Repartiment: Margot Robbie, Sebastian Stan, Allison Janney, Caitlin Carver, Julianne Nicholson, Bojana Novakovic, Mckenna Grace, Paul Walter Hauser, Bobby Cannavale, entre d'altres.
Gènere: Drama | Biogràfic | Patinatge

Sinopsi. La història de la patinadora Tonya Harding va protagonitzar desenes de portades als mitjans sensacionalistes dels Estats Units. Els seus orígens, la seva carrera, els Jocs Olímpics i els casos escabrosos que van destruir bona part del seu llegat. El film és un recorregut dinàmic, molt ben construït, amb dues impresionants actuacions d'Allison Janney i Margot Robbie que enlluernen la pantalla cada vegada que surten per separat, però creen càtedra cada vegada que surten plegades.

 

5. Rope (pel·lícula)



Fitxa tècnica
Direcció: Alfred Hitchcock
Any: 1948
Repartiment: James Stewart, John Dall, Farley Granger, Cedric Hardwicke, Joan Chandler, Douglas Dick, Constance Collier, Dick Hogan
Gènere: Intriga

Sinopsi. A casa de dos estudiants van arribant els convidats a una mena de festa de fi de curs. El convidat que més temen és el seu tutor i professor, un astut criminòleg que sosté que el crim perfecte no existeix, encara que ells s'han proposat demostrar el contrari. Cada vegada que entra algú, es posen més nerviosos. La situació és clara: tenen un cadàver sota la taula.

 

6. Leviafan (pel·lícula)



Fitxa tècnica
Direcció: Andrey Zvyagintsev
Any: 2014
Repartiment: Aleksey Serebryakov, Vladimir Vdovichenkov, Elena Lyadova, Anna Ukolova, Roman Madyanov, Lesya Kudryashova, Aleksey Rozin, Sergey Pokhodaev
Gènere: Drama | Crisi del 2008

Sinopsi. Reconeguda internacionalment sent nominada als Oscar i premiada al Festival de Cannes. Kolia viu en un poblet a la vora d'el mar de Barents, a nord de Rússia. Té un taller mecànic a la banda de casa seva, on viu amb la seva jove esposa, Lylia, i el seu fill Romka, fruit d'una unió anterior. L'alcalde de la vila, Vadim Sergeyich, desitja apropiar-se de el terreny de Kolia, de casa i el seu taller per realitzar els seus projectes.

 

7. The Apartment (pel·lícula)



Fitxa tècnica
Direcció: Billy Wilder
Any: 1960
Repartiment: Jack Lemmon, Shirley MacLaine, Fred MacMurray, Ray Walston, Edie Adams, Jack Kruschen, Joan Shawlee, Hope Holiday, David Lewis, entre d'altres.
Gènere: Comèdia | Drama | Romàntica

Sinopsi. Una obra mestra de la comèdia melodramàtica, una radiografia magnífica d'una època on els Estats Units se situaven en la cúspide d'occident a la vegada que en la seva major decadència de valors com a societat. Wilder explica la història d'un simple oficinista (Lemmon) que cada nit es ven la dignitat en entregar les claus del seu apartament perquè l'utilitzin altres. Es mou entre l'afabilitat, l'amabilitat i la tendresa d'un personatge que pateix el fet de ser utilitzat pels altres.

 

8. Press (minisèrie)



Fitxa tècnica
Direcció: Mike Bartlett, Tom Vaughan
Any: 2018
Repartiment: Ben Chaplin, Charlotte Riley, Priyanga Burford, Sujaya Dasgupta, David Suchet, Al Weaver, Ellie Kendrick, Bern Collaco, entre d'altres.
Gènere: Drama | Periodisme
Temporades: 1
Capítols totals: 6

Sinopsi. En un mercat col·lapsat de sèries fantàstiques, de ciència-ficció o dramàtiques, aquesta petita joia de la BBC mostra les veritables mancances (i alguna fortalesa) del periodisme del segle XXI. Com tractarien el cas dos mitjans de comunicació completament diferents, i amb idees molt oposades sobre l'ètica periodística? Aquest és el paissatge d'una sèrie que busca mostrar l'espectador com de fàcil és recrear-se en la porqueria i quantes dificultats passen els que exerceixen un periodisme honest.

 

9. All Creatures Great and Small (minisèrie)



Fitxa tècnica
Direcció: Andy Hay, Metin Hüseyin, Brian Percival
Any: 2020
Repartiment:  Nicholas Ralph, Anna Madeley, Samuel West, Rachel Shenton, Callum Woodhouse, Alexis Platt, Nigel Betts, Philip Gascoyne, Mark Noble, Imogen Clawson, entre d'altres.
Gènere: 
Temporades: 1
Capítols totals: 6

Sinopsi. Una afable història per a reconciliar-se amb el món, amb les sèries britàniques i l'amor amb la natura. Channel 5 ha recuperat la meravellosa sèrie que va triomfar al Regne Unit entre els anys 80 i 90 en un format de minisèrie que serà la delícia pels qui van poder l'original i un descobriment encantador pels nouvinguts.

 

10. Anatomy of a Murder (pel·lícula)



Fitxa tècnica
Direcció: Otto Preminger
Any: 1959
Repartiment: James Stewart, Lee Remick, Ben Gazzara, Arthur O'Connell, George C. Scott, Eve Arden, Kathryn Grant, Joseph N. Welch, Duke Ellington
Gènere: Drama judicial

Sinopsi. Frederick Manion, un tinent de l'exèrcit, assassina fredament a el presumpte violador de la seva dona. Ella contracta com a advocat defensor a Paul Biegler, un honrat home de lleis. Durant el judici es reflectiran tot tipus d'emocions i passions, des de la gelosia fins a la ràbia. Una de les grans obres magnes d'Otto Preminger, un dels millors directors de la indústria de Hollywood clàssica.

 

11. The Hunt (pel·lícula)



Fitxa tècnica
Direcció: Thomas Vinterberg
Any: 2012
Repartiment: Mads Mikkelsen, Thomas Bo Larsen, Annika Wedderkopp, Alexandra Rapaport, Anne Louise Hassing, Lars Ranthe, Lasse Fogelstrøm, Susse Wold, Ole Dupont, Sebastian Bull Sarning
Gènere: Drama

Sinopsi. Un home és acusat injustament d'un delicte d'abusos sexuals que no ha comès. El film de Thomas Vinterberg s'endinsa en els racons més foscos de la humanitat, de l'assetjament social davant d'una mentida que es converteix en veritat i en les conseqüències que comporta. La interpretació de Mads Mikkelsen és brillant.

 

12. Halt and Catch Fire (sèrie)



Fitxa tècnica
Direcció: Christopher Cantwell i Christopher C. Rogers
Any: 2014
Repartiment: Lee Pace, Scoot McNairy, Mackenzie Davis, Kerry Bishé, Toby Huss, Eric Goins, Bianca Malinowsk, Alana Cavanaugh, Scott Michael Foster, Morgan Hinkleman, August Emerson, Peter den Boer, Annabeth Gish, entre d'altres.
Gènere: Drama | Internet | Informàtica | Anys 80
Temporades: 4
Capítols totals: 40

Sinopsi. Poques sèries, per no dir cap, tracta l'auge de la informàtica d'una manera tan apassionada, amb una trama ben construïda i uns personatges molt ben desenvolupats. Diversos visionaris i enginyers són els conductors de la trama que aborda els inicis dels anys 80, on els ordinadors comencen a ser una eina de grans beneficis. El dilema, el que pateix l'ésser humà cada cert temps davant el progrés: renovar-se o morir.

 

13. Incendies (pel·lícula)



Fitxa tècnica
Direcció: Denis Villeneuve
Any: 2010
Repartiment: Lubna Azabal, Mélissa Désormeaux-Poulin, Maxim Gaudette, Rémy Girard, Abdelghafour Elaaziz, Allen Altman, Mohamed Majd, entre d'altres.
Gènere: Drama | Thriller

Sinopsi. Basada en una obra de teatre del dramaturg Wajdi Mouawad, explica la història de dos germans bessons que no volen saber res de la seva mare. En el moment de la seva mort, els deixa un testament que els insta a entregar dues cartes: una al pare que creien mort i l'altre a un germà que no sabien que tenien.

 

14. Utopia (sèrie)



Fitxa tècnica
Direcció: Dennis Kelly, Marc Munden, Alex Garcia Lopez, Wayne Yip
Any: 2013
Repartiment: Nathan Stewart-Jarrett, Alexandra Roach, Neil Maskell, Michael Smiley, Paul Higgins, Oliver Woollford, Geraldine James, Adeel Akhtar, entre d'altres.
Gènere: Thriller | Comèdia | Drama | Ciència-ficció
Temporades: 2
Capítols totals: 12

Sinopsi. Cinc amants dels còmics es coneixen a través d'internet i es posen d'acord per trobar-se. S'han fet amb el manuscrit original d'una novel·la gràfica de culte: The Utopia Experiments. Segons han pogut saber, l'autor, que era un maniacodepressiu, coneix els secrets de les catàstrofes més terribles de la planeta. A partir d'aquesta premisa la sèrie, una de les millors expressions surrealistes de la passada dècada, avança a través de misteris únics en el món de les sèries i la televisió.

 

15. Agatha Christie's Poirot (Sèrie)



Fitxa tècnica
Direcció: Edward Bennett, Renny Rye, Andrew Grieve, Richard Spence, Ross Devenish, Brian Farnham, Andrew Piddington, entre d'altres.
Any: 1989-2013
Repartiment: David Suchet, Hugh Fraser, Philip Jackson, Pauline Moran, David Yelland, Richard Bebb, George Little, Laurence Richardson.
Gènere: Intriga | Adaptació d'Agatha Christie
Temporades: 13
Capítols totals: 70

Sinopsi. Un dels detectius més famosos de tots els temps, en una de les millors adaptacions televisives sobre el personatge creat per Agatha Christie. Una extensa, acurada, detallista i brillantment executada sèrie sobre els casos d'Hercules Poirot.

 

16. Ran (pel·lícula)



Fitxa tècnica
Direcció: Akira Kurosawa
Any: 1985
Repartiment: Tatsuya Nakadai, Akira Terao, Jinpachi Nezu, Pîtâ, Mieko Harada, Masayuki Yui, Daisuke Ryû, Yoshiko Miyazaki, Hisashi Igawa, Kazuo Katô, Norio Matsui, Kenji Kodama, Toshiya Ito, Mansai Nomura, entre d'altres.
Gènere: Drama | Bèl·lic | Japó feudal | Adaptació de William Shakespeare

Sinopsi. Basada en l'obra de William Shakespeare El rei Lear i adaptada a Japó medieval de segle XVI, l'obra mestra d'Akira Kurosawa narra la història de l'poderós Hidetora Ichimonji que, vell i cansat, decideix abdicar i passar el poder als seus tres fills.

 

17. Estiu 1993 (pel·lícula)



Fitxa tècnica
Direcció: Carla Simón
Any: 2017
Repartiment: Laia Artigas, Bruna Cusí, David Verdaguer, María Paula Robles, Paula Blanco, Etna Campillo, Jordi Figueras, Dolores Fortis, entre d'altres.
Gènere: Drama 

Sinopsi. Simón ofereix una obra que emociona, que estremeix i que manté asseguts a la cadira els espectadors mentre dura, sense caure en tòpics lacrimògens o en efectismes barats. Explica com la Frida (esplèndida Laia Artigas) viu el primer estiu sense la seva mare, que acaba de morir. Una nena de sis anys que haurà d'entomar el trànsit difícil cap a una nova vida. Basada en la història real de la directora.

 

18. La infamia (minisèrie)



Fitxa tècnica
Direcció: Philippa Lowthorpe
Any: 2017
Repartiment: Maxine Peake, Lesley Sharp, Molly Windsor, Ria Zmitrowicz, Liv Hill, Paul Kaye, Rupert Procter, Antonio Aakeel, Ross Anderson, Jill Halfpenny, Wasim Zakir, Simon Nagra, Naomi Radcliffe, Jason Hughes, entre d'altres.
Gènere: Drama | Abusos sexuals | Feminisme
Temporades: 1
Capítols totals: 3

Sinopsi. Basada en la història real de tres noies joves que van ser víctimes d'abusos sexuals i prostituïdes per homes pakistanesos britànics a Rochdale. La sèrie exposa el fracàs de les autoritats per fer alguna cosa al respecte i la confrontació amb els prejudicis racials.

 

19. La escopeta nacional (pel·lícula)



Fitxa tècnica
Direcció: Luis Garcia Berlanga
Any: 1978
Repartiment: José Sazatornil, Luis Escobar, Antonio Ferrandis, José Luis López Vázquez, Rafael Alonso, Agustín González, Mónica Randall, Laly Soldevila, Félix Rotaeta, entre d'altres.
Gènere: Comèdia negra

Sinopsi. Una de les millors obres (sinó la millor) de la parella de guionistes Rafael Azcona i Luis Garcia Berlanga, aquest últim també director. Un retrat satíric, àcid i molt dur amb l'Espanya resultant de quaranta anys de franquisme. Un fabricant català de porters electrònics viatja a Madrid, acompanyat del seu amant, per assistir a una cacera que ell mateix ha organitzat. El que pretén és relacionar-se amb gent de l'alta societat espanyola per promocionar el seu negoci. A la finca de el marquès de Leguineche coneix a diversos personatges i viu multitud de situacions tan absurdes com absurdes.

 

20. Når støvet har lagt sig (sèrie)



Fitxa tècnica
Direcció: Milad Alami, Iram Haq, Jeanette Nordahl
Any: 2020
Repartiment: Jakob Ulrik Lohmann, Karen-Lise Mynster, Peter Christoffersen, Arian Kashef, Henning Jensen, Viola Martinsen, Filippa Suenson, Katinka Lærke Petersen, Elias Budde Christensen, Amany Turk, Rikke Bilde, entre d'altres.
Gènere: Drama | Terrorisme
Temporades: 1
Capítols totals: 10

Sinopsi. Les vides de vuit personatges s'entrellacen després que un salvatge atemptat terrorista sacsegi la ciutat de Copenhaguen. Amb un impressionant 42% de share durant la seva emissió a Dinamarca, aquesta sèrie, creada per la nominada a l'Oscar Dorte Warnøe Høgh i Anada Maria Rydén, és un dels últims èxits de la televisió escandinava.