Bárcenas diu al Congrés que Rajoy va ordenar a Fernández Díaz activar l'operació Kitchen

L'extresorer del PP admet haver enregistrat l'expresident del govern espanyol destruint documentació sobre la comptabilitat B del partit

Jorge Fernádez Díaz i Mariano Rajoy, en una imatge d'arxiu
Jorge Fernádez Díaz i Mariano Rajoy, en una imatge d'arxiu | Europa Press
17 de març del 2021
Actualitzat a les 18:12h
L'extresorer del PP Luis Bárcenas s'ha acollit al dret de no declarar a la comissió d'investigació de l'operació Kitchen que avui ha començat al Congrés dels Diputats. Tot i així, Bárcenas sí que ha donat alguns detalls sobre el paper de l'expresident del govern espanyol Mariano Rajoy i la cúpula del PP a l'hora d'activar aquesta operació d'espionatge contra ell per descobrir si tenia documentació sobre el finançament irregular de la formació. Després de resoldre els greus problemes tècnics, Bárcenas ha afirmat que Rajoy va ordenar a l'exministre de l'Interior Jorge Fernández Díaz activar l'operació Kitchen. 

A preguntes del portaveu del PSOE Felipe Sicilia, Bárcenas ha dit en un principi que no volia declarar perquè la causa de la Kitchen -de la qual ell n'és la víctima- es troba sota secret de sumari i ell és "el primer interessat" en aconseguir que s'esclareixi tot i no "perjudicar-la". Bárcenas també ha reconegut que va enregistrar Rajoy destruint documentació compromesa de la comptabilitat B de la formació. La seva és la primera declaració de la trentena que hi ha previstes en els pròxims dies per determinar si el govern de Mariano Rajoy va utilitzar recursos públics de manera il·legal per espiar l'extresorer per saber si tenia material que provaria l'existència d'una caixa B al PP. 

El portaveu del PP, Luis Santamaría, ha repassat els casos de corrupció de tots els partits que ara acusen els populars -els GAL, els ERE d'Andalusia, el cas de Núria Marín, el 3%, les investigacions de Podem, el cas de Laura Borràs, entre d'altres- i no ha fet cap pregunta a Bárcenas amb l'argument que la causa està sota secret de sumari i per preservar el dret de presumpció d'innocència de l'extresorer. També ha retret a la comissió que han utilitzat aquesta eina per motius polítics i l'han convertida en una "causa general contra el PP".

La tensió ha augmentat durant la intervenció de la portaveu de Vox, Macarena Olona, que ha criticat que Bárcenas hagi respost a les preguntes del PSOE però no a les seves. La diputada ultra ha fet referència l'existència de 50 milions d'euros a Suïssa, cosa que Bárcenas ha negat i ha qualificat d'"imbecilitat". Olona ha acusat l'extresorer del PP de voler ocultar informació i no col·laborar amb la justícia, i ha insinuat un pacte per aconseguir beneficis penitenciaris. Bárcenas ha obtingut un permís de dotze dies del jutjat de vigilància penitenciària, que també li ha denegat el tercer grau i l'aplicació de l'article 100.2. 

El portaveu de Podem, Pablo Echenique, ha criticat que el PP s'hagi presentat "dopat" a totes les eleccions espanyoles gràcies a la comptabilitat B. Ha preguntat a Bárcenas si entre el material robat en el marc de la Kitchen hi havia proves que confirmessin la trama de finançament irregular i si les donacions dels empresaris al PP eren a canvi de l'adjudicació de contractes. "Ho he respost en seu judicial i no puc respondre", ha dit l'extresorer popular. Bárcenas també ha negat "cap acord" amb el PP per no dir res i evitar que la seva esposa, Rosalía Iglesias, entrés a la presó, però ha admès que l'advocat Javier Iglesias li va dir que si "callava" el seu cas acabaria anul·lat. "Això va ser així", ha dit. A preguntes d'Echenique ha dit que no li consta que cap periodista hagi publicat "falsedats" contra ell o favorables al PP. 

El PP li va oferir diners com a "indemnització" 

A preguntes del portaveu d'ERC, Gabriel Rufián, Bárcenas ha evitat dir si se sent "traït" i ha assegurat que és a la presó per haver comès delictes fiscal i no per culpa de la cúpula del PP. L'extresorer ha dit que hi ha una gravació de Rajoy acceptant diners de la comptabilitat B del PP, però que desconeix on és. També ha dit que no ha negociat amb el PP la no entrada a la presó de la seva esposa, que es troba també empresonada per delictes fiscals. Bárcenas ha dit que l'excomissari Villarejo no li va demanar res per fer-li xantatge, tot i que va fer un cafè amb ell "sense saber que era ell". Ha admès que el PP li va oferir diners per "indemnitzacions" i Rufián li ha recordat que no pot mentir.

L'extresorer ha dit que no se sent perseguit ni espiat pel PP, però ha dit que "creu" que la cúpula del PP de Rajoy i del Ministeri de l'Interior va ordenar que un capella "fals" entrés a casa seva per buscar informació i segrestar la seva família. També ha dit que "persones del Ministeri de l'Interior" van ordenar que l'espiessin a través del seu xofer, Sergio Ríos. A preguntes de Rufián ha dit que no va "pactar" la caiguda del ministre Alberto Ruiz-Gallardón però sí que se li va oferir aquesta possibilitat "a canvi del silenci". Bárcenas ha negat que estigui "tapant" ningú però ha evitat dir quins empresaris -que consten als seus "papers"- van pagar diners al PP. 

Bárcenas ha dit que va rebre la instrucció per part d'Álvaro Lapuerta de muntar una caixa B al PP i ha evitat dir si qui va donar l'ordre va ser Francisco Álvarez Cascos. També ha dit que és "rigurosament fals" que Rajoy fos l'avalador del compte que l'extresorer tenia a Suïssa.

No coneixia l'operació Catalunya

Bárcenas ha negat, a preguntes de la portaveu de Junts, Míriam Nogueras, tenir coneixement de l'operació Catalunya. L'extresorer ha insistit que els papers sobre la comptabilitat B del PP són "certs" i així quedarà acreditat d'aquí uns mesos quan surti la sentència de la causa que s'està jutjant ara a l'Audiència Nacional. Bárcenas ha dit que ell "personalment" no va donar mai diners a Rodrigo Rato ni a Ángel Acebes, però ha recordat que si consta en els papers és que va ser així. "Desconec si algun membre del PP té comptes a Suïssa", ha afirmat. 

L'extresorer ha dit que Aguirre i Aznar no tenien res a veure amb la caixa B, però sí que ha dit que va fer entregues de diners a Rajoy i Cospedal. Bárcenas ha dit que no ha temut per la seva vida però "preocupació en algun moment" sí. "Temo pel benestar de la meva esposa, que està injustament privada de llibertat", ha dit.